Επιστολή του Σ. Δανιηλίδης στον Υπ. Περιβάλλοντος: Έκκληση για τη διάσωση του Σέιχ Σου (ΦΩΤΟ)

Ανοιχτή πρόσκληση στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου να επισκεφθεί το δάσος Σέιχ-Σου και να διαμορφώσει προσωπική αντίληψη και εικόνα για τη μεγάλη καταστροφή από το φλοιοφάγο έντομο, αλλά και έκκληση να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διάσωσή του, απευθύνει με επιστολή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Η επιστολή, που εστάλη την περασμένη Παρασκευή, ήρθε ως αποτέλεσμα της εικόνας την οποία αντίκρυσε για μια ακόμη φορά ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης επισκεπτόμενος το δάσος στα σημεία που εξελίσσεται η υλοτόμηση, όπου διαπίστωσε ότι οι ρυθμοί της κοπής όλων των ξηραμένων δένδρων και η απομάκρυνση κλαδιών είναι πάρα πολύ αργοί, με αποτέλεσμα τα ξηρά υπολείμματα να παραμένουν στο έδαφος και να αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα εν μέσω περιόδου υψηλών θερμοκρασιών. 

«Η εκστρατεία διάσωσης του περιαστικού δάσους οδηγεί σε μια εικόνα που προκαλεί θλίψη και απελπισία αφού χιλιάδες δέντρα έχουν ξηραθεί, άλλα τόσα έχουν κοπεί και το πρόβλημα εξακολουθεί και παραμένει αμετάβλητο αφού όλες οι προσπάθειες αντιμετώπισης ακολουθούν ρυθμούς χελώνας», δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών κατά την επίσκεψή του την περασμένη Παρασκευή στο λόφο Καρά-Τεπέ και την ευρύτερη δασική περιοχή, όπου συνοδευόταν από τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θοδωρή Κυζιρίδη,

Όπως σημειώνει ο Σίμος Δανιηλίδης στην επιστολή του προς τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, «η ύπαρξη του συγκεκριμένου εντόμου στο δάσος είναι γνωστή από το 2017, ενώ από τις αρχές του 2018 πολλαπλασιάστηκε ο πληθυσμός του και ξεκίνησε η αποξήρανση των δένδρων, είτε μεμονωμένα είτε κατά συστάδες, με απόληξη τη σημερινή κατάσταση όπου το φαινόμενο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις». Τονίζει, δε, ότι η πρώην ηγεσία του υπουργείου «δεν έδωσε τη σημασία και τη βαρύτητα που έπρεπε σε ένα τόσο καταστροφικό γεγονός, παρά την ενημέρωση που είχε από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες», και άφησε «το τοπικό Δασαρχείο με τους ελάχιστους πόρους που διαθέτει να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει μία ομολογουμένως ανεξέλεγκτη κατάσταση». 

 

Τραγικές εικόνες

Αναλύοντας τη τραγικότητα της κατάστασης, μεταξύ άλλων ο Σίμος Δανιηλίδης τονίζει ότι: 

 • Η προσβολή των δένδρων συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς,
 • Τα συνεργεία που απασχολούνται με την υλοτόμηση των δένδρων είναι ελάχιστα, όπως και εκείνα της μεταφοράς των κομμένων κορμών,
 • Στο έδαφος γύρω από τα κομμένα δένδρα υπάρχουν σωρευμένα υπολείμματα κοπής που σχηματίζουν μία επιφάνεια πάχους 40-50 εκατοστών καθώς και κλαδιά τα οποία αποτελούν αφενός εστία μόλυνσης, αφού εμπεριέχουν τα βλαπτικό έντομο, αφετέρου μια επικίνδυνη εύφλεκτη ύλη, ειδικά κατά την αντιπυρική περίοδο που διανύουμε,
 • Δεν υπάρχει καμία προετοιμασία για την εκπόνηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών μελετών,
 • Δεν υπάρχει καμία επεξεργασία ενός οργανωμένου σχεδίου αναδάσωσης με τις απαιτούμενες μελέτες.

