Εξάγονται τα έλατα του Ταξιάρχη Χαλκιδικής – Στα 2.000 ευρώ η ενοικίαση χώρου στην Αθήνα

Εδώ και αρκετά χρόνια, κάθε τέτοια εποχή, λίγο πριν τα Χριστούγεννα τα έλατα του Ταξιάρχη Χαλκιδικής έχουν την τιμητική τους.

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου 

Χιλιάδες πολίτες σε όλη την χώρα ψάχνουν το πιο όμορφο, καλό, δυνατό, αλλά και ταυτόχρονα value for money έλατο – δέντρο για να στολίσουν το σπίτι τους ή την εξώπορτά τους. Βασικό ρόλο σε αυτό έχει ο Ταξιάρχης, ένα μικρό χωριό στην ορεινή Χαλκιδική, διότι το 70% των ελάτων στην Ελλάδα τα προμηθεύει το συγκεκριμένο χωριό.

Στο Thesstoday.gr μίλησε ο Γιάννης Ξάκης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας και ελατοπαραγωγός: «Τα δέντρα ξεκίνησαν να «ταξιδεύουν» σε όλη την Ελλάδα, την Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, γιατί τότε δόθηκε η άδεια από το δασαρχείο του Πολυγύρου Χαλκιδικής. Οι παραγωγοί μας στέλνουν έλατα σε όλη την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Τρίπολη, ενώ γίνεται και μία μικρή εξαγωγή κάθε χρόνο στη Κύπρο».

Το χωριό σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινότητας κρατάει ζωντανό το προϊόν και τη παράδοση τα τελευταία 60 χρόνια, όπου καλλιεργείται στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής.«Οι πωλήσεις των δέντρων έχουν στηρίξει σε μεγάλο βαθμό οικονομικά τους κατοίκους του χωριού, με αποτέλεσμα αρκετοί νέοι να παραμένουν και να υποστηρίζουν και αυτοί με τη σειρά τους την προσπάθεια που γίνεται με την παραγωγή ελάτων».  

Στόχος των παραγωγών, είναι να μην μπαίνουν στα σπίτια πλαστικά ή «ξενόφερτα» δέντρα, αλλά φυσικά και γεμάτο ζωή.

Όσο για τις τιμές ο κ. Ξάκης ανέφερε τα εξής:«Οι τιμές είναι ίδιες με πέρσι πάνω κάτω. Η Θεσσαλονίκη είναι πιο φθηνή και θα βρει κάποιος δέντρο με 30 – 40 ευρώ. Ωστόσο η τιμή στην Αθήνα δεκαπλασιάζεται. Είναι πιο ακριβά, διότι η μεταφορά, τα μεροκάματα και το σημαντικότερο… ο χώρος που θα νοικιάσει ο ελατοπαραγωγός χρεώνεται από τον Δήμο στα 2.000 ευρώ περίπου. Ποσά που ξεπερνούν κάθε όριο φαντασίας και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για να ξεπεραστεί κι αυτό το εμπόδιο».

Τέλος, κάθε χρόνο οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη Χαλκιδικής θα δωρίσουν από δέκα έλατα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα για το «Χαμόγελο του Παιδιου», αλλά και τον «Σύλλογο Ελπίδα».

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More