Απολογείται η Δούρου για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα

Ενώπιον της ανακρίτριας απολογείται η απερχόμενη περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017 που στοίχησαν τη ζωή σε 25 άτομα.

Η δίωξη αφορά συγκεκριμένα τα αδικήματα της πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, σωματικές βλάβες από αμέλεια δια παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος δια παραλείψεως.

Κατηγορούμενοι είναι η περιφερειάρχης Αττικής, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, οι δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων και δύο υπάλληλοι των τοπικών δασαρχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα επιρρίπτει ευθύνες στους εννέα κατηγορούμενους για έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας, πολεοδομικές παραβάσεις, έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων, έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων.

Η κυρία Δούρου και ο αντιπεριφερειάρχης κατηγορούνται ότι δεν έλεγξαν τις Πολεοδομίες, δεν κατεδάφισαν τα αυθαίρετα κτίσματα, δεν έκαναν την εποπτεία του έργου της οδού Κοροπούλη και καθυστέρησαν την κατασκευή του δρόμου Μάνδρας – Ελευσίνας. Σύμφωνα με πηγές της περιφέρειας, αυτά δεν εμπίπτουν στις δικές τους αρμοδιότητες.

Ειδικά για τον δρόμο Μάνδρας – Ελευσίνας, από την περιφέρεια σημειώνεται ότι, «δεν αποτελεί αντιπλημμυρικό έργο, δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας αλλά όπως και τόσα άλλα έργα (όπως η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, η στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων), υλοποιείται από τη διοίκηση Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής».

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν μεταξύ άλλων, ότι: Σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής έχουν τεθεί, για πρώτη φορά, οι βάσεις σοβαρής αντιπλημμυρικής θωράκισης: έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, με ίδιους ή ευρωπαϊκούς πόρους, 163 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού περίπου μισού δις ευρώ.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης: η προηγούμενη Διοίκηση, το 2014, είχε 57 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ. Η επιμέλεια της διοίκησης Δούρου για την αντιπλημμυρική προστασία τεκμαίρεται: ο αριθμός των έργων πενταπλασιάστηκε και ο προϋπολογισμός οκταπλασιάστηκε.

Πηγή: www.lifo.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More