Ανάληψη δράσης στη Θεσσαλονίκη για την προστασία των αστέγων από τον κορωνοϊό

Το τελευταίο διάστημα οι περισσότεροι πολίτες μένουν στο σπίτι λόγω και του κορωνοϊού. Μια μερίδα συνανθρώπων μας όμως είναι άστεγοι. Τι γίνεται με αυτούς τους ανθρώπους; Που βρίσκουν καταφύγιο;

Το Thesstoday.gr μίλησε με την συντονίστρια των «Streetworker» της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Κατερίνα Γούνη, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη.

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Το μεγαλύτερο ποσοστό αστέγων που βρίσκονται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης κι έχουν βοηθηθεί από την ομάδα της «Streetwork» είναι άντρες, ελληνικής καταγωγής, με προβλήματα υγείας και ηλικία από 51 έως 65 ετών.

Αυτή τη στιγμή στους δρόμους της πόλης υπάρχουν 70+ άστεγοι που κοιμουνται σε παγκάκια και πεζοδρόμια, ενώ υπάρχουν και οι «αόρατοι» που διαμένουν σε εγκαταλελειμμένα κτίρια ή απλώς διαμένουν σε σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό. «Οι άστεγοι δεν έχουν αυξηθεί στους δρόμους, παραμένουν ίδιοι ποσοστιαία. Σαφώς, μιλάμε γι’ αυτούς που γνωρίζουμε εμείς. Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλοι σε ολόκληρη την πόλη, τονίζει η συντονίστρια της ομάδας «Streetwork», Κατερίνα Γούνη.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού σε άστεγο και στο πως θα γίνει η μεταφορά του σε νοσοκομείο δεν έχει δοθεί κάποια συγκεκριμένη οδηγία, όπως αναφέρει η κ. Γούνη.

«Οι συνθήκες είναι αρκετά δύσκολες αυτό το διάστημα, διότι όλοι προσπαθούν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα. Αυτό το οποίο εφαρμόζουμε είναι να βγαίνουμε πιο στοχευμένα και να παρέχουμε βοήθεια σε αστέγους. Δηλαδή, μόλις επικοινωνήσει κάποιος με εμάς, είτε πολίτης, είτε άστεγος θα πάμε να τον περιθάλψουμε».

Να τονιστεί ότι ολοκληρώθηκε και τίθεται σε πλήρη λειτουργία η προσωρινή δομή φιλοξενίας αστέγων στον δήμο Θεσσαλονίκης στον χώρο της ΔΕΘ και πιο συγκεκριμένα στο περίπτερο που στεγάζονταν οι «Γιατροί του Κόσμου», πέρα από τις ήδη υπάρχουσες, ενώ σε αυτή τη νέα δομή θα τηρούνται όλα τα μέτρα και οι οδηγίες για αποστάσεις μεταξύ των ωφελουμένων χωρίς καμία εξαίρεση.

Η πρώτη ερώτηση που πραγματοποιείται είναι εάν ο άνθρωπος χρειάζεται κάτι, διότι όπως υποστηρίζει η Κατερίνα Γούνη: «Υπάρχουν αρκετοί πολίτες που μας καλούν για έναν άστεγο που είδαν στον δρόμο, άλλα μόλις φτάσουμε στο σημείο ο άνθρωπος δεν χρειάζονταν κάτι εκείνη τη στιγμή».

Επίσης, λόγω του κορωνοϊού γίνεται η απαραίτητη ενημέρωση για την κατάσταση της επιδείνωσης, τι χρειάζεται να προσέχουν, ενώ δίνονται προσωπικά κουτιά πρώτων βοηθειών. Όσον αφορά για γάντια, απολυμαντικά προϊόντα και μάσκες δεν υπάρχουν, διότι η ζήτησή τους έχει αυξηθεί και δεν βρίσκονται εύκολα. «Αυτό που θαυμάζω και μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ακούν τις πληροφορίες που δίνονται και συμπεριφέρονται με απόλυτη ψυχραιμία. Δεν αναστατώνονται, απλώς γνωρίζουν ότι πρέπει να μας ακούσουν» προσθέτει η συντονίστρια του «Streetwork».

Επί προσθέτως, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας που υπάρχει στη χώρα ζητούν από την ομάδα να γράψει βεβαιώσεις μετακίνησης για να μπορέσουν να μετακινηθούν σε κάποιο σημείο που επιθυμούν οι ίδιοι.

Τέλος, διότι τα περισσότερα συσσίτια έχουν αναβληθεί τους δίνεται ξηρά τροφή, κονσέρβες και νερό. Φυσικά, δρομολογούνται διανομές κατ’ οίκον, μερικά συσσίτια της εκκλησίας, αλλά με σοβαρά μέτρα και κάποιες εθελοντικές οργανώσεις, ενώ υπάρχει για την ώρα και το συσσίτιο του δήμου Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την κ. Γούνη.

Η ομάδα των «Streetworkers» πραγματοποιεί εξορμήσεις σε δύο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, παρέχοντας τις υπηρεσίες της από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Επίσης, λόγω των ειδικών συνθηκών γίνονται εξορμήσεις και το Σαββατοκύριακο από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ καλώντας στο 6951661243.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Κατερίνα Γούνη, συντονίστρια Ομάδας Streetwork, τηλ. 6951661243

Χάρης Σταμκόπουλος, μέλος ομάδας Streetwork, τηλ. 6944232324

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με : Κατερίνα Γούνη, Συντονίστρια Ομάδας Streetwork, 2310516135.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More