ΑΡΣΙΣ: Οι «αόρατοι» πρόσφυγες στον καταυλισμό των Διαβατών

Εκατοντάδες μη καταγεγραμμένοι πρόσφυγες και μετανάστες αναζητούν καταφύγιο στον προσφυγικό καταυλισμό των Διαβατών στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να ανήκουν στη δύναμη των φιλοξενούμενων σ΄ αυτήν, ενώ καθημερινά προστίθενται δεκάδες άλλοι.

Το φαινόμενο των «αόρατων» προσφύγων, όπως τους αποκαλεί η οργάνωση «ΆΡΣΙΣ», έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς πρόκειται για ανθρώπους που δεν διαθέτουν υπηρεσιακά σημειώματα και δεν δικαιούνται παροχές, όπως στέγη και τροφή, ενώ ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών. Κάποιοι απ΄ αυτούς δεν διαθέτουν ούτε καν μια σκηνή για να διανυκτερεύσουν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν άρχισαν οι βροχές, είχαν καταφτάσει στη δομή των Διαβατών 320 μη καταγεγραμμένοι πρόσφυγες. Οι περισσότεροι από αυτούς κοιμόντουσαν κάτω από τα κοντέινερ, στο χώμα, ώστε να προστατευτούν από τη βροχή, ενώ περίπου 100 πρόσφυγες αναζητούσαν τη νύχτα καταφύγιο στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο (Safe Zone) του καταυλισμού, εκεί όπου διαμένουν σε συνθήκες ασφάλειας οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες.

Οι μη καταγεγραμμένοι πρόσφυγες είναι κυρίως άντρες, αλλά και οικογένειες, που για όσο διάστημα μένουν εκεί δεν δικαιούνται ούτε τροφή, ούτε στέγη. Χαρακτηριστικό της έντασης του προβλήματος είναι ότι ακόμα και οικογένειες προσφύγων που έχουν ταυτοποιηθεί δεν εγγράφονται στους καταλόγους των δικαιούχων στέγης και τροφής, επειδή δεν υπάρχει χώρος στον καταυλισμό. 

Παρά τις προσπάθειες της διοίκησης της δομής για την επίλυση του προβλήματος, η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς οδηγούμαστε στο χειμώνα για τρεις λόγους:

  • Αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων.
  • Οι καιρικές συνθήκες καθιστούν απάνθρωπη τη διανυκτέρευση χωρίς ούτε καν μία σκηνή.
  • Έχει αποχωρήσει η αστυνομική δύναμη που στάθμευε εκεί και η φύλαξη γίνεται μόνο με περιπολίες. Μετά τις 5 το απόγευμα, εκτός από το προσωπικό της αστυνομίας, αποχωρούν και όλοι οι επαγγελματίες των οργανώσεων και του υπουργείου και στο χώρο παραμένουν μόνο οι δύο εργαζόμενοι βάρδιας του Safe Zone.

Γίνεται αντιληπτό ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Διαβατών είναι ασφυκτικές, ενώ αναμένεται να επιδεινωθούν με τις νέες αφίξεις. Με τόσους πρόσφυγες να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους τόσο για την ασφάλεια των ασυνόδευτων, ανήλικων προσφυγόπουλων, όσο και του προσωπικού που εργάζεται εκεί. 

Η ανάγκη να βρεθεί λύση για τη στέγαση των προσφύγων είναι επιτακτική. Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων καλεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να φροντίσει για τη βραδινή φύλαξη της δομής και την ασφάλεια των ασυνόδευτων, ανήλικων προσφύγων. 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More