ΔΙΠΑΕ: Αναστάτωση στη φοιτητική κοινότητα για σύσταση συλλόγου φοιτητών

Αναστάτωση επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις τάξεις των φοιτητών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας στη Σίνδο, με “επίκεντρο” το σύλλογο φοιτητών και το κατά πόσο έχει συσταθεί, τηρώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ρεπορτάζ: Ναπολέων Παπαδόπουλος

Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει η Συντονιστική Επιτροπή Φοιτητών της Σχολής Μηχανικών Σίνδου, μέσω ανακοίνωσής της, συνδικαλιστές φοιτητές της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ συγκρότησαν το σύλλογο φοιτητών χωρίς να ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως είναι η ενημέρωση όλων των φοιτητών μέσω ανακοίνωσης και η συλλογή υπογραφών.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως οι φοιτητές που συγκρότησαν το σύλλογο ζήτησαν προσωπικά στοιχεία φοιτητών από τις γραμματείες των τμημάτων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΔΙΠΑΕ στη Σίνδο, απειλώντας υπαλλήλους. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των υπαλλήλων, οι οποίο το πρωί της Δευτέρας προχώρησαν σε τρίωρη στάση εργασίας για το συγκεκριμένο λόγο.

Να θυμίσουμε πως ο σύλλογος φοιτητών είναι το συλλογικό όργανο λήψης αποφάσεων των φοιτούντων στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, αποτελώντας ουσιαστικά τη “φωνή” του κάθε φοιτητή, προκειμένου να εκφραστούν τα αιτήματά του.

Με αφορμή τα παραπάνω το ThessToday.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Φοιτητών της Σχολής Μηχανικών Σίνδου, Πρόδρομο Σκυλλά, ο οποίος ανέφερε πως ο Σύλλογος Φοιτητών δημιουργήθηκε κάτω από απόλυτη μυστικότητα και δεν μπορεί να είναι έγκυρος: “Δεν μπορεί ένα κόμμα να ‘ράβει και να κόβει’ στα μέτρα του ένα καταστατικό Φοιτητικού Συλλόγου με σκοπό την επίτευξη δικών του στόχων. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι δημιουργούνται για την εξυπηρέτηση των αιτημάτων των Φοιτητών και όχι τις επιδιώξεις των όποιων κομμάτων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Σύλλογος δημιουργήθηκε κάτω από απόλυτη μυστικότητα και χωρίς ενημέρωση των φοιτητών και εάν δεν υπήρχε το ζήτημα του ‘τραμπουκισμού’ της Γραμματείας στη ΣΔΟ (που δεν έδωσε τις λίστες με τα στοιχεία) δεν θα γνωρίζαμε ούτε τώρα για την ύπαρξη αυτού του υποτιθέμενου “Φοιτητικού Συλλόγου”. Σύλλογος που δεν έχει δημιουργηθεί από τους ίδιους τους φοιτητές δεν είναι σε καμία περίπτωση Φοιτητικός Σύλλογος”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Φοιτητών της Σχολής Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ:

Η Συντονιστική Επιτροπή των Φοιτητών της Σχολής Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ (παράρτημα Σίνδου), καταδικάζει τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε και λειτουργεί ο φερόμενος ως Σύλλογος Φοιτητών με την ονομασία «Σύλλογος Φοιτητών ΔΙΠΑΕ».

Όπως όλοι οι Φοιτητές έτσι και εμείς αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να δημιουργήθηκε ένας Φοιτητικός Σύλλογος χωρίς να υπάρξει η οποιαδήποτε ενημέρωση των Φοιτητών και μάλιστα να ζητάει μέσω «εκπροσώπων» που δεν έχουν εκλεχθεί από πουθενά τα προσωπικά στοιχεία των Φοιτητών τρομοκρατώντας και απειλώντας τις Γραμματείες των Τμημάτων.

Για αυτό παραθέτουμε μερικές από τις ερωτήσεις που μας προβληματίζουν όλους:

1. Για ποιο λόγο δημιουργήθηκε ένα ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών για ολόκληρο το ΔΙΠΑΕ (με έδρα τη Σίνδο) , χωρίς σχετική συνεννόηση με (Θέρμη, Σέρρες, Καβάλα), ιδιαίτερα όταν μάλιστα η κάθε Σχολή πρέπει να έχει το δικό της Όργανο;

2. Για ποιο λόγο δεν ενημερώθηκαν οι Φοιτητές για αυτή την «Συλλογική» προσπάθεια;

3. Ποιοι είναι αυτοί που αυτοδιορίζονται ως «Προσωρινή Διοίκηση» και ζητούν τα προσωπικά μας στοιχεία από τις Γραμματείες ;

4. Ποιους και σε τι εξυπηρετεί η κρυφή δημιουργία Συλλόγου, χωρίς το κάλεσμα σε σχετική
Συνέλευση ;

Θέλουμε να επισημάνουμε προς όλες τις πλευρές πως οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ανήκουν στους Φοιτητές, με ανώτατα Όργανα τις Συνελεύσεις, όπως επίσης ότι δεν είναι τσιφλίκι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και κανενός άλλου, προφανώς δεν μπορεί να υφίσταται «Φοιτητικός Σύλλογος» ο οποίος δεν έχει δημιουργηθεί ή εγκριθεί από τους ίδιους τους Φοιτητές.

ΔΑΠ- ΝΔΦΚ ΔΙΠΑΕ: “Ο σύλλογος έχει συσταθεί νόμιμα”

Από την πλευρά της η φοιτητική παράταξη ΔΑΠ- ΝΔΦΚ υποστηρίζει πως ο σύλλογος φοιτητών έχει συσταθεί ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Σχετικά με το περιστατικό στις γραμματείες της ΣΔΟ η παράταξη τονίζει πως σίγουρα υπήρξε ένταση, αλλά το περιστατικό δεν ήταν έντονο.

Το ThessToday.gr επικοινώνησε με το Γραμματέα της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης και πρόεδρο του συλλόγου φοιτητών του ΔΙΠΑΕ, Νίκο Βολτσίνη, ο οποίος σημείωσε πως “κάποιοι” προχωρούν σε ανυπόστατες καταγγελίες για να προκαλέσουν σύγχυση: “Μια μειοψηφία φοιτητών προχωρά σε ανακοινώσεις. Κάθε χρόνο γίνονται ανυπόστατες καταγγελίες. Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Ο σύλλογος υπάρχει κανονικότητα, έχει περάσει από το Πρωτοδικείο. Ο σύλλογος φοιτητών δεν έχει να ‘απολογηθεί’ σε κανέναν. Η πλειοψηφία των φοιτητών είναι με το μέρος μας. Σχετικά με το περιστατικό στη γραμματεία θεωρώ πως το περιστατικό ήταν πολύ υπερβολικό. Ο σύλλογος φοιτητών αιτήθηκε λίστες, προκειμένου να γίνουν οι εκλογές των εκπροσώπων. Μία συγκεκριμένη γραμματεία αρνήθηκε να δώσει τις λίστες, αντίθετα με τις υπόλοιπες γραμματείες του ΔΙΠΑΕ. Ένταση υπήρξε. Ως εκεί”, είπε.

Ανακοίνωση των Οργανώσεων ΚΚΕ και ΚΝΕ του ΔΙΠΑΕ

Τέλος, μέσω ανακοίνωσής του οι φοιτητές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος καταγγέλλουν το περιστατικό παράνομης σύστασης φοιτητικού συλλόγου από μέλη της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ:

“Οι φοιτητές του ΔΙΠΑΕ γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες της άθλιας κατάστασης που έχει περιέλθει το Ίδρυμα στο οποίο σπουδάζουμε με ευθύνη τόσο της προηγούμενης, όσο και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, παρά την περιβόητη “πανεπιστημιοποίηση”. Αντιμετωπίζουμε προβλήματα σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας, από τη μεταφορά μας με την ασφυκτική κατάσταση στο 52, την έλλειψη προσωπικού καθαριότητας που διαμορφώνει ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες, την έλλειψη διδακτικού προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Απέναντι σε αυτά στερούμαστε τα βασικά όπλα που κάθε φοιτητής πρέπει να έχει, για να μπορεί να διεκδικήσει και να κερδίσει πράγματα, δηλαδή Συλλόγους Φοιτητών που θα λειτουργούν ως όργανα πάλης και διεκδίκησης, θα αποτελούν πεδίο συνάντησης των προβληματισμών, των σκέψεων, των πρωτοβουλιών όλων των φοιτητών, με εκπροσώπους που θα είναι πρώτα και κύρια γνωστοί στους φοιτητές και θα έχουν την ευθύνη να λογοδοτούν σε αυτούς για τις πράξεις τους.

