“Έπεσαν” οι υπογραφές για την λύση-σωτηρία της ΕΒΖ

Στην αποδοχή του σχεδίου εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης μέσω του Πτωχευτικού Κώδικα, που σε αδρές γραμμές προβλέπει ευρεία αναδιάρθρωση του δανεισμού και της λειτουργίας της εταιρείας μέσω της εισόδου στρατηγικού επενδυτή, προχώρησαν όλες οι εμπλεκόμενες στην υπόθεση πλευρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες υπεγράφη η συμφωνία-πλαίσιο,  ενώ δόθηκαν οι εγκρίσεις και από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ που συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη. Θα ακολουθήσει η υποβολή αίτησης για την υπαγωγή της βιομηχανίας σε διαδικασία εξυγίανσης (άρθρα 106β και 106δ) στο αρμόδιο Πρωτοδικείο, κάτι που αποτελεί το επόμενο κρίσιμο στάδιο στην προσπάθεια σωτηρίας της ΕΒΖ.

Όπως σημείωσε με χθεσινό του δημοσίευμα το Capital.gr., το σχέδιο που έχει υποβάλλει το Innovation Fund και οι επενδυτές που εκπροσωπεί, αποτελούσε τη μόνη ρεαλιστική λύση για να συνεχίσει τη λειτουργία της η βαρύτατα ζημιογόνος βιομηχανία. Έπειτα από προσπάθειες ετών, διαγωνισμούς που δεν ευδοκίμησαν και εμμονές σε ανεδαφικές λύσεις, το ζήτημα της ΕΒΖ βρίσκεται πολύ κοντά σε επίλυση, κάτι για το οποίο επεδίωξαν εξ αρχής τα αρμόδια στελέχη της Πειραιώς και του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Η βιομηχανία βαρύνεται από δανεισμό 170 εκατ. ευρώ προς την Τράπεζα Πειραιώς που δεν εξυπηρετείται (τα δάνεια πέρασαν στην τράπεζα όταν απορρόφησε το “καλό” κομμάτι της Αγροτικής), αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας, σημαντικές υποχρεώσεις προς τρίτους που με δυσκολία εξυπηρετούνται και υψηλό κόστος λειτουργίας. Κυρίως, εξακολουθεί να παρουσιάζει τα ίδια διαρθρωτικά προβλήματα που την οδήγησαν στη θέση που βρίσκεται σήμερα, ήτοι χαμηλή παραγωγή ζάχαρης με υψηλό κόστος και περιορισμένη ρευστότητα, ως αποτέλεσμα της απώλειας μεριδίου αγοράς και της πτώσης των τιμών πώλησης.

Η προς υλοποίηση συμφωνία προβλέπει σημαντική διαγραφή υφιστάμενων υποχρεώσεων, εξόφληση μέρους των υπολοίπων μέσω του τιμήματος που θα καταβάλει ο νέος επενδυτής και ρύθμιση του ανεξόφλητου υπολοίπου. Το κυριότερο είναι πως το σχέδιο αυτό υπηρετεί το στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΒΖ που ήθελε τη βιωσιμότητα της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας να διασφαλίζεται μόνο με την προϋπόθεση της συνοχής και της λειτουργίας του ομίλου ως ενιαίου συνόλου στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το Innovation Brain και οι συν αυτώ επενδυτές  έχουν δεσμευτεί για την υλοποίηση σημαντικών νέων επενδύσεων, με στόχο την ανάπτυξη της δραστηριότητας της ΕΒΖ παραγωγικά και εμπορικά. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ενίσχυση της παραγωγής προκειμένου η ΕΒΖ να ανακτήσει την ηγετικής της θέση στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο. Προκρίνει τη διατήρηση συγκεκριμένων μονάδων της βιομηχανίας και αναδιάρθρωση της παραγωγικής διαδικασίας και του δυναμικού της.

Όπως ανέφερε το Capital.gr., το Innovation Brain υποστηρίζεται από έτερα επενδυτικά σχήματα, μεταξύ των οποίων το κυπριακών συμφερόντων Elements Capital Partners που εστιάζει στη διαχείριση distressed στοιχείων ενεργητικού στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Το Elements Capital (σ.σ. περιλαμβάνεται στους διεκδικητές της ΙBG – Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος) που συνιδρύθηκε το 2010 από τον Κύπριο επιχειρηματία Σάββα Λιασή, εμφανίζεται να έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων του York Capital.

Του Νίκου Χρυσικόπουλου Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More