Δ. Ωραιοκάστρου: Στα “κάγκελα” για το ενδεχόμενο λειτουργίας νέου λατομείου στο Μεσαίο

Αντιδράσεις προκαλεί το ενδεχόμενο να λειτουργήσει νέο λατομείο στην ορεινή περιοχή του Μεσαίου. Κάτοικοι Ωραιοκάστρου, φορείς και δημοτικές παρατάξεις έχουν δηλώσει φανερά την αντίθεσή τους στη λειτουργία του, αφού όπως λένε υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης των σπιτιών τους. Το φλέγον ζήτημα έφτασε μάλιστα και στη Βουλή

Οι δημοτικές παρατάξεις άσκησαν σφοδρή κριτική στη διοίκηση για το ενδεχόμενο λειτουργίας στο Μεσαίο.

Ο Παντελής Σκαρλάτος, υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου και επικεφαλής της “αν.ά.σ.α για το Ωραιόκαστρο” και στελέχη του συνδυασμού του, έκαναν χθες αυτοψία στο χώρο ενώ σήμερα στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση για να αναλυθεί εκ βάθους το ζήτημα.

Δείτε την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η “αν.ά.σ.α” :

Σειρά ενημερωτικών συναντήσεων στα χωριά Μονόλοφο, Μεσαίο και Μελισσοχώρι ξεκινά η «Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Συμμαχία Ανάπτυξης- αν.α.σ.α για το Ωραιόκαστρο» και ο επικεφαλής της, υποψήφιος δήμαρχος Παντελής Σκαρλάτος προκειμένου να συζητήσουν με την τοπική κοινωνία το φλέγον θέμα: «Λειτουργία νέου λατομείου στον δήμο Ωραιοκάστρου».

Παρουσία ειδικού επιστήμονα, αυτοδιοικητικών στελεχών και των έγκριτων νομικών της δημοτικής παράταξης την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στον Μονόλοφο στο «Καφέ Ψητοπωλείο» στην πλατεία Μονολόφου, στις 18.30 το απόγευμα όπου θα αναπτυχθεί αναλυτικά και θα συζητηθούν όλες οι πτυχές του θέματος: «Έγκριση μίσθωσης για εκμετάλλευση δημόσιας λατομικής έκτασης αδρανών υλικών εμβαδού 250,381 στρ. στη λατομική περιοχή της τοπικής κοινότητας Μεσαίου του δήμου Ωραιοκάστρου». Θα ακολουθήσει την Τρίτη 12.02.19 στις 18.30 στο Μεσαίο και την Πέμπτη 14.02.19 στις 18.30 στο Μελισσοχώρι.

Σήμερα το πρωί ο επικεφαλής της «αν.α.σ.α» και υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Σκαρλάτος συνοδευόμενος από τον δημοτικό σύμβουλο, Γιώργο Λαζαρίδη και στελέχη της παράταξης πραγματοποίησαν αυτοψία στο χώρο όπου αναμένεται να λειτουργήσει το νέο λατομείο μεταξύ των χωριών Μεσαίο, Μονόλοφο και Μελισσοχώρι. Ο κ. Σκαρλάτος και τα μέλη της «αν.α.σ.α» που επισκέφθηκαν το σημείο έκαναν λόγο για περιβαλλοντικό έγκλημα τονίζοντας την τεράστια υποβάθμιση του ορεινού όγκου που θα προκαλέσει η λειτουργία του λατομείου. Μάλιστα, υποστήριξαν ότι πρόκειται για μια καταπράσινη περιοχή πλησίον των οικισμών που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να καταστραφεί με τη δημιουργία ενός ακόμη λατομικού χώρου.

Ο κ. Σκαρλάτος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στη σημερινή διοίκηση υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να επιδείξει την ανάλογη ολιγωρία που επέδειξε σε προηγούμενη απόφαση λειτουργίας λατομείου στην ευρύτερη περιοχή. «Η δημοτική αρχή θα πρέπει να κινηθεί άμεσα και να καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και αίτηση ακυρώσεως της εν λόγω απόφασης. Από τη στιγμή που η απόφαση εκδόθηκε στις 04.02.19, έχει περιθώριο 30 ημερών» είπε ο κ. Σκαρλάτος και συμπλήρωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση ο τόπος μας να μετατραπεί σε ένα απέραντο λατομείο. Τις επόμενες ημέρες θα βρεθούμε κοντά στους πολίτες που εδώ και χρόνια βιώνουν όλες τις επιπτώσεις από τη λειτουργία λατομείου στον τόπο τους. Θα συζητήσουμε μαζί τους και θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να βρούμε λύση. Όλοι μαζί θα ασκήσουμε πίεση στη δημοτική αρχή να μεριμνήσει για την ακύρωση της εν λόγω απόφασης πριν να είναι αργά για τον τόπο και τα παιδιά μας».

