ΕΕ– Μεταναστευτικό: Ραγδαία αύξηση σημείωσαν οι αιτήσεις για παροχή ασύλου το 2019

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της EASO, κατατέθηκαν περισσότερες από 714.000 αιτήσεις στις 28 χώρες της ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ελβετία, ενώ αυξήθηκαν κατά 13% σε σχέση με το 2018. Όπως υπογράμμισε η Υπηρεσία «είναι η πρώτη φορά μετά το 2015 που κατατίθενται περισσότερες αιτήσεις για την παροχή ασύλου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά».

Το 2015, χρονιά κατά την οποία σημειώθηκε η έξαρση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, ο αριθμός των αιτήσεων είχε φτάσει το πρωτοφανές ρεκόρ του 1,4 εκατομμυρίου, κάνοντας την Ευρώπη για πρώτη φορά να αντιληφθεί το πρόβλημα που επρόκειτο να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια.

Οι τρεις βασικές χώρες καταγωγής των αιτούντων άσυλο είναι η Συρία (περίπου 72.000 αιτήσεις, αριθμός αντίστοιχος με το 2018), το Αφγανιστάν (σχεδόν 60.000, αύξηση 30%) και η Βενεζουέλα (45.000, διπλάσιος σε σχέση με το 2018).

«Η άνοδος οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αιτήσεων από πολίτες πολλών λατινοαμερικανικών χωρών προκειμένου να μην χρειάζονται βίζα» για να ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν, επεσήμανε η EASO. Και «σε μικρότερο βαθμό στην αύξηση των αιτήσεων των Αφγανών και πολιτών άλλων χωρών», πρόσθεσε.

Περίπου το 33% των αιτήσεων αυτών γίνονται δεκτές, ένα ποσοστό που παραμένει σταθερό.

Οι Σύροι (85%), οι Υεμενίτες (82%), οι πολίτες Ερυθραίας (81%) είναι αυτοί που λαμβάνουν κυρίως άσυλο, ενώ περίπου ένας στους δέκα που υποβάλουν αίτηση για άσυλο έχουν ήδη κάνει μία ακόμη αποτυχημένη απόπειρα.

Πηγή: Mononews.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More