Βέροια: Τελικά ήταν ή όχι, παραθαλάσσια πόλη;
Μύθος ή Πραγματικότητα; Υπάρχει ένας ισχυρισμός που συζητιέται εδώ και δεκαετίες, ότι η πόλη μας, πριν από πολλά χρόνια, ήταν ένα παραθαλάσσιο μέρος και ότι η Βέροια ήταν το κεντρικό λιμάνι της περιοχής.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα, το μεγαλύτερο μέρος του κάμπου της Ημαθίας καλυπτόταν από θάλασσα και ότι έδεναν καράβια απ’ όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, φημολογείται πως λίγο πιο κάτω από την Πλατεία της Ελιάς υπάρχουν ακόμα μεγάλοι κρίκοι που δένονταν τα καράβια. Μύθος ή πραγματικότητα;
Στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας υπάρχει ένα φύλλο της εφημερίδας «Ο Φρουρός της Ημαθίας» (χρονολογία 8 Ιουνίου 1959) όπου στη σελίδα 3, υπάρχει ένα άρθρο με τίτλο: «Ήταν η Βέροια παραλιακή πόλις».
Διαβάστε αναλυτικά τι γράφει εκείνο το φύλλο:
«Ένα από τα σπουδαία ζητήματα από την Ιστορία της Βέροιας είναι και το εάν αυτή ήταν παραλιακή. Εις τις πράξεις των Αποστόλων αναφέρονται τα κάτωθι για το ταξίδι του Αποστόλου Παύλου (το 59μ.Χ.) εις Βέροιαν: Και ευθύς τότε οι αδελφοί εξαπέστειλαν τον Παύλο να υπάγη ως εις Θάλασσαν. Εκ του χωρίου τούτου του Ευαγγελίου συνάγεται ότι πολύ πλησίον της Βέροιας υπήρχε θάλασσα.
Ο Υφηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Βορεάδης, εκφράζων την άποψιν των γεωλόγων γράφει: Επίσης ο κόλπος της Θεσσαλονίκης προ 2400 ετών έφθανε σχεδόν μέχρι Πέλλης, Εδέσσης και της Βέροιας. 1940 Αθήνα, σελ. 27.
Εκ της συστάσεως και μορφολογίας του εδάφους οι γεωλόγοι συνάγουν ότι η Βέροια ήταν παράλιος. Η παράδοσις λέγει ότι ευρέθησαν αλυσίδες και άλλα χαρακτηριστικά των παραλιακών τόπων και λιμανιών εις απόστασιν μικράν πλησίον της Βέροιας. Άλλοι ερευνητές πιστεύουν πως η λίμνη των Γιαννιτσών ίσως είχε τότε μεγαλύτερη έκταση προς το μέρος της θάλασσας.
Με βάση όλα τα παραπάνω, ναι υπάρχει το ενδεχόμενο, τελικά η Βέροια να ήταν κατά κάποιο τρόπο παραθάλασσια πόλη. Ουδείς όμως μπορεί να το πει αυτό με βεβαιότητα.
Δείτε το σχετικό άρθρο της εφημερίδας: