Έφηβος τυφλώθηκε επειδή έτρωγε μόνο τηγανιτές πατάτες και ψωμί

Έφηβος από τo Μπρίστολ του Ηνωμένου Βασιλείου έχασε την όραση και την ακοή του γιατί τρεφόταν για πάνω από μια δεκαετία με τηγανιτές πατάτες, πατατάκια, λευκό ψωμί και επεξεργασμένο κρέας.

Το 17χρονο αγόρι επισκέφτηκε το γιατρό όταν ήταν μόλις 14 με συμπτώματα κόπωσης και ατονίας. Οι εξετάσεις του έδειξαν έλλειψη βιταμίνης B12 και μακροκυτταρική αναιμία, μια πάθηση που αυξάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια στον οργανισμό.

Σύμφωνα με αναφορά ερευνητών από την Οφθαλμολογική Κλινική του Bristol, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιατρική ιστοσελίδα Annals of Internal Medicine, οι γιατροί έκαναν στο αγόρι ενέσεις βιταμίνης B12 και του έδωσαν διατροφικές συμβουλές, μάταια όμως, καθώς επέστρεψε στην κλινική ένα χρόνο αργότερα με την όραση και την ακοή του σε πολλή κακή κατάσταση.

«Σε ηλικία μόλις 17 ετών, ο ασθενής έχανε σταδιακά την όρασή του έχοντας φτάσει πλέον σε σημείο τύφλωσης», γράφει η ανακοίνωση, με τον έφηβο να παραδέχεται ότι απέφευγε από τις πρώτες σχολικές τάξεις τα λαχανικά, τα φρούτα και άλλα βιταμινούχα τρόφιμα γιατί «δεν του άρεσε η υφή και η γεύση τους», προκαλώντας σοκ στους γιατρούς.

Τώρα, εξαιτίας αυτών των άκρως ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών που εδώ και χρόνια είχε υιοθετήσει, η όρασή του έχει εξασθενήσει μόνιμα. Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης B12 και βιταμίνης D και η έλλειψη ασβεστίου,χαλκού και σεληνίου αποδείχτηκαν προκάλεσαν μια μη αναστρέψιμη κατάσταση για την υγεία του.

Η έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι αποδεδειγμένα καταστροφική για την ανθρώπινη υγεία και παρόμοια περιστατικά εμφανίζονται σε χώρες με υψηλά επίπεδα φτώχειας και έλλειψη διατροφικών πηγών.

Οι επαγγελματίες της υγείας τονίζουν πως μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να περιέχει πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς , όσπρια, προϊόντα ολικής άλεσης και γαλακτοκομικά. Η κατανάλωση ψαριού και κρέατος, μερικές ημέρες της εβδομάδας, συμβάλλει, επίσης, στη διατήρηση της καλής υγείας.

Η Οφθαλμολογική Κλινική του Bristol υπογραμμίζει πως ο κίνδυνος παθήσεων που σχετίζονται με το λεγόμενο «junk food», όπως η καρδιαγγειακές νόσοι, η παχυσαρκία και ο καρκίνος είναι ευρέως διαδεδομένες, όμως ο αποκλεισμός βιταμινούχων διατροφικών ομάδων από τη διατροφή μπορεί να εξασθενήσει μόνιμα το νευρικό σύστημα και ,ειδικότερα, την όραση, όπως στην περίπτωση του εφήβου.  «Είναι κάτι σπάνιο στις ανεπτυγμένες χώρες, ωστόσο αν διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο υπάρχει θεραπεία».

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More