Εργατικά Κέντρα: Ανεργία και “μαύρη” εργασία στη Βόρεια Ελλάδα

To 30% ξεπερνά η ανεργία στη Θεσσαλονίκη, ενώ ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας μαζί με την την “μαύρη” εργασία,  σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν σήμερα στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, οι πρόεδροι των εργατικών κέντρων της Β. Ελλάδας.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Αναφορά στα τρία σοβαρά προβλήματα της Θεσσαλονίκης, όπως τα χαρακτήρισε, έκανε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε πως ξεκίνησαν οι μετατάξεις προσωπικού της ΕΛΒΟ, κάτι το οποίο ουσιαστικά σημαίνει ότι η εταιρεία οδηγείται σε κλείσιμο. (Διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ)

Ο Γενικός Γραμματέας του Εργατικού κέντρου Χαλκιδικής, Χρήστος Ζαφειρούδας: Αισιόδοξος και ικανοποιημένος δήλωσε πως είναι από την απόφαση του ΣτΕ για την έναρξη των εργασιών της “Ελληνικός Χρυσός”. Όπως είπε θα προκαλέσει τη δημιουργία 1000 νέων θέσεων.

“Αυτή τη στιγμή απασχολούνται με πλήρη απασχόληση, όλον τον χρόνο, 1.400 άτομα. Ευελπιστούμε ότι εντός του επόμενου μήνα θα ξεκινήσει εκ νέου η επένδυση στις Σκουριές. Μέχρι του τέλους του χρόνου θα πρέπει να γίνουν οι επιπλέον 1.000 προσλήψεις στο κατασκευαστικό κομμάτι. Όταν λειτουργήσει, μόνον η μονάδα των Σκουριών θα έχει περίπου 800 μόνιμους εργαζόμενους” επισήμανε ο κ. Ζαφειρούδας.

Όπως τόνισε, επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ, “δίχως να υπάρχουν περιβαλλοντικά προβλήματα, δεν υπέγραφε τις αποφάσεις ο κ. Σταθάκης. Υπάρχει η εμμονή κάποιον να παίζουν περιβαλλοντικά παιχνίδια”.

Ο Πρόεδρος του εργατικού κέντρου Κοζάνης, Άρης Κουρκούτας: “Η κυβέρνηση μιλά για εθελουσία έξοδο των εργαζόμενων στη ΔΕΗ. Οποίο κι αν είναι το αποτέλεσμα, φαίνεται ότι όσες θέσεις χαθούν από εκεί, δεν θα αναπληρωθούν. Οι άνεργοι στον νομό ξεπερνούν τους 20.000, ενώ «η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, ανθεί στον νομό μας”, σημείωσε ο κ. Κουρκούτας.

Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ροδόπης – Κομοτηνής, Παντελής Μαγαλιός: “Τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν στο 40%”. Όπως σημείωσε, πριν την κρίση λειτουργούσαν 99 εργοστάσια και πλέον είναι σε λειτουργία μόλις 10. “Ο νέος υπουργός επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης θα έρθει στην περιοχή με στόχο να καταφέρουμε να ανοίξουμε κάποια εργοστάσια. Ελπίζω να τηρήσει την δέσμευσή του” υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Κοζάνης, Άρης Κουρκούτας: “Οι άνεργοι στον νομό ξεπερνούν τους 20.000, ενώ «η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, ανθεί”, τόνισε ο κ. Κουρκούτας. Ενώ όσο αφορά τους εργαζομένους της ΔΕΗ είπε πως “η κυβέρνηση μιλά για εθελουσία έξοδο των εργαζόμενων στη ΔΕΗ. Οποίο κι αν είναι το αποτέλεσμα, φαίνεται ότι όσες θέσεις χαθούν από εκεί, δεν θα αναπληρωθούν”.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Άγγελος Μπεμπεκίδης: “Τα ποσοστά ανεργίας στον νόμο φτάνουν στο 45%. 10.000 οικοδόμοι έφυγαν στο Κατάρ. Το θετικό είναι ότι πλέον επιστρέφουν, μετά από τέσσερα χρόνια. Όμως κι αυτοί όταν έρθουν πίσω, θα μείνουν άνεργοι. Την ίδια ώρα, τα οκτάμηνα των οικοδομών λήγουν. Άρα θα έχουμε κι άλλους ανέργους”. τονίζει ο κ. Μπεμπεκίδης.