Ωστόσο, η παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που εδώ και πολλά χρόνια είναι αυτοδύναμη στο ΔΙΠΑΕ, έχει διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στον πλήρη εκφυλισμό και τη διάλυση των Συλλόγων μας. Ξεκινώντας από την διαδικασία των Φοιτητικών Εκλογών, διαδικασία κατά την οποία κάθε φοιτητής δικαιούται να επιλέξει τους εκπροσώπους του στον Φοιτητικό Σύλλογο, επιστρατεύει τακτικές βίας, νοθείας και τρομοκρατίας, προκειμένου να εξασφαλίσει την κυριαρχία της στις αρχαιρεσίες των Συλλόγων και να προχωρά ανεμπόδιστα το σχέδιο της. Αυτή τη στιγμή, με ευθύνη της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ, έχει να πραγματοποιηθεί χρόνια ολόκληρα Γενική Συνέλευση Συλλόγου, τα ΔΣ έχουν μετατραπεί σε περιφερόμενες σφραγίδες, κανείς δε γνωρίζει ποιοι είναι οι εκλεγμένοι στα ΔΣ και φυσικά κανείς δεν λογοδοτεί στους ίδιους τους φοιτητές.

Η ΔΑΠ, όμως, δεν αρκείται σε αυτά. Το τελευταίο διάστημα προχωρά σε κινήσεις που αναμφίβολα γεννούν ερωτηματικά και προβληματισμούς. Πρόσφατα κατετέθη αίτημα στην προσωρινή διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ με τη σφραγίδα κάποιου ανύπαρκτου Συλλόγου Φοιτητών ΔΙΠΑΕ να παραδοθούν οι λίστες όλων των φοιτητών του Ιδρύματος ενόψει διενέργειας εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων των φοιτητών στα συλλογικά όργανα Διοίκησης, εκλογές που δεν έχουν καν προκηρυχθεί(!).

Ερωτάμε λοιπόν:

  • Με ποια διαδικασία και πότε συγκροτήθηκε Σ.Φ. ΔΙΠΑΕ; Ποια είναι τα όργανα και οι εκπρόσωποί του; Υπάρχει εν τέλει τέτοιος Σύλλογος ή είναι ακόμα ένας σύλλογος-φάντασμα που αρέσκεται η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να εμφανίζει;
  • Με ποιανού απόφαση και κυρίως με ποιο δικαίωμα παραχωρήθηκαν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία των φοιτητών σε κάποιους “αγνώστους”, φερόμενους ως εκπρόσωποί τους;
  • Για ποιο σκοπό εν τέλει θέλει η ΔΑΠ τα στοιχεία αυτά των φοιτητών, πως προτίθεται να τα αξιοποιήσει; Σκοπεύει να τα εντάξει στους μηχανισμούς εκβιασμών και ρουσφετιών που στήνει όλα αυτά τα χρόνια;

Απέναντι σε όλα αυτά, οι φοιτητές έχουμε να βαδίσουμε έναν δρόμο: αυτόν του ανυποχώρητου αγώνα, της συλλογικής οργάνωσης και διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών μας για ολοκληρωμένη μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα. Αυτά τα φαινόμενα εκφυλισμού τονίζουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη οργάνωσης των φοιτητών, την ανάγκη συγκρότησης Συλλόγων Φοιτητών που θα λειτουργούν, θα αποτελούν βήμα συζήτησης των φοιτητών, θα οργανώνουν την πάλη τους ενάντια στις πολιτικές κυβερνήσεων – ΕΕ, που εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο και μας θέλουν θεατές στη σφαγή των δικαιωμάτων μας.

Όποια και να είναι τα σχέδιά τους να γνωρίζουν ότι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Οι ίδιοι οι φοιτητές με τον αγώνα μας είναι ώρα να βάλουμε τέλος σε αυτά τα φαινόμενα!”.

Να σημειωθεί πως το ThessToday.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με τη Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ, προκειμένου να υπάρξει επίσημη θέση του Πανεπιστημίου για τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα. Μέχρι τη στιγμή δημοσίευσης του ρεπορτάζ δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More