Β. Κουρτίδου: Η ελληνική πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα για να επιστρέψουν οι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια περισσότεροι από 400.000 Έλληνες νέοι επιστήμονες έχουν μεταναστεύσει. Αποτελούν το 75% της συνολικής μετανάστευσης των νέων Ελλήνων, ηλικίας 25 -40 ετών.

Γράφει η Βιβή Κουρτίδου*, Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγο

‘Όλοι τους πτυχιούχοι και απόφοιτοι των ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους καθώς και διδακτικές εξειδικεύσεις. Ενώ απ΄ όσους Έλληνες πτυχιούχους μετανάστευσαν στο εξωτερικό τα τελευταία 25 χρόνια, οι τρεις στους τέσσερις έφυγαν τα τελευταία χρόνια.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο, η μαζική φυγή από την ελληνική κοινωνία του πιο δυναμικού, του πιο φιλόδοξου και ίσως του πιο καταρτισμένου τμήματος της, αποτελεί τη μελλοντική καταδίκη της.  Η απώλεια, σ΄ αυτή την ιστορική συγκυρία συνολικής υποβάθμισης της κοινωνικής συνοχής, του 8% του εργατικού δυναμικού (ποσοστό που αντιστοιχεί κυρίως στο επιστημονικό δυναμικό που μετανάστευσε), που αντιπροσωπεύει το πιο νεωτερικό και παραγωγικό της τμήμα και ισοδυναμεί σχεδόν με το 4% του πληθυσμού της χώρας σηματοδοτεί με την απώλεια των καλύτερων κινητήρων ανάπτυξης της κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας.

Μια χώρα που χάνει τους νέους ανθρώπους της είναι μια χώρα χωρίς μέλλον. Η ανάταξη της εθνικής οικονομίας μπορεί να έχει νόημα μόνο αν η ελληνική πολιτεία δώσει σοβαρά κίνητρα επιστροφής τους που δεν θα πρέπει να είναι επικεντρωμένα απλώς στην οικονομική τους εξασφάλιση, αλλά στην παράλληλη εμπέδωση ότι οι επιλογές του κράτους θα έχουν κριτήριο την ισονομία, την αξιοκρατία και την επιβράβευση της αριστείας. Για την απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οι λέξεις αυτές σημαίνουν φτωχοποίηση προς τα κάτω, εξίσωση στην μιζέρια και απαξίωση της ατομικής προσπάθειας των νέων για βελτίωση της ζωής τους μέσα από την δουλειά τους και τις δεξιότητές τους. Οι επικείμενες εκλογές είναι η μεγάλη ευκαιρία μας να αλλάξουμε την πορεία αυτή. Το μέλλον της Ελλάδας μας ανήκει.

 

* H Βιβή Κουρτίδου είναι Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγο και πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι μάχιμη δικηγόρος από το 2003 και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Διατηρεί δικό της δικηγορικό γραφείο από το 2008 μέχρι και σήμερα με ειδίκευση σε θέματα αστικού και εμπορικού δικαίου καθώς και σε θέματα εφαρμογής της νομοθεσίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είναι παντρεμένη με τον Γεώργιο Αποστολούδη (ελεύθερο επαγγελματία) από το 2007 και μητέρα ενός αγοριού, του Αλέξανδρου, 7 ετών σήμερα.

Η μητέρα της Ανθή Κουρτίδου του γένος Ιωάννη Πετράκη είναι από την Ασπροβάλτα. Ο πατέρας της Κωνσταντίνος Κουρτίδης του Κωνσταντίνου είναι συνταξιούχος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομών, του Συνδέσμου Καταδρομών και Ιερολοχιτών Μακεδονίας). Ο αδερφός της Δημήτριος Κουρτίδης είναι Γενικός Ιατρός στο Περιφερειακό Ιατρείο  Αρέθουσας.

Ο σύζυγός της Γιώργος Αποστολούδης κατάγεται από τα Λαγυνά του Δήμου Λαγκαδά, όπου ο πεθερός της Αντώνιος Αποστολούδης διετέλεσε Αντιδήμαρχος και η πεθερά της Μαρία Αποστολούδη εργάστηκε μέχρι την συνταξιοδότηση της ως Προϊσταμένη στον Δήμο Λαγκαδά.

Η Βιβή Κουρτίδου έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική και επιστημονική δράση.

-Ιδρυτικό μέλος το συλλόγου «ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ»

-Ιδρυτικό μέλος του της «ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ» με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

-Ιδρυτικό μέλος του «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

-Μέλος του «ΕΛΛΗΝΟΙΣΠΑΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ F.G. LORCA»

-Μέλος Δ.Σ. του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 94ο Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More