Βιβλιοθήκη ΟΠΕ: Ένα ακαδημαϊκό “διαμάντι” στην καρδιά του ΑΠΘ (ΦΩΤΟ)

Αδιαμφισβήτητα οι βιβλιοθήκες σε πανεπιστημιακούς χώρους αποτελούν ένα από το σημαντικότερα ακαδημαϊκά εργαλεία για το διδακτικό προσωπικό αλλά και τους φοιτητές.

Ρεπορτάζ: Ναπολέων Παπαδόπουλος

Αν μάλιστα οι βιβλιοθήκες αυτές είναι άρτια οργανωμένες και διαθέτουν μεγάλη γκάμα βιβλίων έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο του ακαδημαϊκού έργου του εκάστοτε Πανεπιστημίου, αποτελώντας πολλές φορές “καθρέφτη” του. Σε αυτό το είδος βιβλιοθηκών υπάγεται η νέα ενοποιημένη Βιβλιοθήκη της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, η οποία βρίσκεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου ΝΟΠΕ, στην “καρδιά” του ΑΠΘ.

Η βιβλιοθήκη της Σχολής εγκαινιάστηκε την περασμένη Τρίτη από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Νικόλα Γ. Παπαϊωάννου και τον Κοσμήτορα της Σχολής, Γρηγόρη Ζαρωτιάδη. Αποτελεί ουσιαστικά την ενοποίηση των βιβλιοθηκών των τμημάτων Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, με το αποτέλεσμα να είναι άκρως εντυπωσιακό.

Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει σπουδαίες συλλογές πολιτικών και οικονομικών βιβλίων, δίνοντας τη δυνατότητα στους φοιτητές να έρθουν σε επαφή με ιδιαίτερα ιστορικές εκδόσεις. Στα ράφια της έχει περίπου 50.000 τόμους βιβλίων, ενώ παρέχει πρόσβαση, μέσω συνδρομών, σε βάσεις δεδομένων, on line περιοδικά, βιβλία και πολλά άλλα βιβλιογραφικά εργαλεία.

Ο χώρος των κλειστών συλλογών της βιβλιοθήκης φιλοξενεί σπάνιες και παλιές εκδόσεις πολιτικών και οικονομικών κειμένων, όπως οι δωρεές Μάνεση, Δαμασκηνίδη, Αντωνόπουλου και Τρικούκη. Τα συγκεκριμένα βιβλία δε διατίθενται προς δανεισμό, ενώ δε χρησιμοποιούνται καν για φωτοτυπίες ή φωτογραφίες, καθώς είναι πολύ παλιά και “ευαίσθητα”.

Επιπλέον, στη βιβλιοθήκη υπάρχει μεγάλη γκάμα βιβλίων πληροφοριακού περιεχομένου, όπως λεξικά και εγκυκλοπαίδειες, τα οποία δεν είναι προς δανεισμό αλλά μπορεί κανείς να τα μελετήσει εντός του χώρου της βιβλιοθήκης.

Ακριβώς πίσω από τον κεντρικό διάδρομο βρίσκεται η νησίδα των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η οποία είναι δέκα θέσεων ενώ ακριβώς δίπλα βρίσκεται το αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης, το οποίο είναι 100 θέσεων. Ακόμη, η βιβλιοθήκη διαθέτει ένα study room, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συζητήσεις και διαλέξεις.

Ο κύριος όγκος των βιβλίων, μετά την ενοποίηση των βιβλιοθηκών των τμημάτων Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, βρίσκεται στο χώρο των ανοιχτών συλλογών, όπου τα βιβλία είναι ελεύθερα προς δανεισμό. Τρεις μεγάλες αίθουσες με τεράστιο όγκο βιβλίων, οργανωμένα και ταξινομημένα, ώστε να λειτουργεί η βιβλιοθήκη με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο.

“Η ενοποίηση ανταποκρίνεται στην ανάγκη εξοικονόμησης οικονομιών κλίμακας”

Για την ανάγκη ενοποίησης των επιμέρους βιβλιοθηκών σε ένα χώρο για πολλούς λόγους μίλησε στο ThessToday.gr ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: “Η ανάγκη της συνένωσης των βιβλιοθηκών των τμημάτων σε επίπεδο σχολής ανταποκρίνεται σε μια απόφαση που έχει παρθεί εδώ και αρκετό καιρό πανελλαδικά αλλά και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Επίσης ανταποκρίνεται και στην ανάγκη εξοικονόμησης οικονομιών κλίμακας, δηλαδή καλύτερη αξιοποίηση, καλύτερη λειτουργία, καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, μεγαλύτερη πρόσβαση των φοιτητών σε πολύ μεγαλύτερες συλλογές που καλύπτουν τη διεπιστημονική δυνατότητα μελέτης και έρευνας. Στη δική μας σχολή η βιβλιοθήκη έχει έναν επιπρόσθετο συμβολισμό, καθώς αποτελεί ‘κομμάτι’ σε μία από τις πιο ιστορικές σχολές του Πανεπιστημίου. Συμπεριλαμβάνει μέσα της πάρα πολύ παλιές εκδόσεις αντικείμενα που συμβάλουν στην ανάδειξη της ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More