Έμποροι Θεσσαλονίκης: Να κλείσει η Τσιμισκή ώστε να λειτουργήσει η υπόλοιπη αγορά
Σε λαϊκό «προσκύνημα» μετατράπηκε η έξοδος των Θεσσαλονικέων στα καταστήματα όλη την προηγούμενη εβδομάδα, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελή Φιλιππίδη, να δίνει μία… εναλλακτική ιδιαίτερη πρόταση «ας κλείσει επιτέλους η Τσιμισκή και η Ερμού, για να λειτουργήσει και η υπόλοιπη αγορά!».
Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Χαϊνά
Έντονη φαίνεται να είναι η ανησυχία των ειδικών, λόγω των τεράστιων ουρών που παρατηρήθηκαν την πρώτη εβδομάδα, έξω από γνωστές αλυσίδες, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, με τους ίδιους να αναφέρουν πως αν συνεχιστούν, ενδέχεται να οδηγηθούμε και πάλι σε ένα τρίτο lockdown.
«Δεν γίνεται κάθε φορά να κλείνουν όλα τα μαγαζιά της Ελλάδας, επειδή μαζεύονται όλοι σε 5 καταστήματα στην Τσιμισκή και στην Ερμού. Ας κλείσουν επιτέλους, ώστε να λειτουργήσει και η υπόλοιπη αγορά.
Εμείς προτείναμε στον κ. Γεωργιάδη, να κλείσει τις περιοχές που παρατηρούνται οι ουρές, γιατί είναι πολύ συγκεκριμένες, και να καταλάβει επιτέλους που είναι το πρόβλημα, από το να ζήσουμε σε μεγαλύτερο βαθμό την οικονομική τραγωδία που ήδη υπάρχει. Είναι άδικο για 5 καταστήματα, να κλείσει όλη η αγορά.
Όλοι οι υπόλοιποι δουλεύουν κανονικά, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, και χωρίς συνωστισμό. Γιατί λοιπόν να την πληρώσουν όλοι, όταν δεν υπάρχει καν κίνηση σε οποιεσδήποτε άλλες περιοχές;» εξηγεί ο κ. Φιλιππίδης.
«Χάλι μαύρο η τοπική αγορά»
Αν και οι εκπτώσεις φτάνουν μέχρι και το 80% σε κάποια καταστήματα, πέρα από το κέντρο της πόλης και τις γνωστές αλυσίδες, όπως εξηγεί κ. Φιλιππίδης, στην υπόλοιπη αγορά επικρατεί ένα «χάλι μαύρο».
«Ούτε οι εκπτώσεις βοηθάνε σε τέτοιες περιπτώσεις, ούτε ο συνωστισμός που βλέπουμε στο κέντρο. Αρχικά χαρήκαμε που ανοίξαμε επιτέλους, και δίνεται μία ευκαιρία στον κόσμο να ξεσκάσει, αλλά πρέπει να καταλάβει πως η αγορά δεν βρίσκεται μόνο σε 5 μαγαζιά, σε ολόκληρη την πόλη.
Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Ουρές στις γνωστές αλυσίδες – Μουδιασμένη η τοπική αγορά (ΦΩΤΟ)
Οι πολίτες πρέπει να στηρίξουν σε μέγιστο βαθμό την τοπική αγορά, να βγαίνουν για ψώνια στις περιοχές τους, και να μην ξεχύνονται όλοι σε μία συγκεκριμένη περιοχή. Πρέπει να αντέξουν τα τοπικά προϊόντα».
Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, μέχρι στιγμής στην Τσιμισκή έχουν κλείσει 17 καταστήματα και «θα υπάρξουν περισσότερα λουκέτα, αν συνεχίσουν οι καταναλωτές να στηρίζουν συγκεκριμένες αλυσίδες. Φανταστείτε τι γίνεται στην υπόλοιπη πόλη, αν στην Τσιμισκή υπάρχει αυτή η εικόνα».
Αγορές με… χρονόμετρο
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει, μετά τις πρόσφατες εικόνες συνωστισμού εν μέσω πανδημίας, η δυνατότητα αγορών με… χρονόμετρο, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι έχει ήδη ληφθεί κάποια οριστική απόφαση για την εφαρμογή της.
Ως ένας από τους τρόπους εφαρμογής του μέτρου παρουσιάστηκε, η χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής e-katanalotis, προκειμένου ο πολίτης κατεβάζοντας το συγκεκριμένο app και πατώντας το χρονόμετρο να βλέπει στο κινητό του τον χρόνο που του απομένει προκειμένου να ολοκληρώσει τα ψώνια και τη μετακίνησή του.
Αιχμές κατά της κυβέρνησης αφήνει ο κ. Φιλιππίδης, σχετικά με το παραπάνω νέο μέτρο, με τον ίδιο να αναφέρει πως «νομίζω πως και η ανοησία έχει τα όριά της. Ας ξεκινήσουμε όλοι την ημέρα μας αύριο, βάζοντας χρονόμετρο όταν κάνουμε βασικά πράγματα της καθημερινότητάς μας. Αυτό δεν είναι εφικτό να συμβεί, αλλά ούτε και λογικό, όπως πολλές άλλες αποφάσεις ή φαεινές ιδέες της κυβέρνησης.
Ας αφήσουμε επιτέλους την αγορά να λειτουργήσει κανονικά και να νιώσουμε λίγο άνθρωποι, κι ας βοηθήσουμε επιτέλους ο ένας τον άλλον, ώστε να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα για όλους μας» καταλήγει.