Βαρβιτσιώτης: “Τριγμούς” στην οικονομία θα φέρει ένα “άτακτο” Brexit

“Ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα οδηγήσει όλες τις οικονομίες, και την ελληνική, σε μεγάλους τριγμούς”, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού το υπουργείο Εξωτερικών με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και τους Συνδέσμους Εξαγωγέων και Βιομηχανιών.

“Το Brexit είναι μια πρόκληση για όλη την Ευρώπη. Η Ευρώπη θα χάσει το 13% του ΑΕΠ της και το 16% του πληθυσμού της, άρα θα γίνει φτωχότερη. Το θέμα είναι, ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα οδηγήσει όλες τις οικονομίες, και την ελληνική, σε μεγάλους τριγμούς. Αυτό θέλουμε να το αποφύγουμε. Σε πολιτικό επίπεδο προσπαθούμε να έρθουμε σε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, όμως σαν χώρα οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο ενδεχόμενο, ώστε να διασφαλίσουμε ότι την επόμενη μέρα άνθρωποι, εμπορεύματα συναλλαγές θα συνεχίσουν με απρόσκοπτο τρόπο, ώστε να μην πληγούμε από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη», εξήγησε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχει ένα άτακτο Brexit στους 17000 φοιτητές που σπουδάζουν στη Βρετανία αλλά και τους εξαγωγείς, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε πως προσπαθούν να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους για το τι θα ακολουθήσει μετά από ένα “άτακτο” Brexit.

“Αυτές οι εξελίξεις δεν ελέγχονται από εμάς. Εμείς προσπαθούμε να προετοιμάσουμε την ελληνική κυβέρνηση, όλες τις εκφάνσεις του ελληνικού κράτους, ώστε να είναι προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο του Brexit χωρίς συμφωνία, να ενημερώσουμε όλους τους συναλλασσόμενους, είτε είναι φοιτητές που σπουδάζουν σε βρετανικά πανεπιστήμια, είτε οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε βρετανικά νοσοκομεία, είτε εξαγωγείς μας είτε οι άνθρωποι του τουρισμού, ώστε να είμαστε όλοι καλύτερα προετοιμασμένοι. Εμείς έχουμε φτιάξει το σχέδιο των δράσεών μας, όπου σήμερα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στον επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλονίκης. Θεωρούμε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της Βορείου Ελλάδος πρέπει να έχει την αμέριστη προσοχή μας και την υποστήριξή μας και για αυτό ξεκινάμε από εδώ τις ημερίδες ενημέρωσης για όλες τις προβλέψεις που πρέπει να γίνουν ώστε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο στο επίπεδο που ήταν πριν την αποχώρησή του. Αυτοί που σήμερα σπουδάζουν στη Μ. Βρετανία, αυτοί που ξεκίνησαν τώρα τις σπουδές τους και αυτοί που θα μπουν από του χρόνου στα βρετανικά πανεπιστήμια θα πληρώνουν ό,τι πληρώνουν οι πολίτες του Ηνωμένου βασιλείου. Η συζήτηση γίνεται γι’ αυτούς που θα μπουν μετά το 2022 και γι’αυτούς που τελειώνουν τα προπτυχιακά τους θέλουν να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές. Να μην πάνε σε τιμολόγιο τρίτων χωρών που θα είναι πολύ βαρύ”, ανέφερε.

“Το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit σημαίνει ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια νέα τελωνειακή σύνδεση”, τόνισε ο Κώστας Φραγκογιάννης, υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, τονίζοντας όμως ότι ένα Brexit δε σημαίνει το τέλος των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα. “Δεν είναι μια ευχάριστη εξέλιξη, αλλά μερικές φορές πίσω από μια δυσάρεστη εξέλιξη μπορεί να κρύβεται μια ευκαιρία”.

 

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More