Ανοίγει τις πύλες της με πολλές εκπλήξεις η δίδυμη έκθεση Philoxenia-Hotelia

“Αυτή η δίδυμη έκθεση φέτος θεωρούμε ότι θα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική έκθεση γιατί έχουμε τρεις τιμητικές παρουσίες” δήλωσε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για την 35η Philoxenia-Hotelia ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας.

της Χριστίνας Μισιρλή 

Η διοργάνωση των εκθέσεων Philoxenia και Hotelia από τις 8-10 Νοεμβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης αντικατοπτρίζει την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και τις προοπτικές του.

“Τιμώμενη χώρα είναι η Πολωνία η οποία φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων με την Ελλάδα. Είναι τιμή για εμάς που έχουμε την Πολωνία τιμώμενη χώρα. Τιμώμενη Περιφέρεια έχουν τη Θεσσαλία η οποία έχει μεγάλο τουριστικό, οικονομικό και αγροτικό ενδιαφέρον. Η Θεσσαλία αποτελεί μία μικρογραφία της Ελλάδας. Τιμώμενη πόλη είναι η Τρίπολη που έχει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον τουριστικό και εθνικό που σηματοδοτεί την Επανάσταση του ’21” ανέφερε ο κ. Τζήκας.

Οι δύο εκθέσεις έχουν να επιδείξουν πάνω από 540 εκθέτες, συμμετοχές από 21 χώρες και την παρουσία όλη της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας. Συνολικά οι δύο εκθέσεις υποδέχονται 142 προσκεκλημένους εμπορικούς επισκέπτες (100 από 37 χώρες η Philoxenia και 42 από 19 χώρες η Hotelia αλλά και πολυπληθείς ομαδικές επισκέψεις από το εξωτερικό. Συνολικά, τα προγραμματισμένα ραντεβού των δύο διοργανώσεων ανέρχονται στα 4.300. Οι εκθέτες της Philoxenia προσεγγίζουν τους 382 και της Hotelia είναι περίπου 160.

Οι εκθέτες εκτός από την Ελλάδα προέρχονται από Πολωνία, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο, Αζερμπαϊτζάν, Φιλιππίνες, Κύπρος, Ουζμπεκιστάν, Μ. Βρετανία, Νεπάλ, Περού, Βοσνία, Τουρκία, Σλοβακία, Σερβία, Αρμενία, Κένυα, Ρωσία, Αλβανία, Τσεχία και Γαλλία.

“Το Νεπάλ είναι μια εκπληκτική χώρα και είναι τιμή μας φέτος που συμμετέχει στη Philoxenia για πρώτη φορά” είπε ο κ. Τζήκας.

Στη φετινή διοργάνωση εκπροσωπούνται όλοι οι τουριστικοί προορισμοί, καθώς παρούσες είναι και οι 13 Περιφέρειες της χώρας και πολλοί δήμου αλλά και ένα μεγάλο τμήμα του τουριστικού επιχειρείν.

Στη Philoxenia θα παρουσιαστούν 35 τουριστικές start-ups μέσω δύο φορέων: του Digital Greece, πρότζεκτ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Hospitality Accelerator, του πρώτου ελληνικού startup επιταχυντή αποκλειστικά για τον τουρισμό, που αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Οι δύο εκθέσεις πλαισιώνονται από το πιο άρτια οργανωμένο Hosted Buyers πρόγραμμα τουριστικής έκθεσης στην Ελλάδα. Οι μεμονωμένοι προσκεκλημένοι εμπορικοί επισκέπτες που συμμετέχουν στο B2b Programme – Hosted Buyers της Philoxenia είναι 100 κορυφαίοι Tour Operators από 37 χώρες.

Τα 3.800 προγραμματισμένα ραντεβού επισκεπτών και εκθετών είναι αριθμός ρεκόρ 5ετίας για τη Philoxenia.

Μεταξύ των πολλών παράλληλων εκδηλώσεων της Philoxenia ξεχωρίζει το συνέδριο της που φέτος θα διερευνήσει τον ρόλο που παίζει το σκοτεινό παρελθόν ενός τόπου – προορισμού στη δημιουργία ελκυστικών αφηγημάτων και στην τουριστική εκμετάλλευση αυτών (Dark Tourism), κυρίως σε τοπικό επίπεδο προσκαλώντας αξιόλογους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

“Το υπουργείο Εσωτερικών στηρίζει  με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει την ανάπτυξη στη Μακεδονία και τη Θράκη. Η Philoxenia είναι ένας κορυφαίος θεσμός. Καθιστά τη Θεσσαλονίκη ένα σημείο αναφοράς στην καρδιά της πόλης μας όπου χτυπά η καρδιά του τουρισμού. Η διοίκηση της ΔΕΘ κάθε χρονιά ανεβάζει ψηλότερα τον πήχη. Η λύση για τη χώρα μας δεν είναι περισσότερος αλλά ποιοτικότερος τουρισμός” δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Καράογλου.

Ο Tomas Wisniewfski από την Πρεσβεία της Πολωνίας είπε: “Η Θεσσαλονίκη είναι ένας ενδιαφέρον τουριστικός προορισμός. Είναι μία γιορτή για την Ελλάδα και την Πολωνία. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Πολωνίας”.

Από τη μεριά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ – HELEXPO, Κυριάκος Ποζρικίδης ανέφερε ότι αυτό το δίδυμο συγκεντρώνει όλον τον τουριστικό κόσμο.

Ο δήμαρχος Τρίπολης Κωνσταντίνος Τζιούμης σημείωσε πως είναι εξαιρετικά τιμητικό για την πόλη της Τρίπολης να είναι τιμώμενος δήμος. “Για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικό. Η Τρίπολη δικαιούται και πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο και όχι γιατί πρέπει να μας το χαρίσουν αλλά για τον ρόλο που έπαιξε η Τρίπολη στην Επανάσταση. Η παρουσία μας έχει θα σφυρηλατήσει τη σχέση που έχει η Τρίπολη και η Αρκαδία με τη Θεσσαλονίκη”.

“Η Philoxenia είναι πιο μεγάλη από ποτέ και ακολουθεί και την πορεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Η ΠΚΜ θα έχει ένα πολυθεματικό περίπτερο με καινοτομία και τεχνολογία. Συμμετέχουμε σε όλες τις δράσεις που κάνει η Philoxenia” είπε ο Τομεάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος.

Η Πρόεδρος Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου δήλωσε: “Στη φετινή έκθεση συναντιούνται δύο μεγάλες δυνάμεις που κρατούν στα χέρια τους μέλλον”.

Ο Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος ανέφερε: “Όπως η Fraport αναπτύσσεται, θέλουμε να δούμε την HELEXPO να ιδιωτικοποιείται”.

“Για τους τουριστικούς πράκτορες αύριο ξεκινάει μία τριήμερη γιορτή. Μας ενδιαφέρει σε μέγιστο βαθμό η επιλογή των buyers” είπε ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης Θεολόγης Βύρων.

Κλείνοντας ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΘ-HELEXPO Αλέξης Τσαξιρλής σημείωσε: “Οι υπηρεσίες της HELEXPO είναι έτοιμες να υποστηρίξουν το γεγονός. Πρόκειται για δύο κλασικές συνεργασίες μεταξύ της Hotelia και του καφέ με τη γαστρονομία. Εδώ που έχει φτάσει η Philoxenia και με τα χαρακτηριστικά που έχει η διεθνοποίηση της έχουμε και άλλα βήματα να κάνουμε και είναι ένας θεσμός και γιορτή της πόλης”.

Το ωράριο των δύο εκθέσεων έχει ως εξής: Παρασκευή 11:00-20:00 μόνο για εμπορικούς επισκέπτες, Σάββατο 10:00 με 20:00 για εμπορικούς επισκέπτες και για το κοινό, Κυριακή 10:00 με 19:00 για εμπορικούς επισκέπτες και για το κοινό.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More