Γρ. Τάσιος: Μειωμένα τα έσοδα στα ξενοδοχεία – Έως και 15% η πτώση στις διανυκτερεύσεις 

Το φορολογικό καθεστώς της χώρας, οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές αλλά και η μικρή βοήθεια χρηματοδότησης από τις τράπεζες επηρεάζουν στην κερδοφορία των ξενοδοχείων της χώρας σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιο.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Μισιρλή

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος μιλώντας στο ThessToday.gr αναφέρθηκε στα ζητήματα που επηρεάζουν την κερδοφορία των ξενοδοχειακών μονάδων. “Σίγουρα είναι το φορολογικό καθεστώς στη χώρα. Ο ΦΠΑ που παρόλο που είναι ανταποδοτικός είναι υψηλός και έτσι δε βοηθά ανταγωνιστικά το τουριστικό πακέτο, με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνονται κάποιες εκπτώσεις έτσι ούτως ώστε να υπάρχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς δε βοηθούν και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές στο εργασιακό κομμάτι”.

Αυτά είναι τα πάγια αιτήματα σύμφωνα με τον κ. Τάσιο ώστε να μπορέσουν να πάρουν ανάσα οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. “Υπάρχει μικρή βοήθεια χρηματοδότησης από τις τράπεζες λόγω της στενότητας που υπάρχει με τα κόκκινα δάνεια” συμπλήρωσε.

Πτώση στις διανυκτερεύσεις 

“Υπάρχει πτώση διανυκτερεύσεων -10% και σε κάποιες περιπτώσεις έως και -15%. Έχουμε Αύγουστο και μέχρι τις 20 του μήνα υπάρχουν κενά δωμάτια που αυτό δεν ήταν σύνηθες. Γενικότερα, θα μπορούμε να προσδιορίσουμε την πτώση καλύτερα όταν δούμε πως θα πάει και ο Σεπτέμβριος” είπε ο κ. Τάσιος.

Όσον αφορά τα έσοδα των ξενοδοχείων είναι μειωμένα, καθώς η φετινή χρονιά είχε λιγότερη ζήτηση από πέρυσι με αποτέλεσμα όλοι σχεδόν να δουλεύουν εκπτωτικά.

Στο σημείο αυτό ο κ. Τάσιος υπογράμμισε ότι: “Είμαστε στην περίοδο που υπογράφονται συμβόλαια με τους διεθνείς οργανωτές ταξιδίων και βρίσκονται στα επίπεδα του 2018, δε δίνεται καμία αύξηση” ενώ προσθέτει ότι μείωση δε μπορεί να δοθεί όταν το πακέτο δουλεύει -20% από την αρχική τιμή που δίνεται.

Άγνωστο παραμένει ακόμα για το πως θα λειτουργήσει η αγγλική αγορά λόγω Brexit. “Ο προβληματισμός που αφορά τους tour operators είναι στο θέμα της αγγλικής αγοράς που δε γνωρίζουμε τι θα γίνει μετά τις 31 Οκτωβρίου”. “Υπάρχουν κάποια συμβόλαια το οποία πληρώνονται σε ευρώ αλλά υπάρχουν σίγουρα ζητήματα της επόμενης ημέρας όπου τα συμβόλαια δεν θα υπογράφονται. Σίγουρα θα υπάρχουν κάποια ζητήματα σε σχέση με το πως θα εξελιχθεί αυτό το θέμα και εκτιμούμε ότι από τον Οκτώβριο μέχρι το Φεβρουάριο του 2020 δεν θα υπάρχουν μεγάλες ουρές κρατήσεων όσον αφορά τη Βρετανία” εξηγεί ο κ. Τάσιος.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων ζητά εξορθολογισμό των προμηθειών που καταβάλλουν τα ξενοδοχεία στην πλατφόρμα Booking.

Εξηγώντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ο κ. Τάσιος αναφέρει “η προμήθεια που είναι από 15% έως 25% επιβάλλεται στη συνολική τιμή του δωματίου και όχι στην καθαρή αξία. Υπάρχουν κάποια ζητήματα με τη booking σχετικά με τις δεσμεύσεις για φτηνότερη τιμή σε μία διανυκτέρευση σε σύγκριση με την αγορά. Εκεί υπάρχουν ζητήματα ανταγωνισμού τα οποία σε κάθε επιχείρηση είναι διαφορετικά. Το κυρίαρχο είναι ότι δε συμβαίνει πουθενά στον κόσμο οι μεγάλες πλατφόρμες (booking) να παίρνουν προμήθεια επί της συνολικής τιμής και των φόρων τους οποίους αποδίδει ο κάθε ξενοδόχος στο κράτος (ΦΠΑ)”.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων ήρθε σε επαφή με το υπουργείο Τουρισμού στις 16 Ιουλίου με σκοπό να βρεθούν λύσεις στα σημαντικά αυτά ζητήματα. “Είμαστε σε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και ουσιαστικά από το φθινόπωρο θα συζητήσουμε και άλλα ζητήματα. Το μεγάλο ζητούμενο και το στοίχημα της επόμενης μέρας είναι πως θα συνεργαστεί το υπουργείο τουρισμού για να λύσει ζητήματα καθημερινότητας. Φυσικά αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι η στρατηγική για την προβολή της χώρας για το 2020 αλλά και για τα επόμενα 10 χρόνια που έχει ακουστεί ότι θα υπάρξει μία νέα προσέγγιση” δήλωσε ο κ. Τάσιος.

Για το πως μπορεί το ελληνικό τουριστικό προϊόν να αποκτήσει περισσότερα έσοδα ο κ. Τάσιος πως αυτό αυτό μπορεί να γίνει εφόσον υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις στις υποδομές της χώρας κυρίως εκτός ξενοδοχείων. “Σε ένα πλαίσιο δράσεων που θα ευνοεί εκσυγχρονισμούς υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων και έτσι ούτως ώστε αυτός ο συνδυασμός να γίνει ένα ανταγωνιστικό πακέτο που θα είναι ανταγωνιστικό σε άλλες περιοχές όπως για παράδειγμα στην Ισπανία. Επίσης, όταν εννοούμε υποδομές δεν είναι μόνο οι δρόμοι αλλά και η καθαριότητα και η συνδεσιμότητα με τα μουσεία. Όλα αυτά δημιουργούν ένα σύγχρονο πακέτο που μπορείς να το τιμολογήσεις διαφορετικά. Αυτή τη στιγμή αυτό στην Ελλάδα δε μπορεί να γίνει, ίσως μόνο στην Αθήνα σε ένα μεγάλο ποσοστό” κατέληξε ο κ. Τάσιος.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More