Γ. Μαγκριώτης: Γιατί ο Χατζηδάκης δήλωσε ότι η ΔΕΗ δεν έχει λεφτά να αγοράσει ούτε κολόνες;

Άρθρο του Γιάννη Μαγκριώτη*

Η ΔΕΗ είναι σε κατάρρευση, οι ευθύνες είναι διαχρονικές και είναι κυρίως των κυβερνήσεων. Η ΔΕΗ συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της χώρας και στη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων.

Το δυνατό σημείο της ήταν οι μεγάλες ποσότητες λιγνίτη σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στη Δυτική Μακεδονία ‒ το ενεργειακό κέντρο της χώρας.

Όπως κάθε μονοπώλιο με κρίσιμη θέση στην οικονομία της χώρας και τη ζωή των πολιτών, απέκτησε και τις ανάλογες παθογένειες, όπως οι σχέσεις κομμάτων, συνδικαλιστών και προμηθευτών.

Οι παθογένειες αυτές και η φθηνή πρώτη ύλη αποτέλεσαν και τα αίτια της κρίσης.

Οι κυβερνήσεις εδώ και περίπου 25 χρόνια, που απελευθερώθηκε η αγορά ενέργειας και μπήκαν ρήτρες περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από την εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), δεν διαμόρφωσαν και τις ανάλογες πολιτικές για να αποκτήσει η χώρα πράσινη και επαρκή ηλεκτρική ενέργεια.

Η ΔΕΗ άρχισε να καταρρέει, οι ιδιώτες παραγωγοί ή έμποροι ηλεκτρικής ενέργειας, σε μια εκτεθειμένη πολιτεία, επέβαλαν επαχθείς όρους για την είσοδο στην αγορά.
Οι μικροί επενδυτές στα φωτοβολταϊκά αξιοποίησαν τα ισχυρά κίνητρα του 2010 και κατά χιλιάδες επένδυσαν, για να βρεθούν μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη της ακύρωσής τους.

Οι αβελτηρίες των κυβερνήσεων, ειδικά της τελευταίας, έφεραν την επιχείρηση στα όρια της χρεοκοπίας με πολύ αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα.

Η δήλωση όμως του αρμόδιου υπουργού φοβάμαι ότι οδηγεί στην απόλυτη απαξίωσή της, για να διευκολυνθεί η πώλησή της αντί ελάχιστου τιμήματος, χωρίς διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας και των εργαζομένων, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις.

Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης και συντονιστής της “Κίνησης Προοδευτικοί Πολίτες” για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More