Την αντίδρασή του για το ενδεχόμενο λειτουργίας νέου λατομείου στο Μεσαίο, γνωστοποίησε και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου και επικεφαλής του συνδυασμού “Δύναμη Δημιουργίας”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωραιοκάστρου με αποκλειστικό θέμα τη νέα άδεια λειτουργίας του λατομείου στην περιοχή Μεσαίο, παρουσία των πολιτών, όλων των δημοτικών και τοπικών συμβούλων, των περιφερειακών συμβούλων, των βουλευτών και των πολιτευτών της Β’ Θεσσαλονίκης, ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας» και Υποψήφιος Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου άσκησε σκληρή κριτική στη διοίκηση του Αστέριου Γαβότση, στη διάρκεια του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου, θεωρώντας την αποκλειστικά υπεύθυνη για την καταστροφική εξέλιξη της έκδοσης άδειας λειτουργίας λατομείου στον ορεινό όγκο του Δήμου Ωραιοκάστρου.

«Φτάσαμε σε μία καταστροφική απόφαση για τη φύση και το βουνό μας που οφείλεται στις παραλείψεις και τα λάθη της διοίκησης Γαβότση. Μετά από 4,5 χρόνια ερχόμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη. Και βέβαια ο κ. Γαβότσης μπορεί να μην είναι δήμαρχος μετά τις επόμενες εκλογές, αλλά το κακό έχει γίνει. Αφήνει μία βαριά κληρονομιά », τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου θυμίζοντας ότι η παράταξη «Δύναμη Δημιουργίας» είχε προειδοποιήσει για το θέμα από το 2015 και είχε ζητήσει τον άμεσο αποχαρακτηρισμό της λατομικής ζώνης.

Όπως ανέφερε ο Υποψήφιος Δήμαρχος, «αυτή η απόφαση συνεπάγεται οικονομική καταστροφή για όλο το δήμο και τις περιουσίες των κατοίκων και κυρίως για το Μελισσοχώρι, το Μεσαίο, το Μονόλοφο και το Πετρωτό. Πρόκειται για μία τεράστια υποβάθμιση του ορεινού όγκου. Το συγκεκριμένο λατομείο παίρνει άδεια λειτουργίας για τα επόμενα 30 χρόνια συν όποιες επεκτάσεις».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ακόμη ότι αναμένονται δυσμενείς εξελίξεις καθώς είναι πιθανό να υπάρξουν και άλλες νέες άδειες για τουλάχιστον άλλα δύο λατομεία στην περιοχή του δήμου Ωραιοκάστρου. «Εμείς σαν παράταξη και με τη συνδρομή των πολιτών και έχοντας έννομο συμφέρον θα προχωρήσουμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια, όπως κάναμε στο παρελθόν, με ίδια έξοδα και καταφέραμε και αποτρέψαμε το να μετατραπεί το ανενεργό λατομείο του Παλαιοκάστρου σε χωματερή για μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην ικανότητα και τις προθέσεις της διοίκησης» συμπλήρωσε.

Μετά την τοποθέτηση του κ. Παπακωνσταντίνου σε ψηφοφορία που ακολούθησε, παρά τις αντιδράσεις μερίδας των δημοτικών συμβούλων της διοίκησης, υπερψηφίστηκε η πρόταση του για άμεση σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου.

Θέση για το φλέγον ζήτημα πήρε και ο Ανέστης Πολυχρονίδης, υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου και επικεφαλής του συνδυασμού “Συνεργασία Τώρα”.

Αναλυτικά: 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Πολυχρονίδης αναφέρθηκε στο μείζον περιβαλλοντικό θέμα που δημιουργείται με την απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης σχετικά με την έγκριση μίσθωσης για εκμετάλλευση δημόσιας λατομικής έκτασης αδρανών υλικών εμβαδού 250,381 στρ. στη λατομική περιοχή της τοπικής κοινότητας Μεσαίου του δήμου Ωραιοκάστρου. Με τη συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία λατομείου για διάστημα 20 ετών, με δυνατότητα ανανέωσης της σύμβασης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Πολυχρονίδης επισήμανε την ανάγκη να κινηθεί ταχύτατα ο δήμος για την ανατροπή της απόφασης και να συζητηθεί το θέμα σε ευρεία συνάντηση όπου θα κληθούν να τοποθετηθούν για το ζήτημα οι βουλευτές του νομού, αλλά και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος θα πρέπει να εξηγήσει για ποιον λόγο η κυβέρνηση, μέσω της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης, προχωρά στη σύμβαση για το λατομείο αδιαφορώντας τόσο για τις αντιδράσεις της τοπικής κοινότητας, του δήμου και της Περιφέρειας όσο και για τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή της απόφασης στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Μεσαίου, Μονολόφου και Μελισσοχωρίου. Μιας περιοχής ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους στην οποία ο Ανέστης Πολυχρονίδης, στη διάρκεια της θητείας του ως αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων του δήμου Ωραιοκάστρου, είχε προχωρήσει το έργο της σήμανσης ποδηλατικών και περιπατητικών διαδρομών με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο».

Για το θέμα αντέδρασε και ο Παντελής Τσακίρης, υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου και επικεφαλής του συνδυασμού “Πρωταγωνιστές ξανά”.

Δείτε την ανακοίνωση: 

Ρηγματώσεις μέσα στα ίδια τα σπίτια τους, διαρκή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα αλλά και την ύπαρξη δεκάδων άλλων περιβαλλοντικών πληγών κατήγγειλαν οι κάτοικοι του Μεσαίου στον υποψήφιο δήμαρχο Ωραιοκάστρου Παντελή Τσακίρη, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή και πραγματοποίησε αυτοψία στις ζώνες που γειτνιάζουν με τα λατομεία.

Η επίσκεψη του Παντελή Τσακίρη στην περιοχή του Μεσαίου πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης σχετικά με την «έγκριση μίσθωσης για εκμετάλλευση δημόσιας λατομικής έκτασης αδρανών υλικών εμβαδού 250,381 στρ. στη λατομική περιοχή της τοπικής κοινότητας Μεσαίου του δήμου Ωραιοκάστρου».

Η επίμαχη απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία λατομείου για διάστημα είκοσι ετών και μάλιστα με δυνατότητα ανανέωσης της σύμβασης, έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες και θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Σε δηλώσεις του για το θέμα ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωταγωνιστές Ξανά», Παντελής Τσακίρης έκανε λόγο για ένα «περιβαλλοντικό έγκλημα διαρκείας», επισημαίνοντας την ίδια ώρα ότι στα μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα που ανακύπτουν έρχεται να προστεθεί και το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται με τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής που θα χαθούν, καθώς οικοπεδικές εκτάσεις θα καταστούν αυτόματα μη οικοδομήσιμες και μη αξιοποιήσιμες, εξαιτίας της γειτνίασής τους με το λατομείο.

«Η λύση είναι μία: Άμεσος αποχαρακτηρισμός της περιοχής από λατομική», είπε χωρίς περιστροφές ο κ. Τσακίρης, τονίζοντας ότι τα θέματα της περιβαλλοντικής προστασίας, της διαφύλαξης και της ανάδειξης του ορεινού όγκου και ασφαλώς της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής είναι αυτά που αδιαπραγμάτευτα πρέπει να τίθενται σε απόλυτη προτεραιότητα.

«Αρκεί κανείς να επισκεφθεί το Μεσαίο, για να αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής που συντελείται. Εμείς το πράξαμε. Δεν αρκεστήκαμε σε θεωρητικές διαπιστώσεις. Πήγαμε πόρτα-πόρτα. Μιλήσαμε με τους κατοίκους. Μπήκαμε στα σπίτια τους. Οι εικόνες που αντικρίσαμε δεν τιμούν κανέναν. Αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα πρέπει να σταματήσει», είναι το μήνυμα που έστειλε ο κ. Τσακίρης.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

Για να ξέρετε: Την 1η Μαΐου 2018 θα ενημερώσουμε την Πολιτική απορρήτου και τους Όρους χρήσης, ώστε να είναι πιο σαφείς και να καλύπτουν τη νέα νομοθεσία περί προστασίας του απορρήτου στην Ευρώπη. Επιλέξτε Αποδοχή για να μας ενημερώσετε ότι συμφωνείτε με τις αλλαγές. Μάθετε περισσότερα.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο