Αποστολή στην Ειδομένη: Το δράμα των προσφύγων στη βροχή και στο κρύο (φωτό)

Παιδιά και γυναίκες που κρυώνουν, φορώντας  λεπτά υφασμάτινα πανωφόρια και παπούτσια που μόνο κατάλληλα για την βροχή δεν είναι. Βρέφη τυλιγμένα μεμάλλινες κουβέρτες, ή σεντόνια, στις αγκαλιές των κουρασμένων μανάδων. Άνδρες με  βερμούδες και κοντομάνικα, βρεγμένοι μέχρι το κόκκαλο. Πρόσωπα ταλαιπωρημένα, χωρίς χαμόγελο, χωρίς να εκφράζουν κάποιο συγκεκριμένο συναίσθημα. Οι τυχεροί έχουν κάποιο λεπτό νάιλον σκέπασμα από πάνω τους, για να προσπαθήσουν να παραμείνουν στεγνοί.

Αυτή είναι η εικόνα που κυριαρχεί στον σταθμό των προσφύγων στην Ειδομένη, τα τελευταία 24ωρα, όπου οι άνθρωποι πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με τη βροχή και το κρύο, στον δύσκολο δρόμο τους προς το άγνωστο, στη Βόρεια Ευρώπη.

Ο φωτογραφικός φακός του Press724, αδιάψευστος μάρτυρας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες πρόσφυγες που καθημερινά περνούν από την περιοχή, φτάνοντας με δεκάδες λεωφορεία, κυρίως από τον Πειραιά, μετά το επικίνδυνο ταξίδι τους στα ελληνικά νησιά.

Στον σταθμό που συντονίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, γίνεται προσπάθεια για να ανακουφιστούν πρώτα, όσοι έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ο Ερυθρός Σταυρός, η Praksis, αλλά και απλοί εθελοντές, βρίσκονται ακούραστοι στο πόδι, 24ώρες το 24ωρο, προσπαθώντας να καλύψουν όσες περισσότερες από τις ανάγκες των προσφύγων. Όλοι τους, παίρνουν από μια σακούλα με τρόφιμα και άλλα βασικά είδη, όσοι χρειάζεται επισκέπτονται τις ιατρικές εγκαταστάσεις, ενώ στη συνέχεια ξεκουράζονται λίγο σε μεγάλες σκηνές, πριν τελικά αναχωρήσουν για τα Σκόπια, από το μονοπάτι που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά και δίπλα από τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Μέχρι και 10.000 πρόσφυγες την ημέρα

Ο Luca Guanziroli, επικεφαλής της ομάδας Ειδομένης, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
Ο Luca Guanziroli, επικεφαλής της ομάδας Ειδομένης, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Μιλώντας στο Press724, o Luca Guanziroli, επικεφαλής της ομάδας Ειδομένης, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ανέφερε πως κατά μέσο όρο, περίπου 6.000 πρόσφυγες περνούν από τον συγκεκριμένο σταθμό, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες οι ροές έχουν αυξηθεί και οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι. Το Σάββατο 10.000, την Τετάρτη 8.500, την Πέμπτη περισσότερα από 8.000 άτομα πέρασαν, ενώ υπάρχουν περίπου 15.000 πρόσφυγες στα νησιά που θα κατευθυνθούν προς την Ειδομένη τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με τον κ.Guanziroli, οι πρόσφυγες παραμένουν στην Ειδομένη από μισή ώρα μέχρι μια μέρα το πολύ και όσον αφορά τα τρόφιμα και τις βασικές τους ανάγκες, καλύπτονται από τους οργανισμούς και τους εθελοντές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. «Έχουνε ανάγκη τις τελευταίες μέρες από αδιάβροχα και ζεστά ρούχα. Πολύ βασικό είναι και το θέμα του συντονισμού, καθώς όταν δεν υπάρχει, τότε μπορεί να δημιουργηθούν κάποια θέματα με τις ομάδες των προσφύγων. Για αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική όσον αφορά τη διαδικασία παροχής της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και συντονισμός με τους άλλους φορείς» ανέφερε.

Όπως λέει, μια πολύ βασική ανάγκη, είναι η πληροφόρηση τους καθώς πρέπει να ενημερώνονται για τις διαδικασίες, πρέπει να μάθουν ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά για αυτούς και ότι θα συνεχίσουν το ταξίδι τους, για να μην πανικοβάλλονται . Όσον αφορά στους λαθροδιακινητές, «πάντα λέμε στους πρόσφυγες να μην εμπιστεύονται κανέναν που τους ζητάει χρήματα.  Το να περάσεις τα σύνορα είναι δωρεάν, οι πληροφορίες είναι δωρεάν. Το ταξίδι κοστίζει κάτι φυσικά, αλλά όλα τα άλλα δεν κοστίζουν τίποτα» επισημαίνει ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

eidomeni-prosfyges1Περίπου 1,5% των παιδιών, ταξιδεύουν ολομόναχα

Σύμφωνα με τον κ. Guanziroli , στη διάρκεια μεγάλων προσφυγικών ροών, υπάρχει ένα ποσοστό περίπου 1,5% από ασυνόδευτα παιδιά, που ταξιδεύουν χωρίς γονείς, χωρίς συγγενείς. Συνοδεύονται από φιλικά πρόσωπα, από άλλες οικογένειες, αλλά ταξιδεύουν μόνα τους. Οι φορείς που δραστηριοποιούνται με τους πρόσφυγες, το μόνο που μπορούν να κάνουν, είναι να παρέχουν συμβουλές στα παιδιά αυτά, για να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους, για τις διαδικασίες ασύλου και φυσικά για την ασφάλεια τους.

Όσον αφορά τους Εθελοντές, γενικά πάντοτε υπάρχουν διαθέσιμοι και πολλοί από αυτούς κάνουν αυτή τη δουλειά για περισσότερο από έναν χρόνο και έχουν και την κατάλληλη εμπειρία. Για αυτό, το πρώτο μέλημα της Ύπατης Αρμοστείας, ήταν να υποστηρίξει αυτούς τους εθελοντές σε αυτό που κάνουν, «αλλά κάθε βοήθεια είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη» αναφέρει.

«Την αλληλεγγύη που είδα εδώ, δεν την έχω δει πουθενά αλλού»

Ο κ. Guanziroli  τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συγκινητική ανταπόκριση των Ελλήνων, στο κάλεσμα για βοήθεια. Όπως είπε,  αν δεν υπήρχε όλη αυτή η συμπαράσταση από τους Έλληνες, που δίνουν ότι μπορούν για να ανακουφίσουν τους πρόσφυγες, θα είχαμε μια πολύ, πολύ, δύσκολη κατάσταση. «Πρέπει να αναγνωρίσω πως την αλληλεγγύη που είδα εδώ, από τα κινήματα και την κοινωνία, δεν την έχω δει πουθενά αλλού, σε καμία άλλη χώρα. Και η αλληλεγγύη, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες εδώ . Οι έλληνες εδώ κάνουν κάτι το φανταστικό» κατέληξε το στέλεχος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Δείτε παρακάτω ένα φωτογραφικό ρεπορτάζ, που αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη:

Ρεπορτάζ: Αλέξης Αλεξιάδης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More