Δένδιας από Θεσσαλονίκη: Τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης

Η Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, με θέμα “Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ” είναι σε εξέλιξη από το πρωί στο ξενοδοχείο Hyatt της Θεσσαλονίκης.

της Χριστίνας Μισιρλή

Η Διάσκεψη πραγματοποιείται παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Πρόκειται για μια ελληνική πρωτοβουλία, κορωνίδα μιας σειράς πρωτοβουλιών που ήδη έχει αναλάβει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για την προώθηση του ευρωπαϊκού δρόμου όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Στην ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών εστίασε στη σημασία που έχει η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων για την ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο, για τις ίδιες τις υποψήφιες χώρες, αλλά και για τα κράτη μέλη της ΕΕ που ανήκουν στην περιοχή και τα οποία αντιλαμβάνονται τη γεωστρατηγική, πολιτική και οικονομική σημασία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης του συνόλου των βαλκανικών χωρών.

“Τα Βαλκάνια θα πρέπει να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις, είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η αξιοπιστία. Θα πρέπει να ακουστούν οι φωνές των εταίρων μας από τα δυτικά Βαλκάνια. Τα δυτικά Βαλκάνια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της δυτικής Ευρώπης”, δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Στη συνέχεια τόνισε ότι “η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διεύρυνση είναι το εργαλείο για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Είναι σημαντικό να είμαστε ενωμένοι. Η διεύρυνση είναι σημαντικό πολιτικό εργαλείο”, ενώ συμπλήρωσε ότι η διεύρυνση θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άλλωστε, φιλοδοξία της ελληνικής διπλωματίας, είναι να καταστεί σαφές ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών αποτελεί προτεραιότητα, όχι μόνο για τις ίδιες, αλλά και για τα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη που είναι ήδη μέλη της ΕΕ.

Η Διάσκεψη φιλοδοξεί να δώσει τη δυνατότητα τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να “ακουστούν”, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ζάγκρεμπ, τον ερχόμενο Μάιο.

Με την πρωτοβουλία αυτή η Ελλάδα επιδιώκει επίσης να προβάλει την προστιθέμενη αξία που έχει η διεύρυνση της ΕΕ, τόσο για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ευημερίας στη Βαλκανική, όσο και για τη συνεπή και απρόσκοπτη συνέχεια της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που καταβάλλουν οι χώρες της περιοχής. “Θα πρέπει να υλοποιηθούν με μεγαλύτερη αξιοπιστία οι δεσμεύσεις τους για τις μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και τα Δυτικά Βαλκάνια να στρέψουν τα μάτια στο μέλλον. Όλα αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται από τους καθιερωμένους πυλώνες της διεύρυνσης, όπως οι σχέσεις καλής γειτονίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο” ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφορικά με τη διεύρυνση ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι “σε εποχές αυξανόμενων προκλήσεων αποτελεί μία γεωστρατηγική επένδυση για μία ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη. Απαιτείται να κερδίσει κανείς την καρδιά και το μυαλό του λαού”.

“Σας καλώ όλους να στείλουμε ένα αρραγές μήνυμα. Κοινός στόχος είναι μία ειρηνική, σταθερή Ευρώπη. Το μέλλον των δυτικών Βαλκανίων δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Στη Διάσκεψη έδωσαν το παρών όλες οι χώρες των Βαλκανίων, καθώς και οι χώρες που συμμετέχουν σε σημαντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή (Adriatic Ionian Initiative και SEECP).

Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Κροατίας (Προεδρία Συμβουλίου ΕΕ), Μαυροβουνίου, Βόρειας Μακεδονίας, Σερβίας και Σλοβενίας, καθώς και ο ασκών χρέη ΥΠΕΞ της Αλβανίας, o ΥΦΥΠΕΞ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και η αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας. Μέρος επίσης θα λάβουν η Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) κα Helga Schmid, καθώς και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακόμα, θα συμμετάσχει ο Υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη διάσκεψη λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού που έχει ξεσπάσει στη γειτονική χώρα.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More