Άμα δεν μπορείς, γίνε … δήθεν δικαιωματιστής

Του Σπύρου Στατήρη

Ξέρετε, το αίτημα για ελευθερία είναι πάντα επίκαιρο γιατί τελικά ποτέ δεν είναι αίτημα της συγκυρίας, και του συρμού, ούτε της ευκολίας ή της μόδας.

Το αίτημα για ελευθερία ειναι πάντα επίκαιρο γιατί τελικά είναι πάντα καίριο, ένα διαρκές ζητούμενο.

Το πως θα εκφραστεί ή θα εκδηλωθεί το αίτημα για ελευθερία, αυτό, ναι, πραγματι είναι και θέμα συγκυρίας, θέμα χρονισμού (timing), ίσως και θέμα τύχης.

Το Σάββατο 22 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη ζήσαμε μια τέτοια στιγμή και ήμασταν περήφανοι μάρτυρες μιας τέτοιας συγκυρίας και μάλιστα χωρίς να το πολυπεριμένουμε.

Το Σάββατο στο Thessaloniki Pride 2019 το σκηνικό είχε πράγματι στηθεί από νωρις, στο ύψος του Λευκού Πύργου, με τα περίπτερα εθελοντικών, ακτιβιστικών, μη κυβερνητικών αλλά και κάποιων ελάχιστων πολιτικών οργανώσεων, με το περίπτερο του Κινήματος Αλλαγής να ξεχωρίζει με τη διάθεση πληροφοριακού αλλά και χρηστικού υλικού, με νέα παιδιά να είναι πρόθυμα να μιλήσουν με συμμετέχοντες και μη για την στήριξη του Κινήματος Αλλαγής σε θέματα εμπέδωσης της ισότητας, της διαφορετικότητας, της ισονομίας και της ελευθερίας.

Έχουν περάσει κάποιες ημέρες από αυτό το ανεπανάληπτο Pride του Σαββάτου, μια γιορτή η οποία όχι απλά δεν πρόσβαλε αλλά, τουνάντιον, ενίσχυσε την εικόνα της πόλης της Θεσσαλονίκης προς τα έξω· και δεν θα έμπαινα καν στον κόπο να γράψω κάτι, αν δεν προέκυπτε η ιδιοποίηση της βράβευσης του Γιάννη Αντετοκούνμπο ως κορυφαίου παίκτη της σεζόν για το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη, από τη “γνωστή” δικαιωματίστρια Κατερίνα Νοτοπούλου.

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες και όποιος έμαθε τι έγινε, έχει ήδη εικόνα αυτού που για μία ακόμη φορά επιχειρείται από το κυβερνών κόμμα: ανέξοδη αλλά και προκάτ ρητορική στα όρια του ξύλινου λόγου, αμνησία της 4ετούς συμπόρευσης με το μόρφωμα των ΑΝΕΛ, διαχείριση της εικόνας ανθρώπων και των συμβολισμών που καλώς ή κακώς συνάγονται από και συνδέονται με αυτούς, με τρόπο προκλητικά αφελή και τελικά απαράδεκτο, για σκοπούς απόλυτα ιδιοτελείς και μικροκομματικούς· και βεβαια, στο τέλος τέλος ούτε λόγος για ανάληψη ευθύνης, μια συγγνώμη, βρε αδερφέ, σαν αυτές που όψιμα έχουν αρχίσει να ψελλίζουν μέλη της κυβέρνηση π.χ. για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, η οποία μάλλον τελικα “ευθύνεται” η ίδια μιας και δεν είχε τον χρόνο δήθεν να αφομοιώσει τα θετικά μέτρα που για λογαριασμό της έχει δήθεν σπεύσει τον τελευταίο καιρό να υιοθετήσει ο κυβερνητικός ψηφιδωτός σχηματισμός, που όλα τα ξέρει και όλα τα μπορεί… Ας είναι. Η μεσαία, η μικρομεσαία και η κάθε άλλη τάξη θα ζήσουμε και με αυτό το έλλειμμα και, δυστυχώς,  αυτό δεν είναι το μόνο που μας έχει προκαλέσει η κυβέρνηση Σύριζα…

Τα δέοντα στους οικείους σας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More