Δεν φαντάζεστε ποιο σημείο του κεφαλιού σας μαρτυρά την αδυναμία σας στο πρόχειρο φαγητό

Πόσο καλά μπορείτε να κρύψετε την αδυναμία σας για πρόχειρο φαγητό ή το πολύ κρέας; Αν σας έλεγαν πως το εγχείρημα θα ήταν δύσκολο και απαντούσατε «τρίχες», δεν θα απείχατε πολύ από το ενδιαφέρον νέο εύρημα επιστημονικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα.

Τα μαλλιά, ισχυρίζεται η πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PNAS, μπορούν να αποκαλύψουν το μοντέλο διατροφής μας πόντο-πόντο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα χημικά ίχνη στα δείγματα τριχών από κομμωτήρια και κουρεία 65 πόλεων των ΗΠΑ, έδειξαν τις διατροφικές συνήθειες Αμερικανών και, ειδικότερα, την προτίμησή τους για κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα σε ποσοστό 57%.

Τη σημασία της ανακάλυψης επεσήμανε ο επικεφαλής της μελέτης James Ehleringer, καθηγητής στη Σχολή Βιολογικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γιούτα, ως προς την αξιολόγηση των διατροφικών μοντέλων των πολιτών σε σχέση με την υγεία τους.

Τα ισότοπα άνθρακα και η ακατάλληλη διατροφή

Τα στοιχεία που προέκυψαν κρίνονται μάλλον ανησυχητικά, δεδομένης της σύνδεσης της υψηλής κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών -συχνά από πρόχειρο φαγητό- με προβλήματα υγείας όπως οι καρδιοπάθειες, σύμφωνα με την έρευνα. Ιδίως στις ΗΠΑ όπου και πραγματοποιήθηκε η μελέτη, τουλάχιστον το ένα τέταρτο των παιδιών και των ενηλίκων καταναλώνουν fast food σε καθημερινή βάση.

Τα στοιχεία για τις διατροφικές προτιμήσεις των 684 Αμερικανών που αποτέλεσαν το δείγμα της έρευνας, αποκάλυψαν τα ισότοπα άνθρακα που ανιχνεύθηκαν στα μαλλιά, τα οποία αντιστοιχούν σε εκείνα που βρίσκονται σε ζωικά τρόφιμα. Η μεγαλύτερη αναλογία ισοτόπων άνθρακα συνδέθηκε με υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας.

Το μέγεθος του δείγματος, σημείωσε ο Δρ. Ehleringer, ήταν αρκετό για να υποδείξει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα διατροφικά μοντέλα, ενώ περισσότερες εις βάθος μελέτες κρίνονται απαραίτητες ώστε η μέθοδος να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο μέτρο προσδιορισμού των διαιτητικών επιλογών σε διαφορετικές ηλικιακές και κοινωνικοοικονομικές ομάδες

Ο ρόλος της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης

Η έρευνα, με βάση τις τιμές των κομμωτηρίων από όπου συλλέχθηκαν τα δείγματα, έδειξε πως όσοι ανήκαν σε χαμηλότερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα τρέφονταν κατά κύριο λόγο με ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, σε ποσοστό 75%.

Πηγή: ygeiamou.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Για να ξέρετε: Την 1η Μαΐου 2018 θα ενημερώσουμε την Πολιτική απορρήτου και τους Όρους χρήσης, ώστε να είναι πιο σαφείς και να καλύπτουν τη νέα νομοθεσία περί προστασίας του απορρήτου στην Ευρώπη. Επιλέξτε Αποδοχή για να μας ενημερώσετε ότι συμφωνείτε με τις αλλαγές. Μάθετε περισσότερα.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο