Βενζινοπώλες Θεσσαλονίκης: Πότε θα αυξηθούν οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα

Σχετικά με την αναταραχή στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου η Ένωση Βενζινοπώλων Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση για την ενημέρωση των καταναλωτών.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Σχετικά με την αναταραχή στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου ενημερώνουμε τους καταναλωτές ότι, η μεγάλη αύξηση του αργού πετρελαίου και των παραγόμενων προϊόντων (βενζίνες-πετρέλαιο-υγραέριο- κ.λ.π), θα επιφέρουν άνοδο των τιμών των καυσίμων στη χώρα μας , χωρίς όμως να δημιουργήσουν προβλήματα στην επάρκειά και στην τροφοδοσία της αγοράς . Σύμφωνα με τις υπάρχουσες διακυμάνσεις αναμένουμε μία αύξηση της τάξης των 6-7 λεπτών / λίτρο καυσίμου.

Τα διυλιστήρια ήδη ξεκίνησαν να αυξάνουν τις τιμές τους και η αύξηση αυτή αναμένεται να περάσει σιγά-σιγά από τα πρατήρια στους καταναλωτές με χρονοκαθυστέρηση εντός των επόμενων ημερών , παρά τα αντιθέτως (λαϊκίστικα )λεγόμενα ότι οι πρατηριούχοι ανεβάζουν άμεσα τις τιμές . Επίσης η αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου ενώ ήταν χθες περίπου 13%, οι τιμές αναμένεται να έχουν άνοδο περίπου 5- 6% .Το μεγαλύτερο μέρος της τιμής του λίτρου είναι φόροι οι οποίοι δεν επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις. Όλα αυτά θα ισχύσουν με την προϋπόθεση ότι, η παγκόσμια αγορά δε θα εξορθολογιστεί ή δε θα παραμείνει στάσιμη. Εμείς θεωρούμε επικρατέστερο σενάριο την αποκλιμάκωση των αυξήσεων.

Με αφορμή τα παραπάνω δυσμενή γεγονότα, επανερχόμαστε στο αίτημα του κλάδου μας αλλά και των καταναλωτών για μείωση του Ε.Φ.Κ των καυσίμων και ιδιαιτέρως του πετρελαίου θέρμανσης. Είναι γνωστό ότι, οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης δηλαδή του αγαθού που προορίζεται για την θέρμανσή τους , είναι αδικημένοι έναντι των άλλων πολιτών που χρησιμοποιούν άλλα μορφές θέρμανσης. Θυμίζουμε ότι , η αύξηση του Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο θέρμανσης έγινε με τον σκοπό την ‘’πάταξη’’ του λαθρεμπορίου, μέτρο που σύμφωνα με τις τότε προβλέψεις μας αλλά και από τα αποτελέσματα αποδείχτηκε παραπλανητικό και εξοντωτικό. Αποδείχτηκε επίσης ότι , έγινε μεταξύ των άλλων για να δώσει πλεονέκτημα στο φυσικό αέριο που όμως δεν υπάρχουν αγωγοί σε όλη τη χώρα.

Τέλος καλούμε για άλλη μία φορά την Πολιτεία , να θέσει τους κανόνες νομιμότητας στον κλάδο που θα περιλαμβάνει τον υγιή ανταγωνισμό , θα περιορίσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τις πρακτικές παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού από όπου και αν προέρχονται.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More