Γεννηματα από Θεσσαλονίκη: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες “Μοριες” (ΦΏΤΟ+VIDEO)

Επίσκεψη στη δομή προσφύγων στα Διαβατά πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης 

Η κ. Γεννηματά αφού περιηγήθηκε εντός της δομής στη συνέχεια πραγματοποίησε σύσκεψη με τον δήμαρχο Δέλτα, Γιάννη Ιωαννίδη, ενώ παρών ήταν και στελέχη του Κινήματος. Κατά τη διάρκεια, ενημερώθηκε για τα προβλήματα της δομής, αλλά και της περιοχής που αντιμετωπίζει ο δήμος.

Ο δήμαρχος Δέλτα μετά το τέλος της σύσκεψης δήλωσε: “Η κ. Γεννηματά επισκέφθηκε την ανοιχτή δομή “Αναγνωστοπούλου” και στη συνέχεια είχε συνάντηση με την προϊσταμένη και το προσωπικό που υπηρετεί στη δομή. Επίσης, συνάντησε και εμένα”.

Τα προβλήματα που υπάρχουν

Τα προβλήματα που τέθηκαν από την πλευρά της προϊσταμένης είναι αυτά που αφορούν την εσωτερική δομή, την υπερφόρτωση ουσιαστικά του camp, τούς πάρα πολλούς αδήλωτους, οι οποίοι υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή είναι υποσιτισμένοι και έχουν μπει μέσα στην κοινότητα των Διαβατών μέσα στον δήμο Δέλτα.

“Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Υπάρχει και υγειονομικό πρόβλημα, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Προσπαθούν να βρουν στέγη και τροφή, υπάρχει πρόβλημα μεγάλο στην ασφάλεια της περιοχής, υπάρχει μια κοινωνική αναταραχή, είμαστε δήμος υπερφορτωμένος από ευπαθείς ομάδες ακούω ότι θα ανοίξουν και άλλοι καταυλισμοί και τα λοιπά, αυτό είναι ασύμμετρη απειλή πλέον που δέχεται η περιοχή η δική μου, είναι δυσανάλογος ο πληθυσμός των μεταναστών που κινούνται στην περιοχή, είμαι πλέον αντίθετος σε ό,τι θα συμβεί από εδώ και πέρα στην υπερφόρτωση και της υπάρχουσας δομής και άλλων πιθανόν που σκέφτονται να ανοίξουν στην περιοχή αυτή  δεν πάει άλλο”, είπε ο κ. Ιωαννίδης.

“Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, η πολιτεία πρέπει να σκύψει, πρέπει να γίνει αστυνομικό τμήμα στην περιοχή, πρέπει να γίνουν μηχανοκίνητες και πεζές περιπολίες για να αισθάνεται ο πολίτης ότι είναι σε μια ευνομούμενη χώρα, να μπουν απευθείας δρομολόγια για να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες ώστε να μην κατεβαίνουν μέσα στον οικισμό, γιατί ο οικισμός είναι 300 μέτρα από την δομή αυτή, είμαστε οργανικά δεμένοι, άρα η Πολιτεία πρέπει να το δει, να υπάρχει καταμερισμός, οι πρόσφυγες μετανάστες να κατανέμονται ισομερώς και σε άλλες περιοχές. Δεν πάει να φορτώνουμε την υπάρχουσα περιοχή άλλο”, πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στις δηλώσεις της στο σχέδιο για το προσφυγικό που παρουσίασε η κυβέρνηση. Όπως είπε: “Είναι ένα σχέδιο που απ’ ό,τι φαίνεται δεν απαντά και δεν λύνει τα προβλήματα όλων αυτών των περιοχών. Τα Διαβατά όπως και πολλές άλλες περιοχές της χώρας μας έχουν σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες Μόριες. Έρχεται χειμώνας και τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα. Μην ρίχνουμε νερό στο μύλο της ακροδεξιάς που καραδοκεί. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να δώσει λύσεις τώρα, τώρα, μη μιλάμε μόνο για το μέλλον και κυρίως έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε χώρα μέλος θα αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν γιατί το προσφυγικό – μεταναστευτικό δεν είναι ένα θέμα της Ελλάδας , είναι ένα θέμα της Ευρώπης”.

Ενώ για την οικονομία της χώρας είπε: “Η κυβέρνηση άλλαξε, αλλά οι πολιτικές παραμένουν ίδιες. Οι δεσμεύσεις Τσίπρα είναι ακόμα ακόμα εδώ. Τα υπερπλεονάσματα ισχύουν, τα βάρη θα τα σηκώσουν και πάλι οι μικρομεσαίοι και οι πιο αδύναμοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα περίφημα φορολογικά μέτρα που διατυμπανίζει η κυβέρνηση δεν περιλαμβάνεται τίποτα ουσιαστικό για μισθωτούς και συνταξιούχους. Συνεχίζονται οι περικοπές για κοινωνικές δαπάνες και για τα αναπτυξιακά έργα. Εάν δεν υπάρξει άμεσα αλλαγή πολιτικής η ανάπτυξη θα παραμείνει καθηλωμένη, η κοινωνική δικαιοσύνη δεν έρχεται και τα αδιέξοδα θα παραμείνουν για την ελληνική κοινωνία”.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More