Εργασία

Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, Δέσποινα Κωνσταντίνου: “Σε κάθε σπίτι υπάρχει μόνον ένας εργαζόμενος. Εργάζονται μόνο με οκτάμηνο σε δήμο, δασαρχεία κλπ. που θα γραφτούν κι αυτοί σε λίγο καιρό στα μητρώα των ανέργων. Βασικό αίτημά μας είναι ο κάθε εργαζόμενος να μπορεί να διαπραγματεύεται συλλογικά. Στον ιδιωτικό τομέα οι περισσότεροι εργάζονται με συμβάσεις ημιαπασχόλησης”, αναφέρει.

Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Φλώρινας, Κώστας Σιάκος: “Τα ποσοστά ανεργίας που ξεπερνούν το 42%. Στους νέους κάτω των 24 ετών η ανεργία ξεπερνά το 75%. Υπάρχουν σπίτια, όπου δεν μπαίνει ούτε ένα ευρώ. Η δυτική Μακεδονία είναι η περιφέρεια με την μεγαλύτερη ανεργία, ανάμεσα στις περιοχές της Ε.Ε” σημειώνει.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έβρου, Στάθης Ασπιώτης: “Η ανεργία στον νόμο Έβρου φτάνει στο 20%. Έχουμε μια μικρή αύξηση της απασχόλησης στα τουριστικά επαγγέλματα. Στο σύνολό τους όμως αυτές είναι θέσεις μερικής απασχολήσει με μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ” αναφέρει.

Ο Γενικός Γραμματέας του εργατικού κέντρου Σερρών, Παύλος Συμεωνίδης: “Από το 2010 έχουν φύγει από τις Σέρρες με προορισμό το εξωτερικό 41.500 άτομα. Η μεγαλύτερη βιομηχανία μας είναι τα σούπερ μάρκετ, που έχουμε 80 σε όλων τον νομό” τονίζει.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας, Γιώργος Σαυρίδης: “Η “Μαύρη” εργασία φτάνει στο 20%. Τα θανατηφόρα ατυχήματα σε λατομεία σε Δράμα και Καβάλα είναι συχνά. Οι καταγγελίες είναι πολλές. Ζητούμε να υπάρχει κλιμάκιο της επιθεώρησης εργασίας για να δει τι συμβαίνει”, επισημαίνει.

Η πρόεδρος του εργατικού κέντρου Γιαννιτσών, Θεανώ Ζουρνατζίδου: “Στη Πέλλα τα ποσοστά ανεργίας ανέρχονται στο 57%. Δεν υπάρχουν έργα υποδομής κάτι που δυσχεραίνει την εύρεση εργασίας. Έχουμε 7.452 εγγεγραμμένους ανέργους, με τις περισσότερες να είναι γυναίκες”, υπογραμμίζει.

Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Καστοριάς, Γιώργος Μαλέας: “Το ποσοστό ανεργίας πλέον φτάνει στο 48%. Στην καλύτερη περίπτωση, το εργατικό μας δυναμικό ανέρχεται στους 11.000. Υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο. Αν δεν υπήρχαν οι συνταξιούχοι θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης”, τονίζει.

Ο πρόεδρος εργατικού κέντρου Έδεσσας – Αλμπωπίας, Νίκος Γκοτζαμανης: “Υπάρχει τεράστια έλλειψη γιατρών.  Η μαιευτική κλινική πάει οριστικά για κλείσιμο. Στο κέντρο υγείας δεν υπάρχουν γιατροί ούτε για την συνταγογράφηση των φαρμάκων. Επίσης, δεν υπάρχει ακτινολογικό” σημείωσε.

Πανεργατικό κέντρο Έδεσσας – Αλμωπίας, Αικατερίνη Περτσαμη: “Η ανεργία ξεπερνάει το 30% και υπάρχει πολυ “μαύρη” εργασία και φτώχεια. Ο νομός είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση”, αναφέρει.

Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Κιλκίς, Τάσος Καπνίδης:  “Η περιοχή είναι μία από τις φτωχότερες της Ελλάδας. Οι τρεις βιομηχανικές ζώνες του νομού γέμισαν με λουκέτα, πολλές επιχειρήσεις μεταφέρθηκαν στη Βόρεια Μακεδονία και όσες λειτουργούν δίνουν δουλειές με ημιαπασχόληση. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για έργα υποδομής ώστε το Κιλκίς από εσχατιά της Ελλάδας να γίνει πύλη εισόδου”, υπογραμμίζει.

 

 

 

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More