Ελληνικός τουρισμός: Εντυπωσιακή άνοδος σε αφίξεις-έσοδα τον Ιανουάριο προ κορωνοϊού

Κι ενώ τα νούμερα για τον ελληνικό τουρισμό βρίσκονται αυτή την περίοδο σε απόλυτη κατάρρευση λόγω κορωνοϊού -όπως άλλωστε συμβαίνει σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο- τα ποσοστά ανόδου του Ιανουαρίου για τη χώρα μας ως προς τις αφίξεις και τα έσοδα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που βιώνει τις τελευταίες ημέρες ολόκληρος ο κλάδος, με την καθήλωση των αεροσκαφών από πλευράς των αεροπορικών και το προσωρινό κλείσιμο όλων των ξενοδοχείων έως το τέλος Απριλίου.

Με βάση τα επίσημα- προσωρινά- στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τουριστικές εισπράξεις για το μήνα Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 24,4% και οι αφίξεις κατά 19,7%, νούμερα, εντυπωσιακά και ιστορικά υψηλά για τον κλάδο και ιδιαίτερα σε μία περίοδο χαμηλής σεζόν για τη χώρα μας, η οποία διαχρονικά αντιμετωπίζει θέμα εποχικότητας. Τα ποσοστά έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που εκτιμούσαν όλοι οι τουριστικοί φορείς ότι η φετινή χρονιά προμηνυόταν πολύ θετική. Αυτά προ κορωνοϊού, γιατί από την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου και μετά, με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων και στη χώρα μας, οι συνθήκες έχουν αντιστραφεί πλήρως, με σύσσωμο τον κλάδο να βρίσκεται πλέον σε «αχαρτογράφητα νερά», θέτοντας ζήτημα βιωσιμότητας σε όλη την «αλυσίδα».

Για τον Ιανουάριο πάντως, οι τουριστικές εισπράξεις στη χώρα μας είναι για πρώτη φορά για τον συγκεκριμένο μήνα λίγο χαμηλότερα των 300 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιες σε σύγκριση με τα έσοδα του αντίστοιχου μήνα μία διετία πριν. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις φέτος τον πρώτο μήνα του έτους ανήλθαν στα 287 εκατ. ευρώ, από 230 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2018 και 152 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2017, δύο επίσης πολύ καλές χρονιές για τον ελληνικό τουρισμό.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More