Αγιορειτική Εστία: “Ο Άγιος Δημήτριος στην τέχνη του Αγίου Όρους”

Είναι ο άγιος που προστατεύει τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της. Οι Θεσσαλονικείς τον νιώθουν κοντά τους και τον τιμούν. Φέτος έχουν την δυνατότητα τόσο οι ίδιοι, όσο και οι επισκέπτες της πόλης να γνωρίσουν διάφορες απεικονίσεις του αγίου που δημιουργήθηκαν στην “κιβωτό” της Ορθοδοξίας, στο Άγιον Όρος. Η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης διοργανώνει την έκθεση “Ο Άγιος Δημήτριος στην τέχνη του Αγίου Όρους”,που ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, εγκαινιάστηκε στο Δημαρχείο της πόλης.

Η έκθεση δρομολογήθηκε μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, ο οποίος πρότεινε να πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο προς τιμή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης.

“Στην έκθεση βρίσκονται μόνο απεικονίσεις, δηλαδή πιστά αντίγραφα των έργων τέχνης που βρίσκονται στις μονές, αφού η έγκριση για την μεταφορά τόσο παλαιών, αν και καλά συντηρημένων, αντικειμένων αποτελεί μία χρονοβόρα και πολυδάπανη διαδικασία”, αναφέρει στη Thesstoday.gr ο Αναστάσιος Ντούρος, διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, η έκθεση αποτελείται από 44 απεικονίσεις του Αγίου Δημητρίου, οι οποίες επιλέχθηκαν από ένα σύνολο 150 θεμάτων, αποτελέσματος μιας επιστημονικής έρευνας που εκδόθηκε από την Αγιορειτική Εστία το 2005. “Η τελική επιλογή των απεικονίσεων έγινε με βάση δύο κριτήρια. Αρχικά, επιλέχτηκαν απεικονίσεις που είναι γνωστές σε ανθρώπους που έχουν εντρυφήσει στη βυζαντινή τέχνη, ενώ παράλληλα, επιθυμητό ήταν να γίνει διακριτή η τιμή του Αγίου Όρους στο πρόσωπο του Αγίου Δημητρίου”, όπως εξηγεί ο κ. Ντούρος.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στους 4 εικονογραφικούς τύπους μέσω των οποίων παρουσιάζεται ο Άγιος Δημήτριος με πιο συνηθισμένους την στρατιωτική του απόδοση, καθώς και αυτή του καβαλάρη, ενώ από την άλλη η παρουσίασή του ως μάρτυρα που συναντάται σε προγενέστερους χρόνους και τέλος, η απόδοσή του πάνω σε θρόνο αποτελεί την σπανιότερη. Επίσης, την έκθεση δεν απαρτίζουν αποκλειστικά απεικονίσεις τοιχογραφιών και εικονισμάτων, αλλά και ειδών μικροτεχνίας.

“Στη συγκέντρωση των θεμάτων αυτών τόσο για την έρευνα όσο και για την έκθεση συνέδραμαν όλες οι μονές του Αγίου Όρους”, αναφέρει ο κ. Ντούρος και προσθέτει πως “η ανταπόκριση των μονών έχει ως αποτέλεσμα να κατανοήσει ευκολότερα ο επισκέπτης της έκθεσης, σε πρώτο επίπεδο, την εξέλιξη της αγιογραφίας ως τέχνη από τον 11ο αιώνα έως και τον 20ο αιώνα και την στροφή της σε περισσότερο δυτικά πρότυπα”.

Η Έκθεση θα παραμείνει στο φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης έως τις 17 Νοεμβρίου 2019.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More