Δ. Νεάπολης-Συκεών: Συνεχίζεται το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους

Επτά καλλιτέχνες-μουσικοί από 6 διαφορετικές χώρες έστειλαν χθες το βράδυ ένα ηχηρό μήνυμα πολυπολιτισμικότητας, φιλίας και ενότητας των λαών, που συμπυκνώνει με τον πιο … μελωδικό τρόπο το ουσιαστικό νόημα του 20ετούς πλέον θεσμού της Βαλκανικής Πλατείας, που διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.

Οι Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, κατά κόσμον Sandra Sangiao (Καταλονία), Mattia Schirosa (Ιταλία), Julien Chanal (Γαλλία), Ivan Kovacevicc (Σερβία), Stelios Togias (Ελλάδα), Dani Carbonell (Ισπανία) και Olexander Sora (Ουκρανία), πλημμύρισαν χθες το βράδυ με αυθεντικές διασκευές τους σε παραδοσιακές μουσικές των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, της λατινικής Αμερικής και των Μεσογειακών ακτών, το γεμάτο Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης και χάρισαν στο κοινό μία μοναδική εμπειρία πολυπολιτισμικών μουσικών παραδόσεων που ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια και θρέφεται καλλιτεχνικά από το αποτύπωμα των διαφορετικών πληθυσμών που έχουν ζήσει μέσα σε αυτά.

«Τα σύνορα δεν χρειάζονται. Ο Πολιτισμός και οι διαφορετικές κουλτούρες μπορούν να υπάρξουν χωρίς σύνορα, και πράγματι υπήρξαν κατά το παρελθόν. Η ταυτότητα δεν είναι απλά τα σύνορα» υπογράμμισε ο Έλληνας μουσικός του συγκροτήματος Στέλιος Τόγιας, λίγο πριν την έναρξή της, ενώ συμπλήρωσε ότι «Αυτό που μπορεί να σου φανεί περίεργο, ακόμα και εχθρικό, είναι αυτό που σου είναι άγνωστο, και όταν τελικά το γνωρίσεις, διαπιστώνεις ότι όλοι είμαστε πολύ πιο κοντά από ότι νομίζουμε. Μπορείς να βρεις αυτά που συμφωνείς και όχι να επικεντρωθείς στις διαφορές. Αυτό είναι ένα άνοιγμα συνόρων που είναι ουσιαστικά ένα άνοιγμα στο πως βλέπεις εσύ τον κόσμο».

Συνέχεια σε αλβανικούς ρυθμούς

Σήμερα, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, η «Βαλκανική Πλατεία» συνεχίζεται με τη συναυλία των Αλβανών καλλιτεχνών Anxhela Peristeri και Ylli Baka, στις 9 το βράδυ, στο Ανοικτό θέατρο Νεάπολης. Η Anxhela Peristeri είναι μια νέα ιδιαίτερα δημοφιλής ερμηνεύτρια της σύγχρονης αλβανικής μουσικής σκηνής. Γνωστή τόσο για την αξιόλογη φωνή της, όσο και για την εκθαμβωτική σκηνική της παρουσία και τα υπέροχα τραγούδια της που φέρουν τις υπογραφές καταξιωμένων δημιουργών. Ο παλιός γνώριμος Ylli Baka, από τις πλέον αναγνωρίσιμες και αγαπημένες λαϊκές φωνές της αλβανικής μουσικής σκηνής, επισκέπτεται τη «Βαλκανική Πλατεία» για μια ακόμη φορά υποσχόμενος μια μοναδική αξέχαστη μουσική βραδιά.

Παράλληλα, στη «μικρή» Βαλκανική Πλατεία συνεχίζονται τα εργαστήρια και τα ομαδικά παιχνίδια για παιδιά από τις 7 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., ενώ στο χώρο της «Βαλκανικής Πλατείας» συνεχίζει να λειτουργεί έως τις 8 Σεπτεμβρίου Έκθεση Φωτογραφίας από τη Φωτογραφική Λέσχη «Όψεις» που λειτουργεί στο δήμο Παύλου Μελά, προωθώντας και καλλιεργώντας τη δημιουργική φωτογραφία και συνεισφέροντας στη γενικότερη φωτογραφική παιδεία.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More