ΕΑΠ: “Πυρά” φοιτητών κατά διοίκησης και Υπ. Παιδείας για τα δίδακτρα – Τι λένε οι διδάσκοντες

Επιστολή διαμαρτυρίας συνέταξαν και απέστειλαν στις αρμόδιες αρχές φοιτητικοί σύλλογοι τριών προγραμμάτων σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με αφορμή τις αλλαγές που προέβη η διοίκηση το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τις δόσεις στην αποπληρωμή των διδάκτρων και τις υποτροφίες και τα μόρια των κοινωνικών κριτηρίων.

Ρεπορτάζ: Ναπολέων Παπαδόπουλος

Ειδικότερα, οι φοιτητικοί σύλλογοι των Προγραμμάτων Σπουδών στον “Ευρωπαϊκό Πολιτισμό”, τη “Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών” και τον “Ελληνικό Πολιτισμό” συνυπογράφουν την επιστολή διαμαρτυρίας, ζητώντας αναίρεση των αποφάσεων στα οικονομικής φύσης ζητήματα σπουδών των φοιτητών, τα οποία, όπως αναφέρουν, θα οδηγήσουν αναπόφευκτα πολλούς φοιτητές σε παύση ή και τερματισμό των σπουδών τους.

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με την πληρωμή των διδάκτρων οι φοιτητές ζητούν την επαναφορά των έξι δόσεων με μετρητά μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2021, κάτι που θα διευκολύνει πολλούς φοιτητές στην ιδιαίτερη συγκυρία του χρονικού διαστήματος αμέσως μετά το “lockdown”. Επιπλέον, ζητούν την επαναφορά των 29 μορίων για τις υποτροφίες με κοινωνικά κριτήρια που ίσχυε μέχρι πρότινος από τα 34 που ανακοίνωσε τον Απρίλιο το ΕΑΠ, ενώ παράλληλα ζητούν μείωση των διδάκτρων κατά 100 ευρώ ανά θεματική ενότητα.

Το ThessToday.gr, το οποίο παρακολουθεί στενά τα θέματα της φοιτητικής κοινότητας του ΕΑΠ και σας ενημερώνει, επικοινώνησε με εκπροσώπους των τριών φοιτητών συλλόγων που συνέταξαν και απέστειλαν την επιστολή, ζητώντας το σχόλιό τους για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τη φοιτητική κοινότητα.

Ο τέως πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Φοιτητικού Συλλόγου του Προγράμματος Σπουδών “Ελληνικός Πολιτισμός”, Νικόλαος Προικιός, σημείωσε πως η διοίκηση πρέπει να θεσπίσει ένα πακέτο μέτρων στήριξης για τους φοιτητές: “Η αύξηση της βάσης των μορίων των κοινωνικών υποτροφιών και η κατάργηση των έξι δόσεων είναι δύο σημαντικά πλήγματα για τη φοιτητική μας κοινότητα. Αδυνατώ να κατανοήσω το σκεπτικό των αποφάσεων αυτών της σημερινής διοίκησης. Θα μπορούσα να το δικαιολογήσω, στην περίπτωση που ο γενικός οικονομικός δείκτης των νοικοκυριών της χώρας μας λάμβανε μια σημαντική αύξηση. Τα πραγματικά γεγονότα, ωστόσο, έχουν να κάνουν με μια εκ νέου οικονομική ύφεση και τα μέτρα αυτά αποτελούν ευθεία επίθεση στην θέληση των ανθρώπων για συνέχιση των σπουδών τους ή ακόμα και για την αίτηση ένταξης τους στο πανεπιστήμιο μας. Η μείωση δε του κόστους της οικονομικής συμμετοχής ανά θεματική ενότητα, είναι ένα πάγιο αίτημα όλων. Όπως και με τις δόσεις στο παρελθόν, που είχαμε δώσει τους δικούς μας αγώνες για την καθιέρωση τους. Την στιγμή αυτή θα πρέπει επί της ουσίας, να ανακοινωθεί από την διοίκηση ένα πακέτο μέτρων που να στηρίζει τον φοιτητή στην διάρκεια των σπουδών του”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Πανελλήνιου Φοιτητικού Συλλόγου του Προγράμματος Σπουδών “Ευρωπαϊκός Πολιτισμός”, Μέμα Χαλιώτη, ανέφερε πως η εφαρμογή της συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής θα αναγκάσει πολλούς φοιτητές να διακόψουν τις σπουδές τους: Μέχρι και σήμερα δεν έχουμε δει από τη ΔΕ του ΕΑΠ τη διάθεση να δώσει λύσεις σε σοβαρά ζητήματα, που απασχολούν τους φοιτητές και για τα οποία είναι ενημερωμένη από τον Οκτώβριο, αλλά αντίθετα παρατηρούμε ότι δημιουργεί επιπλέον προβλήματα, που βάζουν ακόμα και σε κίνδυνο τη συνέχιση των σπουδών πολλών φοιτητών. Για προβλήματα που επισημαίνουμε συνέχεια, όπως είναι η επαγγελματική αναγνώριση και η απόδοση ΠΕ κωδικού στην εκπαίδευση, των προγραμμάτων σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, η δημιουργία τμήματος παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, ακόμα και η αλλαγή πολλών απαρχαιωμένων και κακογραμμένων εγχειριδίων μελέτης, μέχρι και σήμερα δεν έχουμε την παραμικρή ενημέρωση ή απόφαση.

