Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Η Ιστορία θα πρέπει να διδάσκεται από εξειδικευμένο προσωπικό (ΦΩΤΟ)

Κάθετα αντίθετοι στο να ανατίθεται απευθείας η διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε εκπαιδευτικούς που δεν έχουν το  κατάλληλο επιστημονικό υπόβαθρο είναι η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Ελλάδας, όπως τονίζει σε επιστολή της προς το Υπουργείο Παιδείας.

Ρεπορτάζ: Ναπολέων Παπαδόπουλος

Ειδικότερα, τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με τους αναπληρωτές, έχει αναπτυχθεί μια έντονη φημολογία για απευθείας ανάθεση της διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε εκπαιδευτικούς που δεν είναι κατάλληλα καταρτισμένοι, όπως καθηγητές ξένων φιλολογιών.

Μέχρι σήμερα η διδασκαλία της Ιστορίας, όπως και τα υπόλοιπα φιλολογικά μαθήματα, ανατίθεντο απευθείας σε φιλολόγους και σε δεύτερο στάδιο σε καθηγητές άλλης ειδικότητας, εφόσον “περίσσευαν” ώρες και οι φιλόλογοι είχαν συμπληρώσει το μέγιστο αριθμό ωρών.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών Ελλάδας, Θεόδωρος Διαμάντης, ανέφερε πως η Ένωση θέλει να προλάβει τις εξελίξεις σχετικά με την απευθείας ανάθεση του μαθήματος της Ιστορίας: “Η θέση μας είναι εντελώς αντίθετη. Δεν μπορεί ένα μάθημα που είναι κατεξοχήν στις αρμοδιότητες των φιλολόγων να ανατίθεται ή να υπάρχει πρόθεση να ανατεθεί σε έναν εκπαιδευτικό, ο οποίος δεν έχει καμία παρόμοια κατάρτιση ή σπουδές όπως ένας καθηγητής Ιστορίας. Δεν υπάρχει κάτι επίσημο, θέλουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις. Το θέμα των αναθέσεων από διάφορες ειδικότητες έχει απασχολήσει κατά καιρούς τον εκπαιδευτικό κόσμο γιατί το υπουργείο Παιδείας σκέφτεται περισσότερο διαχειριστικά και λιγότερο επιστημονικά ακόμη και σε γνωστικά αντικείμενα που δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται απλά και μόνο ως μια διεκπεραίωση. Το θέμα δεν είναι να μεταφέρονται απλά όσα λένε τα βιβλία μέσα αλλά να κάνουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες να είναι κοινωνοί μιας γενικότερης εμπειρίας πάνω στα θέματα αυτά”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συμφωνεί με τη στάση των αναπληρωτών η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, Τασούλα Καραγεωργίου, ανέφερε πως η Ιστορία θα πρέπει να διδάσκεται από τους φιλολόγους: “Συμφωνούμε, δε θέλουμε να διδάσκεται το μάθημα της Ιστορίας από άλλες ειδικότητες διότι υποβαθμίζεται. Η θέση μας είναι πάγια. Το μάθημα της Ιστορίας θα πρέπει να διδάσκεται από εξειδικευμένο προσωπικό”, ανέφερε.

Δείτε την επιστολή των αναπληρωτών:

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More