Ίδρυση παραρτήματος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε σήμερα από τους προέδρους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Τάσου Καπνοπώλη και του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Δημήτρη Μπακόλα, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ίδρυση παραρτήματος του ΕΡΕΕ στη Θεσσαλονίκη, με πρόεδρο τον Παντελή Σκαρλάτο.

Ρεπορτάζ: Κική Τσάνη

Οι ομιλίες εστίασαν στην εποικοδομητική εμπορική και επιχειρηματική συνεργασία που μπορούν να έχουν οι δύο χώρες.

“Η Ρωσία είναι μια χώρα φιλικά διακείμενη προς τα ελληνικά προϊόντα”, δήλωσε ο κ. Καπνοπώλης, συμπληρώνοντας πως “σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής αρχής, οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία το 2017, αυξήθηκαν κατά 8,8% σε σχέση με το 2016. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης”.

“Θα ήθελα το κέντρο βάρους μας να μετατοπιστεί στις προοπτικές”, ανέφερε ο Αλεξάντερ Σερμπακόφ, πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας πρώτα λόγο στις δυσκολίες που συχνά χαρακτηρίζουν τις εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών λόγω των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.

Ο Δημήτρης Μπακόλας, με τη σειρά του υποστήριξε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ακλόνητες και ότι “πλέον υπάρχει μικρότερος φόβος από τους Ρώσους επιχειρηματίες για την ελληνική γραφειοκρατία”. Παρότρυνε, μάλιστα, τους ενδιαφερόμενους να απευθύνονται στο Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο έτσι ώστε να λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή ενημέρωση και βοήθεια, ενώ έδωσε και ως συμβουλή στους επιχειρηματίες να στοχεύουν στην περιφέρεια της Ρωσίας. Δίνοντας το λόγο στον Παντελή Σκαρλάτο, πρόεδρο του νεοσύστατου παραρτήματος, είπε πως η επιλογή του δεν είναι τυχαία, καθώς “έχει κάνει θαύματα και έχει προωθήσει πολλές επιχειρήσεις στη Ρωσία”.

“Ξεκινάμε με ρεαλιστικά και δυναμικά βήματα τη λειτουργία αυτού του παραρτήματος, έτσι ώστε να γίνει αρωγός της διμερούς σχέσης μεταξύ των επιχειρήσεων της Ρωσίας και της Βορείου Ελλάδος”, είπε ο Παντελής Σκαρλάτος, δηλώνοντας πως, λόγω της δικής του εμπειρίας στη ρωσική αγορά, θα υποστηρίξει τις δράσεις του παραρτήματος, η ανάγκη ίδρυσης του οποίου “προκύπτει από το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα, που έχουν ανάγκη υποβοήθησης στην έξοδο τους προς τη ρωσική αγορά, είτε στα πρώτα βήματα είτε αργότερα”.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, δόθηκαν, παράλληλα, συμβουλές για την επιτυχή πρόσβαση στη ρωσική αγορά από τον Γιάννη Μάρκου.

Η εκδήλωση έληξε με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, καθώς βραβεύτηκαν δύο επιχειρηματίες με ισχυρή παρουσία στις ρωσικές εξαγωγές, ο Δημήτρης Ρόκος, πρόεδρος της AMD Telecom και ο Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More