Η μόνη ‘μέριμνα’ που βλέπουμε είναι μια ανομοιομορφία στον τρόπο εξέτασης, που άλλους φοιτητές ευνοεί και άλλους όχι, και άλλους τους αναγκάζει ακόμα και να χάσουν ένα χρόνο σπουδών. Και το χειρότερο, την εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής που θα αναγκάσει πολλούς φοιτητές να διακόψουν τις σπουδές τους. Ο Πρόεδρος του ΕΑΠ θεωρεί φυσικό, μάλλον, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη και πρωτόγνωρη συγκυρία, λόγω covid-19, να καταργήσει τις 6 δόσεις με μετρητά, για τους φοιτητές που δεν έχουν διαθέσιμη πιστωτική κάρτα και ίσως βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας, με τις ανάλογες οικονομικές συνέπειες και να ανεβάσει τα μόρια για τις υποτροφίες με κοινωνικά κριτήρια, από τα 29 στα 34, αφήνοντας στην ουσία εκτός ΕΑΠ, φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικά και εργασιακά προβλήματα, μέλη μονογονεϊκών και πολύτεκνων οικογενειών, ακόμα και φοιτητές με σοβαρά ζητήματα υγείας.

Η εικόνα ενός απρόσωπου και αδιάφορου πανεπιστημίου προς τις ανάγκες των φοιτητών του, που λειτουργεί με λογική ιδιωτικής επιχειρήσεις είναι πραγματικά απογοητευτική. Επειδή θεωρούμε ότι το ΕΑΠ μπαίνει σε λάθος δρόμο, στείλαμε την επιστολή στην Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως και κοινοποιήσαμε στον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να γνωστοποιήσουμε αυτό το σοβαρό ζήτημα και ίσως δούμε και την παρέμβαση τους.

Πιστεύω ότι όσο το ΕΑΠ δεν αυτονομείται και λειτουργεί με διορισμένες Διοικούσες Επιτροπές από το Υπουργείο Παιδείας, που ίσως και να μην έχουν τη διάθεση να ασχοληθούν ουσιαστικά με το πανεπιστήμιο,  θα δημιουργούνται προβλήματα που θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στους φοιτητές και την ακαδημαϊκή υπόσταση του ΕΑΠ. Ίσως πρέπει, ο εκάστοτε Υπουργός που τις διορίζει, να παίρνει θέση και να έχει την ευθύνη των προβλημάτων που δημιουργούνται”, είπε.

Τέλος, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Φοιτητικού Συλλόγου του Προγράμματος Σπουδών “Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών”, Ελένη Σκιαδά, στάθηκε στην έντονη δυσαρέσκεια των φοιτητών και στην αναγκαιότητα λήψης μέτρων στήριξης προς τους φοιτητές: “Σχετικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του ΕΑΠ για την αλλαγή ως προς τον τρόπο πληρωμής των διδάκτρων είμαι στην δυσάρεστη θέση να σας κάνω γνωστή την έντονη δυσαρέσκεια των φοιτητών και την αγωνία τους ειδικότερα λίγες πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου.

Το ΕΑΠ είναι πλέον ανάμεσα στα  πιο καινοτομικά ιδρύματα σε μεθόδους διδασκαλίας τόσο σύγχρονης όσο και ασύγχρονης εκπαίδευσης και είναι λυπηρό να διαπιστώνεται ότι η διοίκηση καταφεύγει σε αντιμετώπιση της δύσκολης υφιστάμενης συγκυρίας με μέτρα που μοιάζουν περισσότερο να ‘τιμωρούν’ τους μη έχοντες φοιτητές  παρά να του  διευκολύνουν.

Ενώ η κυβέρνηση μπροστά σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, που φέρνει η πανδημία του covid-19 κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει τα νοικοκυριά, η ΔΕ του ΕΑΠ εν μέσω πανδημίας θα έπρεπε να πράξει αναλόγως και να διευκολύνει τους πάνω από 45.000 φοιτητές και όχι να παίρνει μέτρα που δυσχεραίνει το στόχο χιλιάδων φοιτητών, δηλαδή την απόκτηση του πολυπόθητου πτυχίου. Δικαίωμα στην εκπαίδευση έχουν(μ)ε όλοι! Οι επιπτώσεις της πανδημίας έχουν ήδη ξεκινήσει και βλέπουμε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα καθώς πολλοί υπάλληλοι έχουν χάσει τις δουλειές τους λόγω της αναστολής εργασίας με κρατική απόφαση.

Ζητούμε λοιπόν την επαναφορά των έξι δόσεων με μετρητά, για την πληρωμή των διδάκτρων, μέχρι και την 31 Ιανουαρίου του 2021 και σε περίπτωση μη καταβολής των διδάκτρων έως τότε την διαγραφή του φοιτητή από το πανεπιστημιακό ίδρυμα, την επαναφορά στα 29 μόρια , για τις υποτροφίες με κοινωνικά κριτήρια που ίσχυε μέχρι και πέρυσι, τη μείωση των διδάκτρων κατά 100 ευρώ, ανά θεματική ενότητα και την επιστροφή των χρημάτων 50 € για την θεματική ενότητα ΔΕΟ 43 που δεν έχουν λάβει οι φοιτητές εδώ και 2 χρόνια”, είπε.

Η επιστολή διαμαρτυρίας:

Προς: Πρόεδρο ΔΕ ΕΑΠ. Καθ. Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα Μέλη ΔΕ ΕΑΠ

Υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως Κοιν: ΠΘ Κυριάκο Μητσοτάκη

Σε πρωτοφανείς αποφάσεις που θίγουν οικονομικά το σύνολο των φοιτητών, προχωράει το ΕΑΠ, εν μέσω πανδημίας και επερχόμενης οικονομικής ύφεσης.

Οι φοιτητές των ΠΣ στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, τη Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών και τον Ελληνικό Πολιτισμό, διαμαρτυρόμαστε για τις αποφάσεις της ΔΕ του ΕΑΠ, που δημιουργούν οικονομική ασφυξία στο σύνολο των φοιτητών και οδηγούν πολλούς από αυτούς στην έξοδο από το ΕΑΠ και την παύση των σπουδών τους.

Την ώρα που σύσσωμη η κυβέρνηση, μπροστά σε μια πρωτοφανή υγειονομική και επερχόμενη οικονομική κρίση, που φέρνει η πανδημία του covid19, κάνει ότι είναι δυνατόν, για να στηρίξει τα νοικοκυριά, την κοινωνία και την οικονομία, η ΔΕ του ΕΑΠ, εν μέσω πανδημίας, αποφασίζει να κάνει δύσκολη έως αδύνατη τη φοίτηση του συνόλου των φοιτητών. Με τις νέες αποφάσεις της, πολλοί είναι οι φοιτητές που θα εξαναγκαστούν, να επιλέξουν το πάγωμα των σπουδών τους, λόγω των παρακάτω:

Α. Τον Απρίλιο το ΕΑΠ ανακοίνωσε έμμεσα, στη δήλωση νέων θεματικών ενοτήτων για την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021, την κατάργηση των 6 δόσεων με μετρητά, που ίσχυε μέχρι και πέρυσι, για όσους αδυνατούν να πληρώσουν με πιστωτική κάρτα τα ετήσια δίδακτρα τους.

Στην παρούσα οικονομική συγκυρία απαιτεί από τους φοιτητές, που δεν έχουν άλλο τρόπο, να πληρώσουν σε 3 δόσεις με μετρητά, από Ιούνιο μέχρι και Αύγουστο, το ποσό 1000 ή 1500 ευρώ, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα για 8 δόσεις σε όσους διαθέτουν πιστωτική κάρτα. Η απόφαση αυτή, εκτός του ότι είναι αποτρεπτική για πολλούς φοιτητές, δηλώνει τη διάκριση σε φοιτητές έχοντες και μη έχοντες.

Σημειωτέων ότι το χρονικό διάστημα που καλούνται οι φοιτητές να δηλώσουν και να πληρώσουν για τις νέες θεματικές, δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις και συνεπώς δεν θα γνωρίζουν πόσα μαθήματα έχουν περάσει και πόσα θα δηλώσουν για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Δηλαδή, στην ουσία, το ΕΑΠ, ζητάει από τους φοιτητές σε μία, το πολύ δύο δόσεις, να καταβάλουν την ετήσια οικονομική συμμετοχή τους με μετρητά!

Β. Με απόφαση της ΔΕ του ΕΑΠ, 475/15-05-2020, η βάση των μορίων για τη χορήγηση υποτροφιών με κοινωνικά κριτήρια (αναπηρία, μονογονεϊκή οικογένεια, πολύτεκνοι,ετήσιο εισόδημα, κ.α.), ανέβηκε στα 34 από τα 29 μόρια που ίσχυε μέχρι και πέρυσι, «κόβοντας» έτσι πολλούς φοιτητές, που αντικειμενικά είχαν ανάγκη αυτή την υποτροφία, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Οι παραπάνω αποφάσεις δείχνουν σαφώς, ότι το μέχρι πρότινος κοινωνικό πρόσωποτου ΕΑΠ, ενός Δημόσιου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που είναι Ανοιχτό για όλους, αποδομείται κάτω από μια καθαρά επιχειρηματική λογική ιδιωτικής επιχείρησης.

Γ. Επιπλέον, λόγω του covid19, το ΕΑΠ αποφάσισε τη διεξαγωγή των τελικών και επαναληπτικών εξετάσεων εξ αποστάσεως, αντί δια ζώσης. Σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου του ΕΑΠ, κ. Ζώρα, στις 29 Απριλίου 2020 στην ΕΡΤ, οι εξετάσεις δια ζώσης ετησίως, κοστίζουν στο ΕΑΠ περίπου 1.500.000 ευρώ. Συνυπολογίζοντας, ότι και οι δύο τελευταίες ΟΣΣ έγιναν υποχρεωτικά για όλους εξ αποστάσεως, λόγω covid19, θεωρούμε ότι το πόσο που θα εξοικονομηθεί θα είναι αρκετά περισσότερο από 1.500.000 ευρώ.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι το όφελος αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει ανταποδοτικά προς τους φοιτητές και προτείνουμε τη μείωση της οικονομικής συμμετοχής των φοιτητών, κατά 100 ευρώ, ανά θεματική ενότητα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ζητάμε άμεσα από τη ΔΕ του ΕΑΠ:

Την επαναφορά των 6 δόσεων με μετρητά, για την πληρωμή των διδάκτρων, μέχρι και 31 Ιανουαρίου 2021.

Την επαναφορά στα 29 μόρια, για τις υποτροφίες με κοινωνικά κριτήρια.

Τη μείωση των διδάκτρων, κατά 100 ευρώ, ανά θεματική ενότητα.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι θα θέσουμε σε ψήφισμα τα παραπάνω αιτήματα.

Για τον ΠΑΝ.Φ.ΣΥ.ΕΠΟ-ΕΑΠ

Η Πρόεδρος Μέμα Χαλιώτη

Για τον ΠΑΣΥΦ ΔΕΟ ΕΑΠ, ΕΛΠ

Η Πρόεδρος, Ελένη Σκιαδά
Ο Αντιπρόεδρος, Κωνσταντίνος Χάλαρης

Στο πλάι των φοιτητών ο Σύλλογος Διδασκόντων ΕΑΠ

Την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη προς τους φοιτητές ως προς τα αιτήματα που έχουν θέσει εξέφρασε η πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων ΕΑΠ, Πέρσα Αποστολή, μιλώντας  στο ThessToday.gr: “Ο Σύλλογος Διδασκόντων στο ΕΑΠ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στο δίκαιο αίτημα των φοιτητών να μην καταργηθούν οι δόσεις των διδάκτρων για τους φοιτητές που καταβάλλουν τα δίδακτρά τους σε μετρητά. Η παρούσα συγκυρία της πανδημίας έχει φέρει σε δυσχερή θέση αρκετούς φοιτητές οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους ή βρίσκονται με αναστολή εργασίας και επομένως αδυνατούν να αποπληρώσουν το σύνολο των διδάκτρων της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς έως τον Αύγουστο. Η κατάργηση των δόσεων στην παρούσα φάση θα λειτουργούσε, επίσης, αποτρεπτικά και για την προσέλκυση νέων φοιτητών, την ώρα που ο αριθμός των εγγραφών/επανεγγραφών σημειώνει πτωτική πορεία κατά τα τελευταία χρόνια”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Για να ξέρετε: Την 1η Μαΐου 2018 θα ενημερώσουμε την Πολιτική απορρήτου και τους Όρους χρήσης, ώστε να είναι πιο σαφείς και να καλύπτουν τη νέα νομοθεσία περί προστασίας του απορρήτου στην Ευρώπη. Επιλέξτε Αποδοχή για να μας ενημερώσετε ότι συμφωνείτε με τις αλλαγές. Μάθετε περισσότερα.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο