Ανησυχία για τεράστιο παγόβουνο που κινείται προς τον Ατλαντικό

Ένα γιγαντιαίων διαστάσεων παγόβουνο, εμβαδού 12.4 τετραγωνικών χιλιομέτρων , που αποκόπηκε από τον παγετώνα Jakobshavn στην Γροιλανδία, παρακολουθούν οι επιστήμονες με ανησυχία.

Δορυφορικές εικόνες, δείχνουν πως η αποκοπή έγινε μεταξύ 13 και 19 Αυγούστου και η τεράστια μάζα πάγου άρχισε να πλέει μέσα από ένα φιόρδ πριν τελικά εισέλθει στον Ατλαντικό ωκεανό και καταστεί επικίνδυνο για τη ναυσιπλοία. Άλλωστε, ένα τέτοιο παγόβουνο από την ίδια περιοχή, λένε πως έγινε η αιτία της βύθισης του Τιτανικού.

Το παγόβουνο κινείται με ταχύτητα δεκάδων μέτρων ανά ημέρα κατά τους θερινούς μήνες και οι επιστήμονες λένε ότι είναι ένα από τα πιο γρήγορα κινούμενα κομμάτια πάγου στη Γροιλανδία.

Το φαινόμενο παρακολουθεί μέσω δορυφόρων και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, σύμφωνα με την οποία, αν υποθέσει κανείς πως ο πάγος έχει 1.400 μέτρα βάθος, τότε υπολογίζεται πως ο συνολικός του όγκος θα μπορούσε να καλύψει μια ολόκληρη περιοχή όπως το Μανχάταν με ένα στρώμα πάγου ύψους 300 μέτρων.

Δορυφορικές εικόνες της περιοχής από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος
Δορυφορικές εικόνες της περιοχής από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος

 

Με πληροφορίες από το BBC

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More