Εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ: Η τελική μορφή της πρότασης

Δεν θα προσμετράται τελικά κατά 10% στις συνολικές μονάδες των υποψηφίων για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ο βαθμός του απολυτηρίου.

Αυτό αποκαλύπτει η εφημερίδα «Καθημερινή» σε άρθρο της για το νέο σύστημα εισαγωγής στις ανώτατες σχολές, τονίζοντας πως η απόφαση του υπουργείου Παιδείας έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς που τονίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό στην πράξη –ιδίως σε σχολές υψηλής ζήτησης.

Αντίθετα, η ελεύθερη πρόσβαση των υποψηφίων φαντάζει πρακτικά εφικτή σε τμήματα εξαιρετικά χαμηλής ζήτησης, όπου ο βαθμός εισαγωγής κινείται κάτω από τις 9.000 μόρια.

Την ίδια στιγμή, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται υποχρεωτικά σε τέσσερα μαθήματα, ενώ θα έχουν και τη δυνατότητα να εξεταστούν σε ένα επιπλέον, για να διεκδικήσουν θέσεις σε σχολές και ενός δεύτερου επιστημονικού πεδίου.

Εξεταζόμενα μαθήματα παραμένουν τα αρχαία, η ιστορία, η φυσική, η χημεία, η βιολογία, τα μαθηματικά, οι αρχές οικονομικής θεωρίας και η πληροφορική, όμως τα λατινικά θα αντικατασταθούν από την κοινωνιολογία, ενώ η λογοτεχνία θα εξετάζεται μαζί με τα νέα ελληνικά, όπου η εξέταση θα γίνεται σε άγνωστο κείμενο.

Σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, η κυβέρνηση εγκαταλείπει τις όποιες σκέψεις για ριζοσπαστικές αλλαγές υπό την ανησυχία αντιδράσεων και αναστάτωσης στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Η τελική μορφή της πρότασης

1. Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται υποχρεωτικά σε 4 μαθήματα, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν σε ένα επιπλέον
2. Τα εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι ίδια με το σημερινό σύστημα
3. Η διδακτέα ύλη της Κοινωνιολογίας θα είναι συρραφή τηςδιδακτέας ύλης που υπάρχει σήμερα για το μάθημα, όπως και το βιβλίο
4. Δεν θα προσμετράται κατά 10% ο βαθμός του απολυτηρίου στις συνολικές μονάδες που θα συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις
5. Η εισαγωγή μόνο με το απολυτήριο Λυκείου θα ισχύει, αλλά η πράξη οδηγεί όσους την επιλέξουν σε τμήματα που το 2018 είχαν βάση εισαγωγής κάτω των 9.000 μονάδων

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More