Εργασίες αποκατάστασης στην Ιερά Μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίας αποκατάστασης της ανατολικής όψης της Ιεράς Μονής της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, με το αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα όμορφο και αντάξιο της ιστορίας της Μονής.

Ρεπορτάζ: Ναπολέων Παπαδόπουλος

Ειδικότερα, οι εργασίας ξεκίνησαν πριν από δέκα μήνες και περιελάμβαναν την αποκατάσταση της ανατολικής όψης της Μονής συνολικά αλλά και της κεντρικής εισόδου που βρίσκεται σε αυτή. Τα έξοδα για τις εργασίες αποκατάστασης καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από την ίδια την Ιερά Μονή.

To ThessToday.gr επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Μιλήτου και ηγούμενο της Ιεράς Μονής της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, κ. Απόστολο, ο οποίος ανέφερε πως στην ανατολική όψη της Μονής δημιουργήθηκε ναός προς τιμήν του Αγίου Ιακώβου Τσαλίκη: “Την τελευταία διετία το μοναστήρι στην ανατολική όψη, την κεντρική δηλαδή, ανήγειρε ένα μικρό ναό προς τιμήν του Αγίου Ιακώβου του Τσαλίκη. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε και η αποκατάσταση της ανατολικής όψης με διάφορα γραφήματα και παραστάσεις” τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ιστορία της Ιεράς Μονής της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας

Η Ιερά Μονή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας είναι χτισμένη στη νότια πλαγιά του “Μεγάλου Βουνού” στα αριστερά του δρόμου που οδηγεί από την Θεσσαλονίκη προς τον Πολύγυρο – Αρναία – Άγιον Όρος. Η ίδρυσή της χρονολογείται στον 9ο αι. κατά την εποχή της δυναστείας των Μακεδόνων.

Σύμφωνα με τον Ιεροδιάκονο Μελχισεδέκ Μακρή (1909) το Μοναστήρι ιδρύθηκε από τη Θεοφανώ, την πρώτη γυναίκα του Λέοντα Στ’ του Σοφού, η οποία και το προίκισε με πολλές δωρεές και κτήματα. Η αγία δώρισε στη Μονή Τίμιο Ξύλο και την προίκα της, εξ’ου και η ονομασία “Βασιλικά” στον οικισμό της περιοχής. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ιστορικές μαρτυρίες για την ύπαρξη μονής κατά τα βυζαντινά χρόνια.

Η ακμή του μοναστηριού παρουσιάζεται κατά την περίοδο της οθωμανικής κατάκτησης, οπότε η μονή αναπτύσσεται πνευματικά και οικονομικά, καθώς εμφανίζει στην κατοχή της αγροτικές εκτάσεις στην βόρεια Ελλάδα, την Βλαχία και την Ρωσία. Κατά το δεύτερο μισό του 16ου αι. φτάνει στη μεγαλύτερη ακμή της, αφού έφτασαν να μονάζουν εκεί περίπου 300 μοναχοί, αλλά καταστράφηκε το 1789. Σημαντική ήταν η προσφορά της μονής στην Επανάσταση του 1821, οπότε και έστειλε ιδιόκτητα εμπορικά πλοία στην ναυμαχία του Κορωναίου Κόλπου. Καταστράφηκε ξανά μαζί με τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής κατά την καταστολή της επανάστασης στις 12 Ιουνίου 1821.

Ανοικοδομήθηκε το 1832 για να φτάσει στις αρχές του 20ου αιώνα να έχει 20 μοναχούς ενώ ξανακάηκε το 1853. Ο Άγιος Προκόπιος, μετέπειτα Μητροπολίτης Ικονίου, μετέβη στη Μονή το 1898 ως έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με σκοπό την αποκατάσταση της ενότητας και της ειρήνης μεταξύ της μοναστικής αδελφότητας. Ο ίδιος αργότερα εξελέγη μητροπολίτης Ικονίου και μαρτύρησε το 1923 στη Μικρά Ασία.
Στα νεότερα χρόνια, μεταξύ 1921-1971, λειτούργησε Εκκλησιαστική Σχολή. Σήμερα η Μονή ανήκει στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More