Ανακοίνωση των Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης για Jumbo

Η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης επιτέθηκε μέσω ανακοίνωσή της στον πρόεδρο της Jumbo, Απόστολο Βακάκη σχετικά με την απόφαση να είναι ανοιχτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές σε Κατερίνη και Πρέβεζα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση τους:

«Με κυνικότητα, ο πρόεδρος της επιχείρησης, Α. Βακάκης, ουσιαστικά είπε αυτό που όλοι ξέρουμε, πως μπροστά στην “τόνωση” της ανταγωνιστικότητας, δεν υπάρχει κατάκτηση και δικαίωμα των εργαζόμενων που θα αφήσουν όρθιο οι εργοδότες», αναφέρει η ΕΚΘ.

«Δεν πάει άλλο! Δεν θα τους χαρίσουμε τις ζωές μας, και των παιδιών μας, για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους», αναφέρουν οι εμποροϋπάλληλοι, απαιτώντας νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής, ως μέρα αργίας για όλους τους εργαζόμενους, σε όλες τις περιοχές.

Μετά την προκλητική απόφαση της διοίκησης των Jumbo, για δουλειά σε Κατερίνη και Πρέβεζα (μέχρι τώρα…) όλες τις Κυριακές, ήρθαν οι δηλώσεις του επιχειρηματία, για να δείξουν που στοχεύει αυτή η απόφαση. Με κυνικότητα, ο πρόεδρος της επιχείρησης, Α. Βακάκης, ουσιαστικά είπε αυτό που όλοι ξέρουμε, πως μπροστά στην “τόνωση” της ανταγωνιστικότητας, δεν υπάρχει κατάκτηση και δικαίωμα των εργαζόμενων που θα αφήσουν όρθιο οι εργοδότες. Για την ανάπτυξή τους, που σημαίνει περισσότερα κέρδη για τους λίγους, τα παράσιτα που τσεπώνουν τη δουλειά μας, δεν υπάρχει λόγος για ξεκούραση, για ασφάλιση, για αξιοπρεπή μισθό. Πάνω από όλα είναι η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης, και αυτό σημαίνει δουλειά με εξαντλητικούς ρυθμούς, κάθε μέρα, όλη μέρα.

Δεν είναι τυχαίο πως στις δηλώσεις του “τζόγαρε” την ανάπαυσή μας μεταξύ Δευτέρας Τετάρτης, Κυριακής. Θέλουν να ξηλωθεί η Κυριακή σαν ημέρα αργίας, ξεκούρασης, χρόνου για τα παιδιά μας, για εμάς τους ίδιους, θέλουν να την κάνουν μια μέρα σαν όλες τις άλλες, ένα βήμα παραπάνω στην ζωή λάστιχο που έχουν φτιάξει για εμάς.

Η διοίκηση του Jumbo διάλεξε για τον εαυτό της το ρόλο του “πρωτοπόρου” στην επίθεση στο ζήτημα της Κυριακάτικης αργίας, αλλά δεν είναι η μόνη. “Λαγοί” τέτοιου είδους είναι και τα Μαρκετ Ιν, και τα Praktiker, που εδώ και δύο χρόνια ανοίγουν τα καταστήματά τους την δεύτερη μέρα της Πρωτοχρονιάς, αλλά και τα Lidl, που πιλοτικά άρχισαν να ανοίγουν κάποια από τα καταστήματά τους μια ώρα νωρίτερα. Αλλά, όπως εύστοχα ειπώθηκε στην ΓΣ του Jumbo, και όσοι εργοδότες επιλέγουν αυτή την στιγμή να μην ανοίγουν τις Κυριακές, δεν το κάνουν από αγάπη για τους εργαζόμενους, αλλά καθαρά για διαφημιστικούς λόγους, αλλά και με βάση την τακτική τους όσο αφορά τον ανταγωνισμό. Άλλωστε σε όλους τους χώρους δουλειάς του Εμπορίου, ακόμα και στους βραβευμένους εργοδότες, κυριαρχεί η μερική απασχόληση, η εντατικοποίηση, τα 4ωρα.

Και όλα αυτά, με τις πλάτες των κυβερνήσεων, παλιών και νέων. Άλλωστε τα λόγια του υπουργού Ανάπτυξης της ΝΔ Άδ. Γεωργιάδη τον περασμένο Αύγουστο «…Το ζήτημα των Κυριακών το έχει ρυθμίσει επαρκώς ο ΣΥΡΙΖΑ…», δείχνει με τον καλύτερο τρόπο στους εργαζόμενους, πόση διαφορά έχουν οι δύο τους, για εμάς τους εργαζόμενους. Άξιοι μπροστάρηδες στην επίθεση που δεχόμαστε είναι και οι πλειοψηφίες της Τοπικής  Διοίκησης. Ιδιαίτερα στην Κ. Μακεδονία, η Περιφέρεια έχει δώσει τα ρέστα της στο μεγάλο κεφάλαιο στον κλάδο του Εμπορίου, με την υπογραφή της για δουλειά 32 Κυριακές τον χρόνο σε περιοχές όπως το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με την κατάπτυστη απόφασή της για διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων στην Χαλκιδική μετά τα μεσάνυχτα, με την στήριξη του θεσμού της “λευκής νύχτας”, τώρα με τις πλάτες που βάζει στη διοίκηση των Jumbo.
Συνάδελφοι, ήρθε η ώρα να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε:

Δεν είναι άραγε, αέρας στα πανιά των εργοδοτών η λογική του “τίποτα δεν γίνεται;”

Πόσο προστασία μπορεί να νιώσει ένας εργαζόμενος, όταν είναι ανοργάνωτος, μόνος του στο στόμα του λύκου; Πόση αντίσταση να φέρει σε ότι του σερβίρει η εργοδοσία, νόμιμο και παράνομο;

Πόσα χτυπήματα δέχονται οι εργαζόμενοι που σκέφτονται να μην μιλήσουν γιατί μετά θα είναι χειρότερα;

Συνάδελφοι στο Εμπόριο

Οι εργοδότες, πέρα από τους ανταγωνισμούς τους, λειτουργούν οργανωμένα, σαν μια γροθιά όταν πρόκειται να χτυπήσουν τα δικαιώματα μας.

Όσο μένουμε ο καθένας μόνος του, ανοργάνωτοι, τόσο θα τους δίνουμε χώρο για να ξεπαστρεύουν ένα προς ένα τα δικαιώματά μας.

Δεν υπάρχει άλλη λύση: Όλοι στα ταξικά σωματεία μας, οργανώνουμε την απάντηση μας, μόνο έτσι θα νικήσουμε το φόβο, μόνο έτσι θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας!

Αξιοπρεπείς μισθούς, καθολική κοινωνική ασφάλιση, ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, διευρυμένο και νομοθετικά κατοχυρωμένο ελεύθερο χρόνο, με πρώτη και κύρια την Κυριακή αργία!

Δεν πάει άλλο! Δεν θα τους χαρίσουμε τις ζωές μας, και των παιδιών μας, για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους.

Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής, ως μέρα αργίας για όλους τους εργαζόμενους, σε όλες τις περιοχές!

 

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More