Γέφυρα Αναστεναγμών: “…λένε από ξεριζωμό ή έρωτα”

Μια γέφυρα εκτείνεται κατά μήκος του πολυσύχναστου δρόμου. Μια ξεχωριστή “παρέμβαση” στο δομημένο αστικό τοπίο, με όνομα που σε κάνει να διερωτάσαι τι μπορεί να έχει προκαλέσει, για να κουβαλάει ένα τόσο βαρύ φορτίο. Ποια είναι, λοιπόν, η ιστορία της “Γέφυρας των Αναστεναγμών”;

Ρεπορτάζ: Κική Τσάνη

Διασχίζοντας κανείς την αρχή της οδού Ρήγα Φεραίου στη Νεάπολη στη Θεσσαλονίκη, θα διαπιστώσει πως στην άκρη του δρόμου, αντί για πεζοδρόμιο, υπάρχει μια γέφυρα. Καταπράσινα φυτά και άνθη την κοσμούν από την αρχή μέχρι το τέλος της, όπως επίσης και την κάθετη σε αυτήν, Καρπενησιώτη, ενώ στα παγκάκια που υπάρχουν, κάθονται άνθρωποι αμίλητοι, σαν να σου “στέλνουν το μήνυμα” ότι δεν πρόκειται για ένα απλό σημείο στην πόλη που μπορείς να ξαποστάσεις για λίγο.

Η Γέφυρα των Αναστεναγμών βρίσκεται στο “τριεθνές”, που αποτελούσε κοινό σημείο τριών άλλοτε δήμων: Συκεών, Θεσσαλονίκης και Νεαπόλεως. Η ιστορία της ξεκινάει με την Μικρασιατική Καταστροφή και την έλευση των προσφύγων στην πόλη, που έχτισαν τα σπίτια τους σε εκείνη την περιοχή, δημιουργώντας και έναν από τους πρώτους συνοικισμούς. Στη θέση των σημερινών οδών Καρπενησιώτη και Ρήγα Φεραίου, υπήρχε ένα ρέμα ενώ η Γέφυρα ήταν ακριβώς εκεί που βρίσκεται το εκκλησάκι και ένωνε τις δύο όχθες του ρέματος, το οποίο  μετέπειτα μπαζώθηκε.

Το προσωνύμιο δόθηκε στη Γέφυρα με βάση κάποιους θρύλους και μυθοπλαστικές εικασίες των προσφύγων, όπως αναφέρει ο ιστορικός Κώστας Νίγδελης στο βιβλίο του “Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Ο μεγάλος Καλλικρατικός Δήμος”.

Άλλοι λένε πως οι αναστεναγμοί ήταν απότοκο της προσφυγιάς και των βασάνων που πέρασαν οι κάτοικοι, με αποτέλεσμα από τη Γέφυρα να ακούγονται συχνά φωνές αγωνίας και πόνου του ξεριζωμού. Άλλοι πάλι υποστήριζαν πως η Γέφυρα ήταν σημείο συνάντησης ζευγαριών και οι αναστεναγμοί ήταν από πόθο και έρωτα.

Η Γέφυρα έχει βέβαια και δεύτερη ονομασία: “Βενετσιάνικα”. Εξαιτίας του ρέματος και των βροχοπτώσεων, η περιοχή πλημμύριζε και και επειδή θύμιζε πολύ τη Βενετία, την ονόμασαν έτσι.

Κάτω ακριβώς από τη Γέφυρα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες υπάρχει καταφύγιο, ενώ μαρτυρίες αναφέρουν πως αποτελούσε συχνά άνδρο ληστών. Παλαιότερα, η περιοχή χρησιμοποιήθηκε από το δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και τα συμμαχικά στρατεύματα ως σκουπιδότοπος.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More