Δάσκαλοι: Αποκλεισμός υποψηφίων από προκήρυξη λόγω… παραβόλου – Τι λέει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας

“Κραυγή αγωνίας” εκφράζουν εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με προβλήματα που προέκυψαν με το ηλεκτρονικό παράβολο κατά την έκδοση των προσωρινών πινάκων κατάταξης της προκήρυξης 1ΓΕ/2019, που αφορά διορισμούς στην εκπαίδευση.

Ρεπορτάζ: Ναπολέων Παπαδόπουλος

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν επικοινωνήσει με την ομοσπονδία, εκφράζοντας τα παράπονά τους σχετικά με τον αποκλεισμό τους από την προκήρυξη ενώ είχαν πληρώσει το παράβολο των 3 ευρώ, που τους δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σε αυτήν.

Να σημειωθεί πως στην ανακοίνωσή της η ΔΟΕ τονίζει πως το φαινόμενο προβλημάτων με το ηλεκτρονικό παράβολο σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ δεν συναντάται για πρώτη φορά. Παράλληλα, καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και τη διοίκηση του ΑΣΕΠ να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για επίλυση του ζητήματος.

Το ThessToday.gr επικοινώνησε με τον υπεύθυνο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Μάνο Ανδρουλάκη, ο οποίος ανέφερε πως, αν και διανύουμε την περίοδο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, οι αρμόδιοι φορείς επιλέγουν ένα σύστημα ηλεκτρονικών αιτήσεων που δημιουργεί προβλήματα: “Η ανακοίνωση των προσωρινών αξιολογικών πινάκων κατάταξης και απορριπτέων της Προκήρυξης 1ΓΕ/2019 του ΑΣΕΠ για υποψήφιους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο τέλος Ιουνίου ανέδειξε και πάλι, για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, σημαντικά ζητήματα που έχουν οδηγήσει εκατοντάδες συναδέλφους μας εκτός προσωρινών πινάκων, στερώντας σε πολλούς τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εργάζονται και να προσφέρουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Σε μια εποχή που η ‘ηλεκτρονική διακυβέρνηση’ έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας είναι, αν μη τι άλλο προβληματικό, οι συναρμόδιοι φορείς να εμμένουν σε ένα σύστημα ηλεκτρονικών αιτήσεων που παρουσιάζει στοιχεία ασαφούς σχεδιασμού και προβληματικής ‘διασύνδεσης’ μεταξύ ΑΣΕΠ, Taxis και Τραπεζών με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στην πληρωμή του παραβόλου των 3€, που οδηγεί, ξανά, σε άδικους αποκλεισμούς συναδέλφων από τους πίνακες.

Η δυνατότητα που δίνει ο Ν.4589/19 της προηγούμενης κυβέρνησης για πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών από προσωρινούς πίνακες σημαίνει ότι ακόμα και αυτοί που θα δικαιωθούν μετά την εξέταση των ενστάσεων που θα υποβάλλουν δεν πρόκειται να εργαστούν ως αναπληρωτές μιας και η πρόσληψη θα προηγηθεί της εξέτασης των ενστάσεων.

Απέναντι σε αυτή την πολλαπλή αδικία το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζητά άμεσα συναντήσεις και το Υπουργείο Παιδείας και το Α.Σ.Ε.Π. προκειμένου να επιλυθούν άμεσα, πριν την πρόσληψη αναπληρωτών για το επόμενο σχολικό έτος, τα ζητήματα αυτά”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε την ανακοίνωση της ΔΟΕ:

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. γίνεται αυτές τις ημέρες, αποδέκτης, για μια ακόμη φορά, εκατοντάδων μηνυμάτων απόγνωσης συναδέλφων μας οι οποίοι, μετά την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων της Γενικής Αγωγής διαπίστωσαν με οδυνηρή έκπληξη, ότι βρίσκονται στη λίστα απορριπτέων της προκήρυξης 1ΓΕ/2019. Κύρια αιτία για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες η σύγχυση, που δημιουργήθηκε σχετικά με την έκδοση και κατάθεση του ηλεκτρονικού παραβόλου των 3€, που απαιτείται για την συμμετοχή στην προκήρυξη.

Έτσι, αποκλείονται, υποψήφιοι που σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, ενώ εξέδωσαν παράβολο ηλεκτρονικά, το οποίο και καταχώρησαν στην αίτηση τους, όταν επιχείρησαν να το πληρώσουν ηλεκτρονικά στην Τράπεζα, εκδόθηκε νέο παράβολο, διαφορετικό από εκείνο, που είχαν καταχωρήσει στην αίτηση τους, το οποίο και είχε ακυρωθεί χωρίς να το αντιληφθούν. Αποκλείονται επίσης και πάλι υποψήφιοι, οι οποίοι δεν κατέβαλαν το παράβολο εξ αιτίας της βεβαιότητας, ότι η πληρωμή είχε δρομολογηθεί μέσω τραπέζης, αφού έχοντας συμπληρώσει το ΙΒΑΝ και τους κωδικούς TAXIS τους, πήραν το μήνυμα ότι η αίτησή τους ήταν ενεργή και υποβλήθηκε με επιτυχία καθώς και αριθμό πρωτοκόλλου, δίχως να λάβουν ειδοποίηση εκκρεμότητας πληρωμής του παραβόλου. Σ’ όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν πολλές ακόμα περιπτώσεις λαθών στην προσμέτρηση των μορίων αλλά και το μεγάλο ζήτημα του αποκλεισμού των συναδέλφων μας, αποφοίτων των διετών Παιδαγωγικών Ακαδημιών και Σχολών Νηπιαγωγών  που, δίχως δική τους υπαιτιότητα, δεν είναι κάτοχοι τίτλου εξομοίωσης.

Και ενώ κάποιοι έσπευδαν να κατηγορήσουν και μάλιστα με δριμύτητα τους ίδιους τους υποψηφίους, είναι σαφές, πλέον, ότι με βάση τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό των περιπτώσεων, ότι πέρα από τα όποια λάθη υπάρχει ζήτημα ασάφειας σε επίπεδο σχεδιασμού στην πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων και σειρά δυσλειτουργιών μεταξύ Α.Σ.Ε.Π., TAXIS και Τραπεζών. Και όλα αυτά, για ένα ζήτημα πραγματικά ελάσσονος σημασίας, όπως είναι η πληρωμή ενός παραβόλου ύψους 3 €. Δυστυχώς όμως, η εξαιρετικά αρνητική εμπειρία των άδικων αποκλεισμών από τους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή, η πολιτική ανάδειξη του ζητήματος και η πρόταση νομοθετικής ρύθμισης, που είχε καταθέσει η Διδασκαλική Ομοσπονδία τον περασμένο Νοέμβριο, δεν θορύβησαν κανέναν στην Κυβέρνηση, ώστε να ληφθούν διορθωτικά μέτρα αποτροπής πανομοιότυπων καταστάσεων. Ουδείς έλαβε υπόψη του, το γεγονός, ότι για ένα τόσο μικρής σημασίας σφάλμα, δεκάδες υποψήφιοι βρέθηκαν εκτός προσλήψεων τόσο για τις επόμενες δύο χρονιές όσο και για το μέλλον, παρά το γεγονός, ότι κατέχουν σε πολλές περιπτώσεις τα ίδια ίσως και περισσότερα προσόντα από τους συνυποψηφίους τους.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τονίζει,  ότι ο αποκλεισμός των υποψηφίων θα είναι πολλαπλός και κατάφωρα άδικος. Θα είναι αποκλεισμός (ακόμα και γι’ αυτούς που πρόκειται να δικαιωθούν οι ενστάσεις τους) από τις προσλήψεις αναπληρωτών, με δεδομένο ότι εξ’ αιτίας των απαράδεκτων ρυθμίσεων του Ν. 4589/19, που ο κλάδος έχει απορρίψει, και την άρνηση της σημερινής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. να προχωρήσει, τουλάχιστο, σε τροποποίησή του, οι προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνουν από τους προσωρινούς πίνακες πριν εξεταστούν οι ενστάσεις των υποψηφίων.  Θα είναι, μετά από μια 10ετία αδιοριστίας αποκλεισμός από τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών για όσους οι ενστάσεις τους απορριφθούν. Το γεγονός αυτό απαιτεί τη βούληση όλων των αρμοδίων να ξεπεραστούν προβλήματα και λάθη (που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται και σε ασάφειες της πλατφόρμας και της διαδικασίας).

Όλοι αυτοί οι συνάδελφοι είναι σαφές ότι θα πρέπει να υποβάλουν ενστάσεις, κάτι που, είναι εξαιρετικά άδικο. Θα επαναληφθεί δυστυχώς (ακριβώς όπως συνέβη και με την Ειδική Αγωγή), το φαινόμενο την κατάσταση αυτή και την αγωνία των συναδέλφων να σπεύσουν να εκμεταλλευτούν δικηγορικά γραφεία έναντι γενναίων αμοιβών.

Ειδικά για την αποφυγή των νοσηρών αυτών φαινομένων αλλά και για να μην υπάρξουν άδικοι αποκλεισμοί από τις προσλήψεις των αναπληρωτών, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζητά την άμεση ένταξη στους πίνακες, πριν από την πρόσληψη των αναπληρωτών, όλων αυτών των περιπτώσεων, στις οποίες οι υποψήφιοι δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τον αποκλεισμό τους.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζητά την άμεση πραγματοποίηση συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. και με τη διοίκηση του Α.Σ.Ε.Π. στην προσπάθεια επίλυσης όλων των παραπάνω. 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More