ΕΕ – Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού: Αναγκαία η λήψη νέων μέτρων για να αρθεί η αβεβαιότητα

Την ανάγκη λήψης πρόσθετων συγκεκριμένων μέτρων, ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα που επικρατεί στον κλάδο του τουρισμού, αλλά και στους ευρωπαίους πολίτες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, παρά τα πρόσφατα μέτρα της Κομισιόν για τα ταξίδια, επισήμαναν οι ευρωβουλευτές κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τα όσα ελέχθησαν κατά τη συζήτηση των μελών της Επιτροπής με εκπροσώπους της Κομισιόν, οι ευρωβουλευτές, μεταξύ άλλων, επικέντρωσαν στην ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ασφάλεια των ταξιδιών, στην έλλειψη απτής βοήθειας στον κλάδο του τουρισμού και των μεταφορών, αλλά και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των επιβατών.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι τις επόμενες εβδομάδες θα δημιουργηθεί ιστότοπος για ασφαλείς επιλογές διακοπών, ότι οι επιβάτες διατηρούν το δικαίωμα χρηματικής αποζημίωσης, ενώ, ρεαλιστικά, δεν θα είναι έτοιμο πριν από αυτό το καλοκαίρι ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης για ασφαλή ταξίδια. Συγκεκριμένα:

Επανεκκίνηση του τουρισμού: Τα μέλη του ΕΚ επισήμαναν την ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των ταξιδιών μέσω πρόσθετων συγκεκριμένων μέτρων, καθώς η τρέχουσα κατάσταση παραμένει αβέβαιη παρά τα μέτρα που πρότεινε προ ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στους ευρωβουλευτές ότι «ένας ιστότοπος πληροφοριών για ασφαλείς επιλογές διακοπών θα είναι διαθέσιμος εντός λίγων εβδομάδων».

Οικονομικές δυσκολίες: Πολλοί ήταν οι ευρωβουλευτές που έθεσαν το ζήτημα της μαζικής απώλειας θέσεων εργασίας, του κινδύνου χρεοκοπιών στον τομέα, ενώ σχολίασαν την έλλειψη απτής βοήθειας και βραχυπρόθεσμων μέτρων, καθώς και ειδικών κονδυλίων στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό.

Ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια: Κατόπιν πολλών ερωτημάτων για την ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών έχει βελτιωθεί και η άρση ταξιδιωτικών περιορισμών, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος των συνόρων, θα πρέπει να βασίζεται σε καθορισμένα κριτήρια και ισχυρά πρωτόκολλα υγείας. Σύμφωνα με τα όσα ελέχθησαν κατά τη συζήτηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να καθιερώσουν συστήματα πιστοποίησης για ασφαλή ταξίδια, καθώς «ανάλογη δράση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα είναι ρεαλιστικά έτοιμη πριν από αυτό το καλοκαίρι».

Δικαιώματα επιβατών: Οι ευρωβουλευτές τόνισαν πολλές φορές ότι οι κανόνες για τις αποζημιώσεις συχνά δεν ακολουθούνται σε διάφορα κράτη μέλη (π.χ.: απόδοση χρημάτων αντί αλλαγής ημερομηνίας μετά την ακύρωση πτήσης κ.λπ.). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι το ζήτημα παρακολουθείται στενά και ότι οι επιβάτες διατηρούν το δικαίωμα χρηματικής αποζημίωσης.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More