Για φοροδιαφυγή «μαμούθ» μέσω Πειραιά ελέγχονται κινεζικοί όμιλοι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ιταλικές αρχές ερευνούν πιθανή απάτη φοροδιαφυγής από κινεζικές εγκληματικές οργανώσεις που εισάγουν αγαθά μέσω του λιμανιού του Πειραιά, ανέφεραν αξιωματούχοι στο Reuters.

«Υπάρχει πλήρης αποφυγή καταβολής ΦΠΑ, με τεράστιο κόστος για τις εθνικές φορολογικές αρχές και την κοινότητα» δήλωσε στο Reuters ο Φάμπιο Μπότο της ιταλικής υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς. Ο ίδιος τόνισε πως η πιθανή απάτη στον Πειραιά μπορεί να έχει στοιχίσει στην Ιταλία δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε απλήρωτο ΦΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) επιβεβαίωσε ότι συνεργάζεται με την Ιταλία στην έρευνα, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο κ. Μπότο σημείωσε πως η υπηρεσία του έχει ενδείξεις ότι κινεζικές εταιρείες που ελέγχονται από εγκληματικές οργανώσεις αποφεύγουν να πληρώσουν δασμούς και ΦΠΑ σε μεγάλα φορτία που περνάνε από τον Πειραιά.

Οι οργανώσεις εισάγουν αγαθά, συχνά ρούχα και υποδήματα «μαϊμούδες», τα οποία δηλώνουν σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την πραγματική στις τελωνειακές αρχές της Ε.Ε. για να αποφύγουν την πληρωμή δασμών, τόνισε ο κ. Μπότο. Επίσης ψεύδονται για τις εταιρείες που λαμβάνουν τα αγαθά, κάτι που τους επιτρέπει να αποφύγουν την πληρωμή ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύκλωμα που εντοπίστηκε καταστρατηγούσε τις προβλέψεις της κοινοτικής τελωνειακής νομοθεσίας για προϊόντα που ξεφορτώνονταν στον Πειραιά με σκοπό να μεταφορτωθούν στη συνέχεια σε πλοία που θα τα μετέφεραν σε λιμάνια εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για τα συγκεκριμένα προϊόντα, αφού ο τελικός προορισμός είναι εκτός Ε.Ε., δεν καταβάλλονταν ο ΦΠΑ. Ομως, αντί να κατευθυνθούν σε λιμάνια εκτός Ε.Ε. πήγαιναν στην Ιταλία και άλλα κράτη – μέλη.

Το σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος στην Ελλάδα διεξάγει διακριτή έρευνα σε υπόθεση φοροδιαφυγής για κινεζικά αγαθά που εισάγονται μέσω του λιμανιού του Πειραιά. Το ελληνικό σώμα έχει περιορισμένη επικοινωνία με τις ιταλικές και ευρωπαϊκές αρχές και δεν έχει πληροφορηθεί για την ευρύτερη έρευνα που διεξάγεται, ανέφερε στο Reuters Έλληνας αξιωματούχος.

Ο κ. Μπότο και ο Έλληνας αξιωματούχος υπογράμμισαν πως καμία έρευνα δεν έχει ενδείξεις για κάποια παράβαση εκ μέρους των αρχών του λιμανιού του Πειραιά.

«Στις παγκόσμιες δραστηριότητες της η εταιρεία έχει ακολουθήσει με συνέπεια και αυστηρότητα τους τοπικούς και διεθνείς νόμους και επιμένει να λειτουργεί νόμιμα και με πλήρη συμμόρφωση» δήλωσε η COSCO.

Ο ΟΛΠ  απάντησε στο Reuters πως δεν έχει λάβει καμία πληροφορία για εγκληματικές οργανώσεις που χρησιμοποιούν το λιμάνι και ότι αν λάβει θα ενημερώσει τις αρχές. Υπογράμμισε πως έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα αγαθά έχουν τελωνειακή εποπτεία.

Η Ιταλία άρχισε να ερευνά την υπόθεση του λιμανιού του Πειραιά στο τέλος του 2017, μετά την κατάσχεση πλαστών τιμολογίων σε τελωνεία, επισήμανε ο κ. Μπότο.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More