«Έστω και τώρα, έστω και καθυστερημένα, χρειάζεται να συστηματοποιηθεί η προσπάθεια, να οργανωθεί η αντιμετώπιση της καταστροφικής προσβολής του δάσους με πολύ περισσότερα μέσα, πολύ πιο γρήγορα. Χρειάζεται να αποκτήσουμε και να εφαρμόσουμε μελέτες αντιπλημμυρικής θωράκισης και αναδάσωσης. Κάθε ώρα που χάνεται, χάνεται ένα μέρος του δάσους το οποίο έχει τεράστια αξία στη διαμόρφωση του μικροκλίματος του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης», τονίζει με αγωνία στην επιστολή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, καταλήγοντας με την πρόσκληση προς τον κ.Χατζηδάκη να επισκεφθεί το δάσος προκειμένου να διαπιστώσει «ο ίδιος την έκταση της καταστροφής, αλλά και τους ρυθμούς αντιμετώπισης του φαινομένου», καθώς μόνο έτσι θα έχει «πραγματική εικόνα και αντικειμενική ενημέρωση».

Άμεσες πρωτοβουλίες

Ταυτόχρονα, ο Σίμος Δανιηλίδης καλεί τον υπουργό να αξιοποιήσει για τη ταχύτερη διάσωση του δάσους τους δήμους τονίζοντας ότι «οι δήμοι, και είμαι βέβαιος πως το ίδιο ισχύει για την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα, είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν ο καθένας στον τομέα του στην προστασία του περιαστικού δάσους και την αναγέννηση του».

Τέλος, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών επαναφέρει τις προτάσεις του για την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών, μεταξύ των οποίων είναι:

 • Πολλαπλασιασμός και ενίσχυση των συνεργείων έτσι ώστε να κοπούν όχι μόνο όλα τα ξηρά πεύκα αλλά και τα γύρω από αυτά που έχουν προσβληθεί αλλά δεν έχουν ξηραθεί, 
 • Μεταφορά των κλαδιών με τις ξερές πευκοβελόνες που είναι τρομερά εύφλεκτη ύλη και απειλούν το δάσος με καταστροφή σε περίπτωση πυρκαγιάς.
 • Άμεση εκπόνηση μελετών για κατεπείγοντα αντιπλημμυρικά έργα καθώς με τις πρώτες έντονες βροχοπτώσεις εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα υδάτων και φερτών υλικών θα απειλήσουν όλες οι συνοικίες που είναι εφαπτόμενες με το δάσος,
 • Εκπόνηση μελετών αναδάσωσης και αναζωογόνησης του περιαστικού δάσους, οι οποίες μελέτες πρέπει να γίνουν επιτέλους με άμεση συνεργασία με τους γειτονικούς δήμους γύρω από το δάσος και με τη Δασολογική Σχολή του ΑΠΘ έτσι ώστε να αποφύγουμε το τραγικό λάθος που έγινε τις προηγούμενες δεκαετίες με την φύτευση μόνο πεύκων.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή παρακάτω: 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, 

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας συγχαρώ για την ανάληψη των καθηκόντων σας στο κρίσιμο υ- πουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ευχόμενος κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο σας. Στα τόσα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που έχετε να αντιμετωπίσετε, σας παρακαλώ να βρείτε χρόνο και να ασχοληθείτε με ένα κρισιμότατο περιβαλλοντικό πρόβλημα που απασχολεί την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή. 

Για αυτό το θέμα, λοιπόν, θα ήθελα να σας ενημερώσω και το οποίο αφορά στο περιαστικό δάσος του Σέιχ-Σου στη Θεσσαλονίκη. 

Είναι γνωστό πως στη βόρεια πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος υπάρχει δάσος έκτα- σης 35.000 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο περιαστικό δάσος στην Ελλάδα, το οποίο αποτελεί τον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου της πόλης. 

Το δάσος έχει προσβληθεί από φλοιοφάγο έντομο με την επιστημονική ονομασία Tomicus Pin- iperda, το οποίο με ταχύτατους ρυθμούς ξεραίνει τα πεύκα. Η έκταση της καταστροφής των δέν- δρων είναι τεράστια και με πρόχειρες εκτιμήσεις αφορά σε 100.000 δένδρα σε μια έκταση 3.500 στρεμμάτων, η οποία αντιστοιχεί στο 1/10 του δάσους. Αξίζει να σημειώσω πως η έκταση η οποία έχει κυρίως πληγεί είναι το τμήμα του δάσους το οποίο σώθηκε με θυσίες και κίνδυνο της ζωής μας από τη μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά του 1997. 

Η ύπαρξη του συγκεκριμένου εντόμου στο δάσος είναι γνωστή από το 2017, ενώ από τις αρχές του 2018 πολλαπλασιάστηκε ο πληθυσμός του και ξεκίνησε η αποξήρανση των δένδρων, είτε με- μονωμένα είτε κατά συστάδες, με απόληξη τη σημερινή κατάσταση όπου το φαινόμενο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 

Δυστυχώς το έντομο δεν αντιμετωπίζεται με ψεκασμό και η μόνη μέθοδος ανακοπής της κατα- στροφής είναι η υλοτόμηση των άρρωστων δένδρων. 

Για να συμβεί αυτό άμεσα, και κυρίως με γρήγορους ρυθμούς, χρειαζόταν να οργανωθεί μία επιχείρηση με πολλά συνεργεία κοπής των ξερών δένδρων, μεταφοράς των κορμών και καθαρι- σμού των υπολειμμάτων. 

Δυστυχώς, όμως, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου σας δεν έδωσε τη σημασία και τη βα- ρύτητα που έπρεπε σε ένα τόσο καταστροφικό γεγονός, παρά την ενημέρωση που είχε από τις αρ- 

μόδιες Δασικές Υπηρεσίες. Άφησε το τοπικό Δασαρχείο με τους ελάχιστους πόρους που διαθέτει να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει μία ομολογουμένως ανεξέλεγκτη κατάσταση. 

Αντί να προχωρήσει έγκαιρα από το 2017 στην εφαρμογή ενός σχεδίου ανακοπής της προσβο- λής των δένδρων, ολιγώρησε και αρκέστηκε μόλις πριν τρείς μήνες να διαθέσει το «τεράστιο» πο- σό των 50.000€, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού!!! Ο οποίος, δε, αντέδρασε μόνο όταν οι δήμοι και η επιστημονική κοινότητα ανέδειξαν την κατα- στροφή του δάσους ζητώντας επιτακτικά την άμεση κινητοποίηση του κράτους και των μηχανι- σμών του για την ανακοπή του φαινομένου. 

Αντί να εισακούσει τις Υπηρεσίες του, τους επιστημονικούς και τους ακαδημαϊκούς φορείς της Θεσσαλονίκης, υποτίμησε το φαινόμενο και αρκέστηκε σε αυτάρεσκους λεονταρισμούς περί ελεγ- χόμενης κατάστασης. 

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πήγε να εξαπατήσει τους πάντες ισχυριζόμενη πως το πρό- βλημα της αποξήρανσης των δένδρων παρουσιάστηκε το 2019. Είπε ψέματα για να καλύψει την εγκληματική της αδράνεια και ολιγωρία. Συνέπεια αυτής της ολιγωρίας είναι η σημερινή αντιμε- τώπιση του φαινομένου: 

 • Η προσβολή των δένδρων συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, 
 • Τα συνεργεία που απασχολούνται με την υλοτόμηση των δένδρων είναι ελάχιστα, όπως και εκείνα της μεταφοράς των κομμένων κορμών, 
 • Στο έδαφος γύρω από τα κομμένα δένδρα υπάρχουν σωρευμένα υπολείμματα κοπής που σχηματίζουν μία επιφάνεια πάχους 40-50 εκατοστών καθώς και κλαδιά τα οποία αποτελούν αφενός εστία μόλυνσης, αφού εμπεριέχουν τα βλαπτικό έντομο, αφετέρου μια επικίνδυνη εύφλεκτη ύλη, ειδικά την αντιπυρική περίοδο όπως αυτή που διανύου- με, 
 • Δεν υπάρχει καμία προετοιμασία για την εκπόνηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών μελετών, 
 • Δεν υπάρχει καμία επεξεργασία ενός οργανωμένου σχεδίου αναδάσωσης με τις απαι- τούμενες μελέτες. Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η άρνηση στην πρόταση των δήμων να συνεισφέρουν και αυτοί στην προσπάθεια, με τη συμμετοχή τους τουλάχιστον στο έργο της απομάκρυνσης των κομ- μένων κλαδιών και των υπολειμμάτων κοπής. 

Επιπλέον δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση δημάρχων και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κε- ντρικής Μακεδονίας για κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να ε- πιταχυνθούν οι διαδικασίες ανάθεσης των απαραίτητων εργασιών, αλλά και να εμπλακούν ενεργά οι δήμοι στα γεωγραφικά όρια των οποίων εκτείνεται το δάσος, με την ανάληψη συγκεκριμένων έργων και εργασιών. 

Δεν υπήρχε καμία ανταπόκριση στην πρόταση της επιστημονικής κοινότητας για την επεξεργα- σία ενός σχεδίου αναδάσωσης με άλλου είδους δένδρα πιο ανθεκτικά στις προσβολές και φυσικά λιγότερο ευπαθή από τα πεύκα σε περιπτώσεις πυρκαγιάς. Είναι κοινός τόπος πως το περιαστικό δάσος χρειάζεται εξυγίανση και ανανέωση και η αξιοποίηση της γνώσης και των επεξεργασιών της επιστημονικής κοινότητας και του αντίστοιχου Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ είναι παραπάνω από επιβεβλημένη. 

Όλο αυτό το διάστημα οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες προσπαθούν με ελάχιστα μέσα και ανε- παρκή χρηματοδότηση να καταπολεμήσουν ένα φαινόμενο το οποίο «τρέχει πολύ πιο γρήγορα από τους λιγοστούς υλοτόμους». 

Η υποβάθμιση του προβλήματος δεν προσφέρει στην αντιμετώπιση και δεν δίνει λύσεις. Καλ- λιεργεί μόνο αυταπάτες. 

Κύριε Υπουργέ, Έστω και τώρα, έστω και καθυστερημένα, χρειάζεται να συστηματοποιηθεί η προσπάθεια, να οργανωθεί η αντιμετώπιση της καταστροφικής προσβολής του δάσους με πολύ περισσότερα μέ- σα, πολύ πιο γρήγορα. Χρειάζεται να αποκτήσουμε και να εφαρμόσουμε μελέτες αντιπλημμυρικής θωράκισης και αναδάσωσης. 

Κάθε ώρα που χάνεται, χάνεται ένα μέρος του δάσους το οποίο έχει τεράστια αξία στη δια- μόρφωση του μικροκλίματος του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. 

Είμαι βέβαιος πως κατανοείτε απόλυτα το πρόβλημα γι’ αυτό παρακαλώ να αναλάβετε κάθε δυνατή πρωτοβουλία στην κατεύθυνση διάσωσης του μοναδικού πνεύμονα της πόλης μας. 

Σας προσκαλώ να επισκεφτείτε το δάσος και να διαπιστώσετε ο ίδιος την έκταση της κατα- στροφής, αλλά και τους ρυθμούς αντιμετώπισης του φαινομένου. Μόνο έτσι θα έχετε πραγματική εικόνα και αντικειμενική ενημέρωση. 

Οι δήμοι, και είμαι βέβαιος πως το ίδιο ισχύει για την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα, είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν ο καθένας στον τομέα του στην προστασία του περιαστικού δά- σους και την αναγέννηση του. 

Με τιμή Ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Για να ξέρετε: Την 1η Μαΐου 2018 θα ενημερώσουμε την Πολιτική απορρήτου και τους Όρους χρήσης, ώστε να είναι πιο σαφείς και να καλύπτουν τη νέα νομοθεσία περί προστασίας του απορρήτου στην Ευρώπη. Επιλέξτε Αποδοχή για να μας ενημερώσετε ότι συμφωνείτε με τις αλλαγές. Μάθετε περισσότερα.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο