Εγκαινιάστηκαν τα νέα σύγχρονα γραφεία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας

Τα νέα γραφεία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας επί της οδού Φιλικής Εταιρείας εγκαινιάστηκαν σήμερα παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Θεόδωρου Καράογλου.

της Χριστίνας Μισιρλή

Με την μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της Α.Ζ.Κ. στο νέο χώρο, ο εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) περνά στη νέα εποχή αφού καθιερώνεται ως το “σπίτι” της καινοτομίας και της ανάπτυξης για τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Ο πρόεδρος της ΑΖΚ Κυριάκος Λουφάκης δήλωσε ότι στη χώρα υπάρχει εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό και εξαίρετα πανεπιστήμια που εκπαιδεύουν αυτό το δυναμικό μας. “Πρέπει επιτέλους να δημιουργήσουμε κάτι γι’αυτους τους εκπαιδευμένους ανθρώπους. Αυτόν τον στόχο τον βάλαμε από παλιά, από την προηγούμενη διοίκηση και τότε τέθηκαν τα θεμέλια τόσο για να πάρουμε αυτό το έργο όσο και για το ThessINTEC”, είπε.

Όσον αφορά το κτίριο είναι έτοιμο το ισόγειο ενώ μέχρι το τέλος του φθινοπώρου θα είναι έτοιμος ο δεύτερος όροφος, ενώ για τον πρώτο αναζητείται χρηματοδότηση.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου είπε χαρακτηριστικά ότι η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας αποτελεί τη μήτρα αλλά και τον θεματοφύλακα για το ThessINTEC. “Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εγχείρημα για το μεγαλύτερο τεχνολογικό 4ης γενιάς στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Με μετριοπάθεια και με σύνεση για την Βόρεια Ελλάδα το ThessIntec θα είναι το αντίστοιχο Ελληνικό της Αθήνας”, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι στόχος είναι η λειτουργία του πάρκου να έχει ξεκινήσει ως το τέλος του καλοκαιριού του 2023.

“Δεν χωράει καμιά αμφιβολία και αμφισβήτηση ότι η υλοποίηση του μπορεί να αλλάξει την οικονομική ιστορία της Μακεδονίας και της Θράκης αλλά και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Το thessINTEC θα απασχολεί 7.000 εργαζόμενους σε επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα, ενώ εντός 5ετίας η συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας θα ανέλθει 450 εκατομμύρια”, τόνισε.

“Ονειρεύομαι μία Θεσσαλονίκη που θα είναι μία έξυπνη πόλη, μία πόλη καινοτομίας. Μία πόλη που θα είναι φιλόξενη σε κάθε νέα επιχείρηση και θα εξαιρετικά ελκυστική σε νέους επιστήμονες. Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα”, δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Τέλος, ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου είπε ότι αυτή η κοιτίδα καινοτομίας και τεχνολογίας είναι κάτι το οποίο δεν θα άφηνε έξω το ΑΠΘ. “Τόσο η ανάπτυξη όσο και η επιχειρηματικότητα συνδέονται με την γνώση και η γνώση προέρχεται από ένα ανώτατο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Το ΑΠΘ συμμετέχει στις δραστηριότητες της ΑΖΚ και είναι μέλος του ΔΣ. Θα συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη διάδοση και ανάπτυξη της καινοτομίας με την επιστροφή ή την διατήρηση των φωτεινών μυαλών στη χώρα μας”, είπε χαρακτηριστικά.

Στα εγκαίνια έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, η βουλευτής της ΝΔ Άννα Ευθυμίου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας, ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής, ο πρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης Νίκος Ευθυμιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρης Μπίλιας και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Στάθης Κουτσοχήνας.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More