Απειλούνται με εξαφάνιση τα τροπικά φυτά

Τα φυτά της Αιθιοπίας, της Κεντρικής Αφρικής, της κεντρικής Τανζανίας και του νότιου Κονγκό κινδυνεύουν πλέον άμεσα και σε κάποια είδη η εξαφάνιση απειλεί ακόμα και το 40% από αυτά.

Αυτό μας λέει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Science Advances» και εκτίμησε την κατάσταση 22.036 ειδών τροπικής χλωρίδας της Αφρικής.

Και βρήκε πως το 1/3 απειλείται άμεσα, ενώ άλλο 1/3 αποτελείται από σπάνια φυτά που ούτως ή άλλως διατρέχουν κίνδυνο στο άμεσο μέλλον.

Με υπολογιστικά μοντέλα και άλλες προωθημένες τεχνικές εκτίμησης του κινδύνου, η ερευνητική ομάδα απεικόνισε μια ακόμα τρομακτικότερη εικόνα από αυτή που ήξερε ήδη η επιστήμη.

Η μελέτη κατέληξε πως το 32% των ειδών απειλούνται ευθέως με εξαφάνιση, κάπου 7.000 είδη. Μια τέτοια μαζική εξαφάνιση είναι αποφασιστικής σημασίας για τη βιοποικιλότητα του πλανήτη, αλλά και την ατμόσφαιρα και τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα.

Η ζημιά στα οικοσυστήματα της Αφρικής θα επηρεάσει όλο τον πλανήτη, αλλά και καθημερινές συνήθειές μας. Το 60% των φυτών που ανήκουν στο είδος Coffea, με κάποια από αυτά να αποδίδουν τον γνωστό μας καφέ, απειλούνται με εξαφάνιση.

Η μελέτη καταλήγει πως η κλιματική αλλαγή θα τα κάνει κάποια στιγμή παρελθόν…

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More