Επιβλαβή για την υγεία τα σακουλάκια τσαγιού «πυραμίδες»

Τώρα που σιγά σιγά χειμωνιάζει, όλοι μας αρχίζουμε να αναζητούμε ένα ωραίο, ζεστό φλιτζάνι τσάι για να μας ζεστάνει. Όμως αυτή η ευχάριστη συνήθειά μας ενδέχεται να μην είναι το ίδιο ευεργετική για την υγεία μας.

Όπως προειδοποιούν ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Καναδά, τα φακελάκια «πυραμίδες» στις ατομικές συσκευασίες του τσαγιού (και συναφών ροφημάτων) από νάιλον και κατεργασμένο πολυαιθυλένιο (Pet), εξόν του ότι δεν είναι οι συνηθισμένες χάρτινες συσκευασίες, αφήνουν δισ. μικρο-και νανο-ίνες στην επαφή τους με το βραστό νερό, συνιστώντας δυνητική απειλή για τη ζωή μας. Και καλό είναι να το γνωρίζουμε.

Στη μελέτη αυτή, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Environmental Science and Technology, οι καναδοί ερευνητές μελέτησαν τέσσερα είδη συσκευασιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αφαίρεσαν το τσάι και τις καθάρισαν. Στη συνέχεια τις εμβάπτισαν σε νερό θερμοκρασίας 95ο C κι ανέλυσαν τα υπολείμματα.

Ανακάλυψαν έτσι πως σε έναν όγκο που αναλογεί σε ένα φλιτζάνι τσαγιού εκλύονται κατά μέσον όρο 11,6 δισ. μικροσωματίδια διαμέτρου άνω των 100 νανομέτρων και 3,1 δισ. νανοσωματίδια, με διάμετρο μικρότερη των 100 νανομέτρων.

Οι χημικοί κατόρθωσαν να εντοπίσουν πως τα σωματίδια τούτα αντιστοιχούν στα φίλτρα από νάιλον και Pet. «Πρόκειται για μεγέθη υψηλότερα από εκείνα που παρατηρούνται σε άλλα τρόφιμα και ποτά», εξηγεί η ερευνήτρια Ναταλί Τουφένκι.

«Για παράδειγμα, το επιτραπέζιο αλάτι, που κι αυτό έχει μία σχετικώς υψηλή συγκέντρωση, περιλαμβάνει περίπου 0,005 μικρογραμμάρια πλαστικού σε κάθε γραμμάριο. Ενώ στο φακελάκι τσαγιού εμπεριέχονται 16 μικρογραμμάρια, μία μάζα χιλιάδες φορές μεγαλύτερη», προσθέτει.

Αλλά ποια συνέπεια μπορούν να έχουν στην υγεία μας όλα τούτα τα μικρο-και νανο-σωματίδια που καταναλώνουμε; Είναι δύσκολο να έχουμε σαφή απάντηση υπό τις παρούσες συνθήκες, όμως οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τις συνέπειες σε έναν μικροοργανισμό στο θαλάσσιο πλαγκτόν, τον υδρόβιο ψύλλο και διαπίστωσαν πολλές διαφορές, τόσο στη συμπεριφορά, όσο και στην ανάπτυξή του. Και το μέγεθός τους εξαρτάται από την ποσότητα που απορροφά.

Έτσι, οι επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό εξαρτώνται από την ποσότητα και τη συχνότητα της κατανάλωσης τσαγιού και ροφημάτων σε φίλτρα από πλαστικό. Δηλ. είναι προτιμότερο να επιστρέψουμε στην συνήθεια του βρασίματος κανονικών φύλλων τσαγιού, ή τουλάχιστον να χρησιμοποιούμε τα συμβατικά, χάρτινα, φακελάκια.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Για να ξέρετε: Την 1η Μαΐου 2018 θα ενημερώσουμε την Πολιτική απορρήτου και τους Όρους χρήσης, ώστε να είναι πιο σαφείς και να καλύπτουν τη νέα νομοθεσία περί προστασίας του απορρήτου στην Ευρώπη. Επιλέξτε Αποδοχή για να μας ενημερώσετε ότι συμφωνείτε με τις αλλαγές. Μάθετε περισσότερα.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο