Δήμος Παύλου Μελά: Γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Την 7η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, γιορτάζει ο δήμος Παύλου Μελά.

«Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Προνοιακών Θεμάτων του Δήμου Παύλου Μελά και η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής ταυτίζονται απόλυτα με το φετινό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day) για “Καθολική Υγειονομική Κάλυψη:

Για όλους, Παντού” (Universal Health Coverage)», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Εθελοντική αιμοδοσία στην Ευκαρπία, Ημέρες Υγείας, Ενημερωτικές ομιλίες για τον προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο

Στο πλαίσιο αυτής της ημέρας:

1. προγραμματίστηκε την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 εθελοντική αιμοδοσία από το ΚΑΠΗ Ευκαρπίας του τμήματος Δομών Υγείας και Τρίτης Ηλικίας στην έδρα της δομής, παρουσία της Αντιδημάρχου Χαράς Αμανατίδου.

Η αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γεωργίου Παπανικολάου» που απαρτιζόταν από τη Γιατρό Μιχαήλ Βασιλική, τη Νοσηλεύτρια Ξανθή Μορτοπούλου και την παρασκευάστρια Ειρήνη Καλαϊτζίδου.

Η συγκεκριμένη αιμοδοσία έχει τη δική της μεγάλη αξία καθώς τα μέλη του ΚΑΠΗ είναι ηλικιωμένα άτομα με χρόνιες παθήσεις και δεν προβλέπεται να δώσουν αίμα. Γι’ αυτό το λόγο, σε κάθε αιμοδοσία συμμετέχουν άτομα από το οικογενειακό τους περιβάλλον, τα οποία δεν δίνουν απλά αίμα, αλλά παράλληλα δίνουν και την ευκαιρία στους ασθενείς να έχουν την θεραπεία που τους χρειάζεται. Από την άλλη, καθοριστική είναι η συμβολή τους στην προώθηση και αύξηση του εθελοντικού κινήματος.

2. Με αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης διοργανώνεται και τη φετινή χρονιά σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Ημέρες Υγείας» και συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα 8-20 Απριλίου 2019, οι οποίες θα υλοποιηθούν δωρεάν, υπό την αιγίδα του ΚΕΠ Υγείας Δήμου Παύλου Μελά, σε συνεργασία με τα δημόσια νοσοκομεία ΠΝΘ «ΑΧΕΠΑ», Ιπποκράτειο ΓΝΘ, ΓΝΘ «Άγιο Δημήτριο», τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, το ΤΟΜΥ Πολίχνης, το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου, ιδιωτικούς φορείς και ιατρούς που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Περιλαμβάνουν δωρεάν ελέγχους – μετρήσεις για ενήλικες (Σπιρομέτρηση, Προληπτικός έλεγχος μαστού, Τεστ ΠΑΠ, Οφθαλμολογικός έλεγχος, Οδοντιατρικός έλεγχος, Καρδιαγγειακός έλεγχος, Δερματολογικός έλεγχος, Ανάλυση βάδισης – Πελματογράφημα, Φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση στάσης σώματος) ενημερωτικές ομιλίες και βιωματικά εργαστήρια.

3. Εκστρατεία ενημερωτικών ομιλιών, με θέμα: «Προληπτικός Γυναικολογικός έλεγχος» από το ΚΕΠ Υγείας και τα ΚΑΠΗ του Τμήματος Δομών Υγείας και Τρίτης Ηλικίας του Δήμου Παύλου Μελά σε συνεργασία με τους εθελοντές ιατρούς του Κοινωνικού Ιατρείου (8/4 – ΚΑΠΗ Σταυρούπολης, 10/05 – ΚΑΠΗ Καρατάσου, 18/05 – ΚΑΠΗ Μετεώρων).

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας Χαρά Αμανατίδου υπενθυμίζουν την μεγάλη σημασία της ύπαρξης ενός συστήματος υγείας με ισχυρή πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη που να μπορεί να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία αλλά και την ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της στον αγώνα προς την πλήρη κάλυψη υγείας για όλους. Άλλωστε η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι ένας αποδοτικός και δίκαιος τρόπος παροχής υπηρεσιών υγείας και αποτελεί το πρώτο επίπεδο επαφής με το σύστημα υγείας, όπου τα άτομα, οι οικογένειες και οι κοινότητες λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της υγειονομικής τους περίθαλψης από την πρόληψη μέχρι και τη θεραπεία τους, όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον τόπο όπου ζουν και εργάζονται. Αφορά την γενικότερη διατήρηση της ευημερίας και όχι την αποκλειστική θεραπεία της ασθένειάς τους. Οι υπηρεσίες που διαθέτει είναι πολλαπλές εξετάσεις για ανίχνευση προβλημάτων, εμβόλια, πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη ασθενειών, τη θεραπεία και αποκατάσταση μακροχρόνιων και βραχυπρόθεσμων ασθενειών και το συντονισμό με άλλα επίπεδα φροντίδας.

Σε αυτή τη λογική ο Δήμος Παύλου Μελά

•δημιούργησε μια νέα σύγχρονη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής με 3 ευέλικτα Τμήματα, Δομών Υγείας & τρίτης ηλικίας, Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Παιδικών Σταθμών.

•παραχώρησε δημοτικούς χώρους και κατόπιν της καλής συνεργασίας με την 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας δημιουργήθηκαν 4 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε Νικόπολη, Ευκαρπία, Σταυρούπολη, Πολίχνη για την προστασία και την προώθηση της υγείας των πολιτών του Δήμου Παύλου Μελά με περισσότερες από 25.000 εγγραφές μεταξύ των οποίων και 4.000 παιδιά.

•ίδρυσε νέες δομές και θεσμούς υγείας, το ΚΕΠ Υγείας, το Νοέμβριο του 2018, στη Πολίχνη, μέσω του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας(ΕΔΔΥΠΠΥ), με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, με σκοπό την ανάδειξη του δίπτυχου της προαγωγής υγείας και της σημασίας της προληπτικής ιατρικής, το Συμβουλευτικό σταθμό Άνοιας, που στεγάζεται από τον Μάρτιο του 2019, στη Σταυρούπολη σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών και το ΕΔΔΥΠΠΥ ώστε να υποστηρίζονται και να εξυπηρετούνται άτομα με προβλήματα μνήμης και Άνοιας καθώς και οι φροντιστές τους,

•ενίσχυσε το Τοπικό Ιατρείο Μετεώρων Πολίχνης (πρώην ΙΚΑ) με παιδίατρο από τον Ιανουάριο του 2019 (λειτουργεί σε δημοτικές εγκαταστάσεις και διέθετε παθολόγο). Μετά την αρχική απόφαση για αναστολή λειτουργίας του ΙΚΑ Μετεώρων το Νοέμβρη του 2014 στην πλατεία της περιοχής, ο Δήμος πρότεινε τη λειτουργία τοπικής μονάδας σε ιδιόκτητο χώρο του Δήμου, στην οδό Παστέρ 12 Α όπου και στεγάζεται σήμερα και παρέχει τις παραπάνω υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους των Μετεώρων.

•διασφάλισε τη συνέχεια της λειτουργίας Δομών, όπως το Κοινωνικό Φαρμακείο καθώς και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης ΙΡΙΣ Δήμου Παύλου Μελά, με νέα χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.

•καθιέρωσε το Ραντεβού με τα παιδιά, Ημέρες Υγείας για παιδιά, από το Νοέμβριο του 2017, με σκοπό την πρόληψη μέσω δωρεάν ιατρικών εξετάσεων (οδοντιατρικός έλεγχος, παιδιατρικός έλεγχος, σπιρομέτρηση, έλεγχος σπονδυλικής στήλης, οφθαλμολογικός έλεγχος) και τη ψυχαγωγία των παιδιών με δράσεις παιδαγωγικού-εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

•ενισχύει τις στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης, εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης όλων των ηλικιακών κατηγοριών και κοινωνικών ομάδων, με στόχο κυρίως την πρόληψη και προαγωγή της υγείας (Ενημερωτική καμπάνια για Aids—HIV, Αυτοάνοσα Νοσήματα: Αιτίες και Αντιμετώπιση, Βασικές Αρχές Πρώτων Βοηθειών – Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση ΚΑΡΠΑ, Πρόληψη των καρκίνων του πεπτικού συστήματος, Καρκίνος του μαστού: Πρόληψη και θεραπεία, Ζώντας με άτομα που πάσχουν από άνοια, Κατάθλιψη: Αναγνώριση και Αντιμετώπιση, Αιφνίδιος Θάνατος: Αίτια και Πρόληψη, Μάθε για τη ψωρίαση, Ενημερώσου για το Καλυψώ, Γίνε δότης Μυελού των Οστών, Ενημέρωση των πολιτών σχετικά τον ιό του Δυτικού Νείλου και τις οδηγίες προφύλαξης από τα κουνούπια σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κ.α.

•διοργανώνει την καμπάνια «Ας προστατευτούμε όλοι μαζί! Λέμε ΝΑΙ στον εμβολιασμό» που προωθεί το μήνυμα ότι ο εμβολιασμός κάθε παιδιού είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ασθενειών και την προστασία της ζωής. Σκοπός της εκστρατείας είναι η ενημέρωση των δημοτών σε θέματα που αφορούν την ανάγκη εφαρμογής του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών απ’ όλους, παιδιά και ενήλικες, την αξία των εμβολίων και την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης του προς τα εμβόλια.

•συνεχίζει και αναβαθμίζει τις Ημέρες Υγείας, με σκοπό την πρόληψη, ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και θωράκιση της υγείας των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας, τις Ημέρες Εθελοντικής Αιμοδοσίας, σε συνεργασία με το Τμήμα αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, και τις αιμοδοσίες του ΚΑΠΗ Ευκαρπίας με σκοπό την ενίσχυση της τράπεζας αίματος του ΚΑΠΗ.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More