ΑΠΘ: Η “αχτύπητη” ομάδα διαπραγματεύσεων της Νομικής Σχολής (ΦΩΤΟ)

Πολλές φορές η ηλικία δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο. Η σκληρή δουλειά και η επιμονή για κάτι που θέλεις πολύ είναι αυτά που σε ανταμείβουν, σε κάνουν να ξεχωρίσεις και σε “γεμίζουν” για τη συνέχεια.

Συνέντευξη: Ναπολέων Παπαδόπουλος

Η Δήμητρα Καρακιουλάκη και η Ελισάβετ Γκλαβίνη είναι φοιτήτριες της Νομικής Σχολής ΑΠΘ. Πριν από λίγες μέρες κατέκτησαν την πρώτη θέση σε διεθνή διαγωνισμό διαπραγματεύσεων (Ad hog Negotiation Competition Dubai), που διεξήχθη στις 5-7 Νοεμβρίου 2019, στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Την προετοιμασία των φοιτητριών ανέλαβε η απόφοιτη της ίδιας Σχολής, δικηγόρος και διαμεσολαβήτρια, Ελένη Στυλιανού, ενώ υπεύθυνος καθηγητής και συντονιστής της ομάδας ήταν ο Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Δημοσθένης Λέντζης.

Όλοι μαζί συνέθεσαν μια “αχτύπητη” ομάδα, η οποία διακρίθηκε ανάμεσα σε ομάδες από όλο τον κόσμο, που απαρτίζονταν από φοιτητές και φοιτήτριες Νομικών Σχολών ή Σχολών Διοίκησης Επιχειρήσεων από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Σιγκαπούρη και το Πακιστάν. Μάλιστα, περισσότεροι διαγωνιζόμενοι ήταν ενεργά μέλη των ομίλων διαπραγματεύσεων των Σχολών τους.

Σίγουρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία για το συγκεκριμένο διαγωνισμό είναι πως, αν και ξεκίνησε στο Dubai International Financial Center, ολοκληρώθηκε σε σκηνές που στήθηκαν για τον σκοπό αυτό στην Αραβική έρημο, όπου διεξήχθη ο τέταρτος γύρος των διαπραγματεύσεων. Οι δύο Ελληνίδες φοιτήτριες κλήθηκαν να διαπραγματευτούν με Βεδουίνους για πώληση ενός τσιπ για καμήλες κυριολεκτικά στη μέση της ερήμου.

Το ThessToday.gr συνομίλησε με τα μέλη της ομάδας της Νομικής Σχολής, εστιάζοντας στο πώς βίωσε ο καθένας το διαγωνισμό, από την προετοιμασία μέχρι και το βραβείο, αλλά και ποια ήταν τα κέρδη που αποκόμισαν από αυτό το “ταξίδι”.

Η Δήμητρα Καρακιουλάκη βρίσκεται στο τελευταίο εξάμηνο της Νομικής Σχολής, με ένα λαμπρό μέλλον να προδιαγράφεται μπροστά της. Η ίδια δηλώνει συγκινημένη από την επίτευξη μιας τόσο μεγάλης επιτυχίας: “Είμαι πάρα πολύ συγκινημένη, περήφανη και χαρούμενη. Είναι ό,τι πιο όμορφο το να βλέπει κανείς τους κόπους του να ανταμείβονται και να αναγνωρίζονται. Προσπαθήσαμε πάρα πολύ, δουλέψαμε πολύ σκληρά και είναι πάρα σημαντικό για εμάς να μπορούμε να φέρουμε αυτή τη διάκριση ‘πίσω’ στην Ελλάδα και το Πανεπιστήμιό μας”, ανέφερε.

Σχετικά με τη διαδικασία της προετοιμασίας και της εκπαίδευσης για το διαγωνισμό η Δήμητρα τόνισε πως ήταν μια διαδικασία δύσκολη και “επίπονη” αλλά παράλληλα και ευχάριστη: “Ήταν μια διαδικασία δύσκολη αλλά παράλληλα και ευχάριστη. Θα το χαρακτήριζα ως τρομακτικό, λόγω του φόβου για το άγνωστο. Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι κάτι που διδασκόμαστε στη Σχολή. Αυτό αποτελούσε το ‘φόβο’. Από την πρώτη μέρα στο διαγωνισμό μάθαμε πως τα παιδιά που ήταν εκεί διδάσκονταν τις διαπραγματεύσεις στη Σχολή τους ενώ είχαν και εμπειρία σε διοικητικές θέσεις. Η προπονήτριά μας ήταν εξαιρετική. Έκανε τη προετοιμασία πολύ ευχάριστη. Μάθαμε πάρα πολλά, όχι μόνο νομικά, αλλά και πράγματα που αφορούν την ψυχολογία, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις”, σημείωσε.

“Αισθάνομαι πάρα πολύ τυχερή που είχα την ευκαιρία να συναναστραφώ με τέτοιους ανθρώπους. Προσπάθησα να ‘εκμεταλλευτώ’ τις συνθήκες, να τους γνωρίσω δηλαδή από κοντά και να τους ρωτήσω στοχευμένα πράγματα για τις σπουδές τους και να τους ζητήσω συμβουλές. Ήταν πολύ όμορφο το να ακούω συμβουλές από τέτοια άτομα”, ανέφερε η Δήμητρα σχετικά με τα άτομα που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό.

