Εξαφανίστηκε Σκοπιανός πράκτορας που είχε συλληφθεί στη Θεσσαλονίκη

Εξαφανίστηκε ένας από τους δύο Σκοπιανούς πράκτορες που συνελήφθησαν πριν σχεδόν 1,5 χρόνο στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όταν διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούν διεθνή εντάλματα και καταζητούνται για αδικήματα που συνδέονται με την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών στη γειτονική χώρα. Ο Άρειος Πάγος απέτρεψε την έκδοση τους ενώ οι δύο άνδρες έχουν υποβάλλει αιτήματα χορήγησης ασύλου από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Βασίλη Παπαναστασούλη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”, ο 37χρονος Νίκολα Μποσκόσκι φερόταν ως βοηθός του 53χρονου Γκόραν Γκρουγέφκσι ο οποίος ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας Αντικατασκοπείας της ΠΓΔΜ. Τον προηγούμενο μήνα, δεν εμφανίστηκε ενώπιον της επιτροπής ασύλου για να δώσει την προβλεπόμενη συνέντευξη και αυτό αποτελεί αιτία για την έκδοση απορριπτικής απόφασης, όπως ανέφερε στη «δημοκρατία» έγκυρη πηγή επισημαίνοντας ότι «αν ήταν εδώ θα είχε κάθε λόγο να παρουσιαστεί και να υποστηρίξει τις θέσεις του για την παραμονή του στη χώρας μας».

Ο Μποσκόσκι κατείχε δελτίο αιτήσαντος ασύλου που αποτελεί νομιμοποιητικό έγγραφο αλλά, τώρα, εφόσον δεν παρέστη στερείται νόμιμης διαμονής και άρα συμπεραίνεται ότι κατάφερε να φύγει εκτός Ελλάδας. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή «δεν υπήρχε κάποιος λόγος να παρακολουθούνται οι δύο άνδρες από αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης καθώς δεν είχαν σοβαρές ποινικές εκκρεμότητες στη χώρα μας». Άγνωστο παραμένει αν βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Σε αντίθεση με τον 37χρονο, ο 53χρονος προϊστάμενος του Γκόραν Γκρουγέφκσι, παρουσιάστηκε και έδωσε συνέντευξη στην επιτροπή ασύλου ζητώντας να παραμείνει στην Ελλάδα. Ισχυρίζεται ότι είναι πολιτικός πρόσφυγας και από την αρχή δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να εκδοθεί στο γειτονικό κράτος που τον καταζητεί μετά την αποκάλυψη του θέματος των υποκλοπών που προκάλεσε την ανατροπή της κυβέρνησης Γκρούεφσκι.

Οι δύο άνδρες που υπηρετούσαν στην υπηρεσία αντικατασκοπίας της ΠΓΔΜ υπέβαλαν αιτήματα χορήγησης ασύλου στη χώρα μας μετά τη σύλληψη τους από Έλληνες αστυνομικούς αναφέροντας ότι αν εκδοθούν στα Σκόπια δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης και ότι υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους. Ο Γκρουγέφκσι φέρεται να ήταν στενός συνεργάτης του Σάσο Μιγιάλκοφ, πρώην παντοδύναμου επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στην ΠΓΔΜ, ξαδέρφου του απερχόμενου πρωθυπουργού και κεντρικού προσώπου στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο ισχυρισμός των δύο Σκοπιανών πρακτόρων ότι κινδυνεύει η ζωή τους αν εκδοθούν στην ΠΓΔΜ αρχικά δεν έπεισε του δικαστές του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης που αποφάσισε την έκδοσή τους. Στη συνέχεια, οι Γκόραν Γκρουγέφκσι και Νίκολας Μποσκόσκι προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο που απέρριψε του αίτημα έκδοσης τους, κρίνοντας ότι κακώς ανακλήθηκε, με πιέσεις της κυβέρνησης Ζάεφ, η αμνηστία που τους είχε χορηγηθεί από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβάνοφ.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More