Γιατί τα κουνούπια τσιμπάνε περισσότερο κάποιους ανθρώπους

Σε κάθε καλοκαιρινές διακοπές, πάντα υπάρχει ένας στην παρέα που παραπονιέται ότι όλα τα κουνούπια κυνηγούν εκείνον. Είτε είσαι εσύ αυτός, είτε είναι κάποιος φίλος, σίγουρα έχεις αναρωτηθεί γιατί τα κουνούπια «αγαπούν» περισσότερο κάποιους ανθρώπους;

«Ναι, τα κουνούπια σίγουρα προτιμούν να τσμπούν μερικούς ανθρώπους περισσότερο από άλλους», δηλώνει η Whitney High, διευθύντρια της κλινικής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Colorado School of Medicine. Γιατί όμως;

Τα κουνούπια χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο την όσφρηση και ύστερα αξιολογούν τις οπτικές πληροφορίες για να βρουν «το θύμα» τους. «Ακόμη και το χρώμα των ρούχων σας μπορεί να έχει αντίκτυπο στο πόσες φορές θα σας τσιμπήσουν», εξηγεί η High. Ένα κουνούπι θα είναι πιο πρόθυμο να τσιμπίσει κάποιον που φορά ένα ανοιχτό μπλε ή κόκκινο πουκάμισο και κάθεται σε έναν πράσινο κήπο, από κάποιον που κάθεται στον ίδιο κήπο αλλά φορά πράσινα ρούχα, που τον κάνουν να γίνεται «ένα» με το περιβάλλον, σύμφωνα με τον Ted Rosen, καθηγητή δερματολογίας στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον του Τέξας.

Υπάρχουν επίσης κάποιες ομάδες αίματος που τους ανοίγουν περισσότερο την όρεξη από άλλες. Αγαπημένη τους είναι η 0 καθώς σε αυτούς τους ανθρώπους τα έντομα επιτίθενται διπλάσιες σχεδόν φορές από ότι σε όσους έχουν ομάδα Α. Η ομάδα Β βρίσκεται περίπου στη μέση της κλίμακας ξυσίματος.

Ένας ακόμα τρόπος που τα κουνούπια διαλέγουν «τα θύματά» τους, είναι μυρίζοντας το διοξείδιο του άνθρακα που αναδίδεται από την αναπνοή και αυτό μπορούν να το κάνουν από απόσταση σχεδόν 50 μέτρων. Το αποτέλεσμα είναι οι άνθρωποι που αποπνέουν περισσότερο αέριο -συνήθως οι μεγαλόσωμοι άνθρωποι- να έλκουν τα κουνούπια περισσότερο από άλλους.

Κάτι ακόμα που έλκει τα κουνούπια είναι οι πότες, και πιο συγκεκριμένα εκείνοι που λατρεύουν τη μπίρα. Οι ερευνητές βρίσκουν ιδιαίτερα περίεργη αυτή την προτίμηση των κουνουπιών και μέχρι στιγμής την έχουν αποδώσει στο γεγονός ότι η μπίρα αυξάνει την ποσότητα αιθανόλης που εκκρίνεται στον ιδρώτα μας όταν την πίνουμε.

Ένα από τα πολύ αγαπημένα «θύματα» των κουνουπιών είναι και οι εγκυμονούσες, οι οποίες σύμφωνα με έρευνες αποπνέουν 21% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από τους άλλους ανθρώπους και έχουν αυξημένη θερμοκρασία σώματός.

Πηγή: marieclaire.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More