“Θα ήθελα να ακολουθήσω τον κλάδο των διαπραγματεύσεων γιατί πιστεύω πάρα πολύ σε αυτόν. Πιστεύω στις διαπραγματεύσεις σε κάθε τομέα, όχι μόνο μεταξύ ιδιωτών αλλά και μεταξύ κρατών. Δε θα απέκλεια όμως τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ιδιωτικών φορέων”, ανέφερε η Δήμητρα για το “μονοπάτι” που θέλει να ακολουθήσει στο μέλλον.

Από την πλευρά της η έτερη διαγωνιζόμενη, Ελισάβετ Γκλαβίνη, βρίσκεται στο τρίτο έτος της Νομικής Σχολής ΑΠΘ. Για την πρωτιά σε έναν τόσο δύσκολο διεθνή διαγωνισμό η Ελισσάβετ τόνισε πως είναι κάτι που δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει: “Προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενη γιατί ήταν η πρώτη μου συμμετοχή σε ένα τέτοιο διαγωνισμό. Γενικά ασχολούμαι περισσότερο με αγώνες ρητορικής και με συνέδρια του ΟΗΕ. Ήταν κάτι το διαφορετικό. Χρειάζεται να ξέρεις γενικές αρχές για τη διαπραγμάτευση. Ακόμη δε μπορώ να το συνειδητοποιήσω”.

Η Ελισσάβετ συμφώνησε με τη Δήμητρα στο κομμάτι της προετοιμασίας, σημειώνοντας πως, αν και ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, στην πορεία έγινε ευχάριστη: “Η προπονήτριά μας είναι πολύ ευχάριστος άνθρωπος εκτός από έμπειρη σε αυτό που κάνει. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός πως έπρεπε να διαβάσουμε πάρα πολύ υλικό όπως βιβλία, άρθρα και άλλα. Είχαμε περιορισμένο χρόνο στην προετοιμασία. Το σημαντικό είναι να πας στο διαγωνισμό και να δώσεις το 100%”, είπε.

Σχετικά με τον τρόπο που βίωσε το διαγωνισμό συνολικά η Ελισσάβετ ανέφερε πως ήταν μια μοναδική εμπειρία: “Η εμπειρία ήταν μοναδική κυρίως γιατί βρισκόμασταν στο Ντουμπάι, μια χώρα που είναι πολύ διαφορετική από τις ευρωπαϊκές. Ήταν δύσκολο να αναμετρηθούμε με τις άλλες ομάδες. Ειδικά η ομάδα της Αμερικής την επόμενη βδομάδα μετά το διαγωνισμό θα είχε ενασχόληση επαγγελματικά με τις διαπραγματεύσεις. Όταν πήγαμε εκεί ‘φοβόμασταν’. Η αλήθεια είναι ότι είχαμε άγχος. Μετά από αυτό όμως μπορώ να αντιμετωπίσω πολλά πράγματα”, σημείωσε ενώ για το αν θα λάμβανε μέρος και πάλι σε τέτοιου είδους διαγωνισμό τόνισε πως “αυτό δεν εξαρτάται από εμένα καθώς πολλοί φοιτητές θέλουν να συμμετάσχουν”.

“Θα ήθελα να ασχοληθώ με τις διαπραγματεύσεις. Η μάχιμη δικηγορία, βέβαια, είναι ένας πολύ ‘γοητευτικός’ κλάδος. Πιστεύω πως διαπραγματεύσεις μπορούμε να έχουμε και εκτός νομικών διαφορών”, σημείωσε σχετικά με το μέλλον της ενώ έστειλε μήνυμα για πιο ενεργή ενασχόληση των φοιτητών με τέτοιες δράσεις: “Οι φοιτητές δεν κάνει να περιοριζόμαστε μόνο στο πρόγραμμα σπουδών. Τέτοιες δράσεις σε βοηθούν να ανακαλύψεις τον πραγματικό σου εαυτό”.

Προπονήτρια και, ενδεχομένως, “μέντορας” των δύο φοιτητριών αποτέλεσε η δικηγόρος και διαμεσολαβήτρια, Ελένη Στυλιανού. Σύμφωνα με την “coach” των φοιτητριών η προετοιμασία ήταν ιδιαίτερα δύσκολη από πολλές απόψεις: “Η προετοιμασία ήταν δύσκολη και απαιτητική. Ταυτόχρονα όμως ήταν και πολύ ευχάριστη γιατί οι δύο φοιτήτριες είναι εξαιρετικές και ήταν πολύ μεγάλη μου χαρά να συνεργαστώ μαζί τους. Επειδή ζω στην Αθήνα κάναμε ‘συναντήσεις’ με τα κορίτσια μέσω Skype. Το μεράκι των κοριτσιών και η διάθεσή τους ήταν αποφασιστικός παράγοντας για να κάνουν μια τόσο δύσκολη προετοιμασία ευχάριστη. Το υλικό περιλάμβανε σεμινάρια και προσομοιώσεις για τις συγκρούσεις. Το διασκεδάσαμε πολύ!”, ανέφερε.

Ως απόφοιτος της Νομικής Σχολής ΑΠΘ η Ελένη Στυλιανού δηλώνει συγκινημένη που κατάφερε να αποτελέσει μέρος μια τόσο σημαντικής επιτυχίας για τη Σχολή, όπου γνώρισε τη νομική επιστήμη: “Είμαι πάρα πολύ συγκινημένη. Έχω αρκετά χρόνια να επιστρέψω στο Πανεπιστήμιο και να ζήσω στη Θεσσαλονίκη. Για αυτό έχω μεγάλη αγάπη για τη Σχολή μου, η οποία μου έδωσε όλα τα εφόδια για αυτό που είμαι τώρα. Ήταν μεγάλη μου χαρά που μπόρεσα να συνεισφέρω στη Σχολή μου”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το ενδεχόμενο να λάβει και πάλι μέρος σε παρόμοιο διαγωνισμό η Ελένη Στυλιανού ήταν κατηγορηματική: “Φυσικά. Έχω ήδη προγραμματισμένες συμμετοχές σε αντίστοιχους διαγωνισμούς. Θα προετοιμάσω την ομάδα του ΑΠΘ που λάβει μέρος στο διαγωνισμό του χρόνου. Τον περασμένο Ιούλιο ετοιμάσαμε και πάλι ομάδα του ΑΠΘ και λάβαμε μέρος σε διεθνή διαγωνισμό διαπραγματεύσεων στο Τόκιο, ο οποίος ήταν μόνο για νομικούς. Λάβαμε τη δωδέκατη θέση. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να λάβουμε μέρος στο διαγωνισμό αυτό και του χρόνου”, τόνισε.

Ο άνθρωπος που “κρυβόταν” πίσω από όλα τα οργανωτικά ζητήματα και στυλοβάτης όλης αυτής της προσπάθειας ήταν ο Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Δημοσθένης Λέντζης.

Ο κ. Λέντζης ανέφερε πως, αν και η Νομική Σχολή διακρίνεται αρκετά συχνά σε διεθνείς αγώνες, η συγκεκριμένη πρωτιά είναι η μεγαλύτερη επιτυχία τα τελευταία πέντε χρόνια:  “Η Νομική Σχολή ΑΠΘ λαμβάνει μέρος εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε αρκετούς διεθνείς διαγωνισμούς με αρκετές διακρίσεις στο παρελθόν. Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό λάβαμε μέρος για πρώτη φορά ενώ γενικά σε διαγωνισμό διαπραγματεύσεων για δεύτερη φορά. Έχουμε πρωτιές στο παρελθόν. Η πρωτιά στο συγκεκριμένο διαγωνισμό αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση για το τμήμα την τελευταία πενταετία”.

Σχετικά με το πώς αισθάνεται που αποτέλεσε “κομμάτι” μιας τέτοιας επιτυχίας ο κ. Λέντζης σημείωσε πως είναι υπερήφανος. “Αισθάνομαι πολύ περήφανος. Τα κορίτσια έκαναν τη δουλειά. Μελέτησαν και ξόδεψαν πολύ από το χρόνο τους. Άφησαν πίσω κάποιες άλλες υποχρεώσεις τους. Το ίδιο και η προπονήτριά τους. Εγώ είχα εποπτικό ρόλο που αφορούσε το οργανωτικό κομμάτι. Οπωσδήποτε, πάντως, είσαι πολύ περήφανος όταν ξέρεις ότι με κάποιο τρόπο βοήθησες κάποια παιδιά να αποκτήσουν εμπειρίες σε ένα τομέα, που δε διδάσκεται καθόλου στις ελληνικές Νομικές Σχολές. Με τέτοιες διακρίσεις δυναμώνει η θέληση για να συνεχίσεις να οργανώνεις παρόμοιες δράσεις για τους επόμενους φοιτητές”, ανέφερε.

Κλείνοντας, ρωτήσαμε τον κ. Λέντζη το αν η συγκεκριμένη διάκριση αποτελεί “καθρέπτη” του επιπέδου της Νομικής Σχολής ΑΠΘ και του ΑΠΘ συνολικά. Η απάντησή του ήταν αφοπλιστική: “Σίγουρα, γιατί η Νομική Σχολή ΑΠΘ βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Η διάκριση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει κάτι που γνωρίζαμε ήδη. Χαιρόμαστε πάρα πολύ γιατί τέτοιου είδους γεγονότα αποδεικνύουν στο ευρύ κοινό πως το επίπεδο σπουδών είναι πολύ καλό. Οι απόφοιτοί μας που “βγαίνουν” για επιπλέον σπουδές στο εξωτερικό διακρίνονται και εκεί. Οι προπτυχιακοί μας φοιτητές λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς και “κοιτάζουν” στα ίσα άλλους φοιτητές από καλές Νομικές Σχολές άλλων χωρών και κερδίζουν κιόλας”, σημείωσε.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More