Δύο σπουδαίοι φιλέλληνες εξύμνησαν την Ελλάδα σε εκδήλωση του ΑΠΘ

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΘ στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάστηκε το βιβλίο «Ιμπέριος και Μαργαρώνα» του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Κώστα Γιαβή.

Ρεπορτάζ: Βιβή Κοτσαπουϊκίδου

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία δύο σπουδαίων ακαδημαϊκών του Ρόντερικ Μπήτον και του Ντέιβιντ Χόλτον, αποσπάσματα διάβασε η ηθοποιός Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, τον συντονισμό έκανε Διευθυντής του ΜΙΕΤ, Διονύσης Καψάλης και χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου.

Ο Νίκος Παπαϊωάννου είπε χαρακτηριστικά πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενος για «την εξωστρέφεια που διαπνέει τους καθηγητές του ΑΠΘ» και πως «σκοπός του βιβλίου είναι η ανάδειξη του πλούτου της νεότερης λογοτεχνίας».

Ο κ. Μπήτον και ο κ. Χόλτον από την πλευρά τους, εξύμνησαν την Ελλάδα και την ελληνική λογοτεχνία στους λόγους τους, οι οποίοι έγιναν σε εξαιρετικά ελληνικά, αλλά και τον Κώστα Γιαβή και το βιβλίο του «Ιμπέριος και Μαργαρώνα».

Το βιβλίο πρόκειται για μυθιστορία και είναι ένα από τα βασικά και σπουδαία κείμενα της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας, το οποίο γράφτηκε τον 16ο αιώνα. Το κείμενο συνοδεύουν, μάλιστα εκτενής Εισαγωγή και αναλυτικά πραγματολογικά και ερμηνευτικά Σχόλια, καθώς και Γλωσσάριο, το οποίο σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Χόλτον είναι χρησιμότατο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ρόντερικ Μπήτον είναι κάτοχος του Παρασήμου του Ταξιάρχη της Ελληνικής Δημοκρατίας, μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και μέλος της Επιτροπής για την επέτειο του 1821, ενώ ο Ντέιβιντ Χόλτον είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge. Οι δύο ακαδημαϊκοί έχουν τεράστιο έργο και κέρδισαν το ζεστό χειροκρότημα του κοινού.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More