ΕΕ: Εντείνει τη συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας για την καταπολέμηση του κορωνοϊού

Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα συντονίσουν ακόμη πιο στενά τις δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν στις 7 Απριλίου 2020, οι Υπουργοί Έρευνας της ΕΕ υποστήριξαν το σχέδιο δράσης «ERAvsCorona» που προέκυψε μέσα από συζητήσεις μεταξύ των υπηρεσιών της Επιτροπής και των εθνικών υπουργείων.

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά: «Η έρευνα και η καινοτομία μάς δίνουν ελπίδα αλλά και τις επιστημονικές γνώσεις που χρειαζόμαστε για να καταπολεμήσουμε τον κορωνοϊό. Πρέπει να συνεργαστούμε ακόμη στενότερα εντός και εκτός ΕΕ ώστε η δράση μας να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο. Χαιρετίζω θερμά τη στήριξη που προσέφεραν οι υπουργοί στις πρώτες άμεσες δράσεις «ERAvsCorona». Οι δράσεις αυτές αποτελούν εξαιρετική βάση για τον συντονισμό, την ανταλλαγή πληροφοριών και ερευνητικών δεδομένων και τη χρηματοδότηση δράσεων προτεραιότητας. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας είμαστε πιο δυνατοί στη μάχη κατά του ιού».

Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει 10 βραχυπρόθεσμες δράσεις προτεραιότητας για την καταπολέμηση του κορωνοϊού που βασίζονται σε μια κοινή προσπάθεια άνευ προηγουμένου.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ χαιρέτισαν ιδίως την προτεινόμενη παράταση των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ κλινικών δοκιμών θεραπειών, την προβλεπόμενη διεπιστημονική πρόσκληση υποβολής προτάσεων για καινοτόμα ιατρικά μέτρα και μέτρα ετοιμότητας, την πιθανή συμπληρωματική χρηματοδότηση εν εξελίξει προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για καινοτόμους μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας και μια νέα πλατφόρμα ανταλλαγής ερευνητικών δεδομένων για τον κορωνοϊό.

Η Επιτροπή έχει παράσχει συγκεκριμένη στήριξη σε επειγόντως αναγκαία έρευνα και καινοτομία στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης της έξαρσης του κορωνοϊού.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More