Από την πιο φονική τοξίνη φτιαγμένο το μπότοξ!

Αρκετά διαδεδομένo εδώ και χρόνια είναι το μπότοξ, με την θεραπεία να χρησιμοποιείται σχεδόν για τα πάντα: τις ρυτίδες, τις ημικρανίες, την συχνοουρία ή την υπεριδρωσιά. Μάλιστα, συνεχίζονται οι έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτό μπορεί να συμβάλει (και) στη θεραπεία της κατάθλιψης.

Eιδικά, όμως, για τα αισθητικά του αποτελέσματα το μπότοξ έχει θεωρηθεί από πολλούς ως το μαγικό φίλτρο κατά του γήρατος και υπέρ της αιώνιας ομορφιάς. Δυστυχώς, όμως, τα νέα είναι πολύ χειρότερα από ότι φαντάζεσαι:

Η έρευνα για την αλλαντική τοξίνη (Botulinum toxin ή BTX) ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’70 με ένα σημαντικό ερώτημα να δημιουργείται ευθύς εξαρχής: Μπορούσε μια πολύ επικίνδυνη τοξίνη που προκαλεί παράλυση, να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για ασθένειες που σχετίζονται με τους μυς;

Για όσους δεν γνωρίζουν, η αλλαντική τοξίνη είναι μια νευροτοξική πρωτεΐνη που παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botulinum (κλωστηρίδιο της αλλαντίασης) και συναφή είδη.

Η μόλυνση με το βακτήριο προκαλεί την αλλαντίαση της νόσου, που είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος. Τα περισσότερα κρούσματα αλλαντίασης προέρχονται από την κατανάλωση κονσέρβας και κυρίως από κονσέρβες λαχανικών και μανιταριών που έχουν συντηρηθεί σε αναερόβιες συνθήκες.

Kι όμως, μια μεγάλη στροφή 180 μοιρών απέναντι στη συγκεκριμένη τοξίνη παρατηρήθηκε τη δεκαετία του ’80, όταν η οφθαλμίατρος στο Βανκούβερ Jean Carruthers χρησιμοποιούσε το μπότοξ για τη θεραπεία του… βλεφαροσπασμού. Τότε θα μπορούσαμε να πούμε πώς ανακαλύφθηκε το “θαύμα” του μπότοξ.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της θεραπείας ασθενής θύμωσε με τη γιατρό, καθώς η πρώτη επέμενε να κάνει ένεση στο εσωτερικό του φρυδιού, ενώ η τελευταία θεώρησε πως δεν χρειάζεται. Η ασθενής επέμεινε λέγοντάς της ότι «κάθε φορά που κάνετε εκεί ένεση, έχω μετά αυτή την όμορφη και ήρεμη έκφραση».

Όταν η Carruthers γύρισε στο σπίτι συζήτησε το περιστατικό με τον σύζυγό της, ο οποίος ήταν δερματολόγος. Του εκμυστηρεύτηκε ότι μπορεί να έχει βρει τη μαγική λύση για όλους εκείνους που δεν αντέχουν τις ρυτίδες έκφρασης.

Παρότι ο άντρας ήταν διστακτικός, την επομένη, δοκίμασαν να δουν τα αποτελέσματα στη ρεσεψιονίστ τους.

Μετά το δοκίμασε και η ίδια η Jean. Το αποτέλεσμα; «Η Jean έχει να συνοφρυωθεί από το 1987», λέει ο σύζυγός της, Alistair στο Business Insider.

Μέσα στην επόμενη δεκαετία οι Carruthers έκαναν έρευνα και δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους για τη χρήση του μπότοξ στην αισθητική.

Η χρήση του διαδόθηκε τόσο πολύ ώστε το 1997 στις ΗΠΑ δεν διέθεταν πια προμήθειες, προκαλώντας τον πανικό σε όσους το έβλεπαν ως τον δικό τους “Θεό”.

Αλήθεια, μετά από όλα τα παραπάνω, σκέπτεσαι ακόμα να επέμβεις στο πρόσωπό σου, κάνοντας ένα… μποτοξάκι;

Πηγή: Βusiness Insider

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More