Βραβείο Ζαχάρωφ 2019: Αυτοί είναι οι φιναλίστ

Οι The Restores, η Marielle Franco, η Claudelice Silva dos Santos, ο Ινδιάνος αρχηγός Raoni and ο Ilham Tohtiείναι οι τελικοί υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης για το 2019.

Μετά από κοινή ψηφοφορία των μελών των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων κι Ανάπτυξηςτου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη, οι τελικοί υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης για το 2019 είναι:

  • η δολοφονημένη Βραζιλιάνα ακτιβίστρια και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Marielle Franco, ο ινδιάνος αρχηγός και υπερασπιστής του περιβάλλοντος Raoni και η Βραζιλιάνα περιβαλλοντολόγος και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  Claudelice Silva dos Santos.
  • The Restorers (Οι Αναστηλωτές), μία ομάδα πέντε εφήβων από την Κένυα, η οποία δημιούργησε την εφαρμογή i-Cut που βοηθά τα κορίτσια να αντιμετωπίσουν τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.
  • ο Ilham Tohti, διακεκριμένος Ουιγούρος οικονομολόγος που αγωνίζεται για τα δικαιώματα της μειονότητας των Ουιγούρων της Κίνας

Επόμενα βήματα

Η Διάσκεψη των Προέδρων, που αποτελείται από το πρόεδρο του ΕΚ Ντάβιντ Σασόλι και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ, αποφασίζουν τον τελικό νικητή στις 24 Οκτωβρίου. Η τελετή απονομής θα γίνει στην Αίθουσα της Ολομέλειας στο Στρασβούργο στις 18 Δεκεμβρίου.

Βραβείο Ζαχάρωφ

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το ΕΚ. Θεσμοθετήθηκε το 1988 στη μνήμη του Σοβιετικού φυσικού και αντιφρονούντα Andrei Sakharov για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Πέρσι, το βραβείο δόθηκε στον Ουκρανό σκηνοθέτη Oleg Sentsov. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More